Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της απόφασης Eyratom Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της απόφασης Ε.Ε./EYRATOM 2020/2053 (11-03-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ξεκινώντας την τοποθέτησή μου θέλω να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι κύριο προσόν κάθε υπεύθυνης Κυβέρνησης είναι να παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που υπηρετεί.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι πορεύεται βάσει αυτής της αρχής, αφού από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία διαμορφώνει το δρόμο για την ασφαλή μετάβαση στη μετά-κορωνοϊό εποχή.

Είπαμε -και το τηρήσαμε στην πράξη- πως η προτεραιότητα της υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων τόνωση των πληττόμενων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Κυβέρνηση ξέρει και μπορεί:
-να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας,
-αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος αφού περιλαμβάνει όλους όσοι πλήττονται όπως:
-το λιανεμπόριο,
-την εστίαση
-και κλάδους που εφαρμόστηκαν περιορισμοί.

Δεύτερον, έρχεται απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση τζίρου το 2020. Επίσης, όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60.

Τρίτον, η Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των πάγιων δαπανών που έγιναν από επιχειρήσεις το 2020 και οι οποίες δεν καλύφθηκαν με άλλες ενισχύσεις. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας, αφού η ρύθμιση θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά εκτός από νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι το 90% της δόσης, επιβραβεύοντας τους συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 80% εάν ρυθμιστούν.

Κόντρα στα όσα επιθυμούσαν οι φωνές της μιζέριας η οικονομία άντεξε, η Ελλάδα άντεξε!
Και είναι έτοιμη να κάνει με ασφάλεια βήματα προς τα εμπρός.

Συγκρατήσαμε την ανεργία, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη,
-περιορίσαμε την ύφεση στο 8,2%
και σήμερα κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα να κρατήσουμε όρθιο τον κόσμο της παραγωγής.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είναι άμεσα συνδεδεμένες και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητούμε.

Επί της ουσίας, καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σημαντικό εργαλείο που θα παρέχει πλήρη στήριξη:
-στην εθνική μας οικονομία
-και στην υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Λέγοντας «ναι» στο νομοσχέδιο εξασφαλίζουμε την εύρυθμη ανάπτυξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν προκειμένω για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας την απαρέγκλιτη πίστη μας στις αρχές:
-της διαφάνειας
-και της ισότιμης μεταχείρισης που διέπουν τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου καθίσταται σαφές πως για πρώτη φορά η Επιτροπή θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, ώστε να αντλεί άμεσα κεφάλαια μεγάλης κλίμακας προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σηματοδοτούμε την εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον τρόπο αυτόν:
-«ξεκλειδώνουμε» το δυναμικό των ευρωπαϊκών κονδυλίων
-και δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή περαιτέρω πιέσεων στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά:
-στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-και τις τράπεζες,
δίνεται η δυνατότητα:
-υπό προϋποθέσεις,
-ουσιαστικά
-και έμπρακτα
να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα με ιδιωτικά κεφάλαια.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι αποτελεί την απάντησή μας στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που καλούμαστε να δρέψουμε τα οφέλη που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2020.

Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν σημαντική ώθηση στο αναπτυξιακό πεδίο της οικονομίας και μέσα από τη:
-σωστή
-και μελετημένη αξιοποίησή τους,
θα αποτελέσουν χρυσή ευκαιρία προόδου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης.

Ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα καθορίσει την πορεία μας στο μέλλον, η οποία για να είναι ευοίωνη πρέπει να βασιστεί σε τέσσερις άξονες:
-στην «πράσινη» οικονομία,
-στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
-στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
-και τέλος στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και συνολικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, είναι σαφής.

Οι πόροι:
-θα διατεθούν,
-θα επενδυθούν,
σε τομείς που σήμερα η Ελλάδα υστερεί.

Ειδικά η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων θα βοηθήσει καταλυτικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η αξιοποίηση της «πράσινης» οικονομίας θα δημιουργήσει:
-νέες θέσεις εργασίας
-και καλύτερες συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος.

Εφόσον, όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας συνηγορούμε πως η ορθή αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο, σας καλώ όλους να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο.

Η πατρίδα μας παύει να είναι ο φτωχός συγγενής και θεωρείται ισότιμος εταίρος.

Προχωρά:
-με σχέδιο,
-πρόγραμμα,
-ευελιξία
-και πετυχαίνει μετρήσιμους στόχους.

Εάν αυτή είναι η Ελλάδα που οραματίζεστε και εσείς, ψηφίστε «ναι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σας ευχαριστώ.