Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(VIDEO) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του ΥΠΕΣ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων (26-05-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά!

Θα ξεκινήσω με μια διαπίστωση που με λυπεί βαθύτατα. Η ψήφος των αποδήμων δεν θα έπρεπε να διχάζει. Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση:
-υποτιμά
-και εμπαίζει τους Έλληνες του εξωτερικού.

Τους θεωρεί και τους αντιμετωπίζει πολίτες δεύτερης κατηγορίας προτείνοντας:
-την καθιέρωση 4 εδρών για τους εκτός Επικράτειας εκλογείς και μάλιστα σε ενιαία λίστα,
-δίχως να μετρά η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας ζητά η ψήφος των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός Ελλάδος:
-να μην έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη των υπολοίπων
-και να μην υπολογίζεται στο εθνικό αποτέλεσμα.

Εκτός από απαξιωτική η παραπάνω άποψη είναι βαθιά αντισυνταγματική, καθώς συγκρούεται με την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και για αυτόν το λόγο αρνείται να διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον θυσιάζοντας την αδήριτη ανάγκη της εκάστοτε Κυβέρνησης να έχει μια στενή και εθνικά επωφελή συνεργασία με την ομογένεια.

Κάπως έτσι, ενώ η ψήφος των απόδημων Ελλήνων θα έπρεπε να είναι το πιο:
-συναινετικό
-και κατά τη γνώμη μου υπερκομματικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πυροδοτήσει πολιτική σύγκρουση αναζητώντας αντιπολιτευτικό πεδίο δράσης.

Μόνο που το «όχι σε όλα» δεν είναι πολιτική άποψη αλλά μέσο αδικαιολόγητων αντιπαραθέσεων και προσπάθεια επιβολής μακράς ακινησίας.

Σέβομαι και κατανοώ ότι βάσει των ιδεολογικών διαφορών που μας χωρίζουν δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε πολλά.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες οδηγούν σε επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης πρότασης. Ωστόσο εάν θέλουμε να τιμούμε τον όρκο που δώσαμε στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου οφείλουμε να προστατεύσουμε τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων που ζουν εντός συνόρων με εκείνους του εξωτερικού.

Να τους αφήσουμε εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων, διότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Όπου χτυπά ελληνική καρδιά, εκεί υπάρχει και η Ελλάδα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
τον Δεκέμβριο του 2019 η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε νόμο που έδωσε το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν.

Αποκαταστήσαμε μια μεγάλη αδικία και προκειμένου να της προσδώσουμε διακομματική διάσταση η Κυβέρνηση συμβιβάστηκε με ορισμένους περιορισμούς.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του 2019 προφανώς δεν ήταν τέλεια. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτέλεσε ένα καθοριστικό πρώτο βήμα και τώρα έχουμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε όλοι σε μια καλύτερη εκδοχή του η οποία:
-θα είναι πιο αντιπροσωπευτική
-εμβαθύνοντας τους δεσμούς της «μητέρας Ελλάδας» με την ομογένεια.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού» διευρύνει την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τη θερμή συμπαράσταση των οργανώσεων της Διασποράς που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Στο σύνολό τους οι Έλληνες του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας ατράνταχτα επιχειρήματα, υποστήριξαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Έθεσαν μάλιστα, μετ' επιτάσεως το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, κάτι που ισχύει στην πλειοψηφία των χωρών του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού.

Δεν νοείται οι ομογενείς μας να είναι «Έλληνες στα ξένα και ξένοι στην Ελλάδα». Το υποστήριξε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Ματαράγκας και συντάσσομαι απόλυτα μαζί του.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, σοβαρά υπόψη την αγωνία τους να επανασυνδεθούν ουσιαστικά με την πατρίδα, η Κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην άρση των περιορισμών αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ώστε να έχουν λόγο στο σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινής μας πατρίδας.

Με τα νέα δεδομένα θα ισχύει ό,τι και στις ευρωεκλογές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν τουλάχιστον 200.000 Έλληνες της διασποράς, από περίπου 50.000 που είναι τώρα.

Μιλώντας με αθλητικούς όρους η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών «κατεβάζει» τους ομογενείς από την κερκίδα των εξελίξεων και τους τοποθετεί στη φυσική τους θέση που δεν είναι άλλη μέσα στο εθνικό γήπεδο.

Να σας το εξηγήσω και διαφορετικά...

Το να διαχωρίζεις τους Έλληνες του εξωτερικού:
-σε όσους σπουδάζουν εκτός Ελλάδας,
-σε όσους έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης,
-σε όσους έφυγαν πριν τη δεκαετία του 1970
-και σε ομογενείς δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς δεν είναι επιστημονική πρακτική.

Είναι μια πρόχειρη σκέψη που πληγώνει βαθύτατα τους απόδημους και τους κατατάσσει σε εκείνους που «έφυγαν» και σε εκείνους «που δεν έχουν γεννηθεί εδώ».

Αλήθεια, ποιος συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κοιτάξει κατάματα έναν Έλληνα του εξωτερικού και να του αρνηθεί το δικαίωμα να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;

Ποιος συνάδελφος θα αρνηθεί να στείλει με τη θετική του ψήφο ένα ευδιάκριτο μήνυμα ουσιαστικής ενότητας του Έθνους μας;

Ποιος συνάδελφος δεν θα αναγνωρίσει στους απόδημους Έλληνες το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στην ιστορική πορεία και διαδρομή του Ελληνικού κράτους;

Όποιος το πράξει αναλαμβάνει βαρύτατη ευθύνη έναντι του συνόλου του Ελληνισμού.

Κατανοώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καλύψει το πολιτικό αυτογκόλ της κυρίας Τζάκρη...

Όμως η πολιτική ανάγκη δεν πρέπει να γίνεται φιλοτιμία σε όλα τα πεδία της πολιτικής.

Βέβαια, πίσω από την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού κρύβεται και μια βαθύτατη ιδεολογική προσέγγιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε την έννοια της συμμετοχής του Έθνους στην πορεία του κράτους.

Σας ενοχλεί κάθε τι εθνικό...

Εμείς μιλάμε για Έλληνες και εσείς για πολίτες.

Για εμάς η Ελλάδα είναι χώρα και για εσάς γεωγραφικός χώρος.

Για εμάς οι Έλληνες είμαστε Έθνος, για εσάς είναι λαός.

Αυτός είναι ο λόγος που αρνείστε το δικαίωμα ψήφου συνολικά στους Έλληνες του εξωτερικού χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.
Ναι, στο νομοθέτημα του 2019 συμβιβαστήκαμε.

Και ναι, εκείνος ο νόμος προβλημάτισε τους Έλληνες της διασποράς.

Σήμερα προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα, μένοντας προσηλωμένοι στον κυβερνητικό μας σχεδιασμό.

Ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη!

Εξυπακούεται ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών όσον αφορά την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού.

Το πράττουμε με αίσθημα καθήκοντος γιατί είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους συμπατριώτες μας που κρατάνε ψηλά την ελληνική σημαία στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ