Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια για τη νέα συμφωνία με την "Ελληνικός Χρυσός" Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της νέας σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» (17-03-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ζητώντας από όλα τα μέλη του Σώματος να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η θερμοκρασία στη δημόσια ζωή έχει ανέβει επικίνδυνα.

Γι' αυτό επισημαίνω σε όλους τους συναδέλφους την ανάγκη αποφυγής:
-της έντασης
-και του διχασμού.

Προχωρώ σε αυτήν την ενέργεια διότι, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαπίστωσα ότι επενδύουν και πάλι στις εμπρηστικές κορώνες προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων.

Τους εφιστώ την προσοχή, γιατί θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι εφόσον εκτροχιαστεί η δημόσια συζήτηση και η ένταση των τελευταίων ημερών μεταφερθεί στο Δήμο Αριστοτέλη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες

Σέβομαι,
-κατανοώ
-και αναγνωρίζω το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαφορετική άποψη. Δίπλα όμως στη λέξη «διαμαρτυρία» υπάρχει και η λέξη «ευθύνη» η οποία υπερβαίνει πολιτικές στοχεύσεις και είναι ταυτόσημη με τις λέξεις:
-σεβασμός,
-κοινωνική συνείδηση
-και υπευθυνότητα.

Άκουσα συναδέλφους της αντιπολίτευσης να μιλούν για «λεόντεια συμφωνία».

Άκουσα να θέτουν θέμα παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου για τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Άκουσα να ισχυρίζονται ότι χάνεται από την κρατική ιδιοκτησία και την φιλολαϊκή περιουσία ένα πολύτιμο ορυκτό.

Άλλος περιέγραψε τη συμφωνία ως «χαριστική» και άλλος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «θηριώδες σκάνδαλο» που δεν θα επιφέρει κανένα όφελος, παρά μόνο μεγάλη καταστροφή σε:
-περιβάλλον,
-οικονομία
-και κοινωνία.

Ρηχός και στείρος αντιπολιτευτικός λόγος που παραβιάζει τον κανόνα ότι στην πολιτική -σχεδόν πάντοτε- ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο ρεαλισμός.

Πρόκειται για μια μυωπική θεώρηση των πραγμάτων η οποία επιβεβαιώνει ότι η αντιπολίτευση στην πατρίδα μας είναι εγκλωβισμένη σε προκαταλήψεις και παρακολουθεί τα γεγονότα υπό μια στενή οπτική γωνία που αδυνατεί:
-να διακρίνει το μέλλον,
-να ακολουθήσει τη ροή των εξελίξεων
-και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής.

Οι ιδεοληπτικές εμμονές που τη διακατέχουν περιορίζουν δραστικά τους ορίζοντές της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να κατανοήσει ότι μιλούμε για μια εθνική επενδυτική συμφωνία η οποία:
-ενισχύει την εθνική οικονομία,
-στηρίζει την τοπική οικονομία
-και αναβαθμίζει την περιοχή.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει και άλλες «βαριές βιομηχανίες» που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, πετυχαίνοντας την ποθητή ουσιαστική ανάπτυξη με:
-υπευθυνότητα,
-πιστή τήρηση
-και εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων.

Συγκρατήστε το εξής στοιχείο.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΙΟΒΕ για τη συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, η συμμετοχή του μεταλλευτικού κλάδου στο ΑΕΠ αγγίζει τα επίπεδα του 3%.

Επειδή, όμως, πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, συνυπολογίστε τη ζωτική ανάγκη να δημιουργηθούν στην πατρίδα μας ακόμα περισσότερες βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

Εάν ήμασταν οπαδοί της σκοπιμότητας δεν θα συζητούσαμε με την εταιρεία επί σχεδόν 1,5 χρόνο προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή και συμφέρουσα λύση, αλλά θα κλείναμε τη συμφωνά σε 1,5 εβδομάδα.

Βλέπετε, στη δική μας θεώρηση των πραγμάτων η δημιουργία πραγματικού πλούτου για τη χώρα στηρίζεται:
-στο διάλογο,
-στο σεβασμό στο περιβάλλον
-και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι εχθρός της οικολογίας και του περιβάλλοντος, αλλά μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να καταλήξουμε σε εφικτές λύσεις που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια:
-στη γενική ευημερία
-και την αειφόρο ανάπτυξη.
Πιστεύουμε στα «ναι» που γεφυρώνουν τις διαφορετικές απόψεις.

Πιστεύουμε στη συζήτηση, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη καθώς πολλές φορές ξεκινά από διαφορετικές αφετηρίες, μα είναι απαραίτητη εφόσον πραγματοποιείται:
-με καθαρούς όρους
-και προπάντων με ειλικρίνεια.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι ως Κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για την υιοθέτηση πρακτικών που υπηρετούν την δίκαιη και ανθεκτική οικονομία.

Εκείνη που:
-αξιοποιεί,
-προστατεύει
-και επενδύει στον φυσικό πλούτο της πατρίδα μας, ούσα συμβατή με το βιώσιμο μέλλον.

Υπενθυμίζω την ταχύτητα με την οποία προχωρήσαμε:
-στην απολιγνιτοποίηση της χώρας,
-στην απανθρακοποίησή της
-και την ένθερμη υποστήριξη που παρείχαμε στο ευρωπαϊκό green deal.

Ισορροπούμε με επιτυχία μεταξύ:
-της κοινωνίας,
-της οικονομίας
-και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τη συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός» μας ενδιαφέρει ξεκάθαρα:
-να υπάρχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
-να αυξηθούν τα έσοδα πάσης μορφής για το Δημόσιο
-και φυσικά να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή.

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, ωστόσο είναι προφανές ότι η νέα συμφωνία υπηρετεί και τις τρεις προϋποθέσεις που θέσαμε, ενισχύοντας παράλληλα την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Σήμερα η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί 1.650 εργαζόμενους. Όταν το νέο επενδυτικό σχέδιο αναπτυχθεί πλήρως θα δημιουργηθούν επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, θα ξεπεράσουν τις 3.000.

Με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση θα επενδυθούν επιπλέον κεφάλαια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα προστεθούν στα 1,4 δισ. δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί, ούτως ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες δικλείδες για την προστασία της επένδυσης και των συμφερόντων του Δημοσίου.

Όσον αφορά στα έσοδα του Δημοσίου, η νέα συμφωνία κατοχυρώνει οφέλη σε βάθος 25ετίας προσφέροντας περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από:
-φόρους εισοδήματος,
-κοινωνικές εισφορές
-και μεταλλευτικά δικαιώματα.

Επίσης, το ελληνικό δημόσιο διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα υπεράσπισης των συμφερόντων του σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και οι προβλεπόμενες ρήτρες αφορούν την προστασία και των δύο πλευρών, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις συμβάσεις με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 191 εκ. ευρώ, αφού θα υπάρξει αύξηση 10% των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η Πολιτεία και η εταιρεία απαλλάσσονται από οποιαδήποτε επίπτωση προκαλούν τα εξώδικα της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο. Η οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρείας προς το δημόσιο, που επιφέρει το άρθρο 11, επουλώνει μια σημαντική πληγή που προκάλεσε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον η εταιρεία δεν μπορεί να εγείρει οποιαδήποτε αξίωση.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή, εστιάζω στο «άνοιγμα» συνολικά 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, με την προτεραιότητα να δίνεται στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.

Ακόμη, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου Αριστοτέλη, κ. Βαλιάνου, να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην τεχνική επιτροπή αξιολόγησης με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του Δήμου.

Σχετικά, τώρα, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στη νέα συμφωνία υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες για τη μείωση του κατά 40% αφού θα προχωρήσει η αποκατάσταση του περιβάλλοντος εντός και γύρω των μεταλλείων, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εκείνων που παλαιότερα δεν είχαν αποκατασταθεί.

Ένα ακόμα σημείο που χρήζει προσοχής είναι:
-η εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων,
-το νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων με μείωση της κατανάλωσης νερού
-και μεταξύ άλλων η αντιπλημμυρική οχύρωση όλων των εγκαταστάσεων, καθώς και η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με την επικύρωση της νέας συμφωνίας λέμε «ναι» στις επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι σωστές, οι σοβαρές επενδύσεις δεν εχθρεύονται το περιβάλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για μια επένδυση η οποία:
-αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος,
-βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής
-και στηρίζει συνολικά την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής.

Το καλό του τόπου δεν έρχεται όταν κλείνουν εταιρίες και μένουν άνεργοι οι νέοι.

Το καλό του τόπου δεν διασφαλίζεται όταν υψώνει κανείς άκριτα το λάβαρο της αντίστασης.

Το καλό κάθε τόπου το υπερασπίζεσαι όταν αναπτύσσεις μια σχέση διαλεκτικής αλληλεπίδρασης, πορευόμενος με ειλικρίνεια και όχι πίσω από εύπεπτα επαναστατικά τσιτάτα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίζει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γιατί οδηγεί την Ελλάδα στη νέα εποχή.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ.