Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(VIDEO) Τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/878 του Ευρωκοινοβουλίου Κύριο

Τοποθέτηση του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το ΝΣ του υπουργείου Οικονομικών με θέμα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/878 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (11-05-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της τοποθέτησης

Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
εκλεκτά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών,
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

Εύχομαι υγεία και:
-καλή,
-σταδιακή,
-προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία εμφανίζει:
-προκλήσεις
-και ευκαιρίες
για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση:
-φοβάται
-και ξορκίζει την κανονικότητα,
καθώς διαχρονικά η Αριστερά στην πατρίδα μας επιβιώνει μετατρέποντας κάθε λογής κρίση σε δική της ευκαιρία, είναι σημαντικό να επιμείνουμε:
-στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων
-και στην περαιτέρω θωράκιση των συμπατριωτών μας έναντι της πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Επιπλέον, προσωπικά, με εξέπληξε θετικά και το πρόσφατο άρθρο του κ. Τσίπρα στην «Καθημερινή» της Κυριακής, μέσω του οποίου προσχώρησε στη δική μας φρασεολογία καλώντας τους πολίτες να βρεθούμε όλοι μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στην πλευρά αυτήν που ανέκαθεν βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία όπως μαρτυρούν διαχρονικά οι:
-στοχευμένες
-προσεγμένες
-και άκρως δικαιωμένες πολιτικές της επιλογές.

Εύχομαι και ελπίζω, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθήσετε την προτροπή του.

Και η αρχή μπορεί να γίνει από σήμερα, με τη στάση που θα κρατήσετε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/878 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για σημαντικές προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέλιξη που θεωρώ ότι είναι κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως στην πανδημία που μοιραία επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν είναι μέρος του προβλήματος. Και αυτό γιατί προηγήθηκε μια σημαντική πολιτική παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με παροχή ρευστότητας σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Έτσι, σήμερα, με το σχέδιο νόμου που συζητάμε, ενισχύουμε περισσότερο την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τυχόν μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Τράπεζες με ρευστότητα σημαίνουν καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών και κατά κύριο λόγο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συνεπάγεται την ταχύτερη δυνατή οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας.
Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που θωρακίζουν τους θεσμούς. Έτσι και εμείς παρέχουμε στις τράπεζες και την οικονομία τις δυνατότητες:
-να αναπτυχθούν,
-να προχωρήσουν
-και να εμπεδώσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ικανό τραπεζικό σύστημα να μεταφέρει:
-έγκαιρα
-και αποτελεσματικά
στην ελληνική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνουν οι οικονομικές αναλύσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια είναι «αποστολή εθνικής σημασίας».
Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε μια σπάνια ευκαιρία να αναδιατάξουμε πλήρως το παραγωγικό μας μοντέλο. Ταυτόχρονα έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να θεραπεύσουμε τις οικονομικές «πληγές» που προκάλεσε ο κορωνοϊός, καλύπτοντας και το χαμένο έδαφος δεκαετιών.

Όπως θα γνωρίζετε, η κατάθεση της ελληνικής πρότασης για το αναπτυξιακό πακέτο έγινε δεκτή με θετική διάθεση από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα χρήματα από τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με:
-τις μόνιμες μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εν μέσω της πανδημίας,
-αλλά και την απεμπλοκή πολιτών και επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου,
οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την οικονομία περιγράφουν την ανάκαμψη ως ένα συμπιεσμένο ελατήριο που θα εκτιναχθεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την πρωτοφανή μάχη με την πανδημία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος είναι η στροφή που πραγματοποιείται σε ένα:
-σύγχρονο,
-εξωστρεφές,
-ανθεκτικό,
-ψηφιακό
-και «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο.
Ένα μοντέλο το οποίο μας οδηγεί σε μια διετία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης η οποία:
-θα συμπαρασύρει
-και θα αναβαθμίσει
το επιχειρηματικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Μετρούμε σωστά τον σφυγμό της οικονομίας και θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό της σύστημα με το «εμβόλιο» των επενδύσεων.

Όσο η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί το ρητό του Μάο Τσε Τούνγκ ότι η μεγάλη αναταραχή είναι υπέροχη κατάσταση, εμείς απαντούμε με το ρητό του Βολταίρου που αναφέρει πως: «Η σκάλα της επιτυχίας πρέπει να στηριχθεί πρώτα σε κάτι σταθερό προτού μπορέσεις να την ανέβεις».

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω κάτι ακόμα...

Ο μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας δεν αφορά το σήμερα, αλλά καθορίζει το αύριο της πατρίδας μας.
Ως εκ τούτου η προοπτική των παρεμβάσεων μας στοχεύει σε κάθε νέο Έλληνα και σε κάθε νέα Ελληνίδα. Σε εκείνους και σε εκείνες που τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.