Με κατολισθήσεις κινδυνεύουν σπίτια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Με κατολισθήσεις κινδυνεύουν σπίτια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5621

Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργό:
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Με κατολισθήσεις κινδυνεύουν σπίτια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κάτοικοι της περιοχής Σαμαράκια στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στον κίνδυνο κατολισθήσεων και καταστροφών στα σπίτια τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις.
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, όπου περνά η περιφερειακή τάφρος της Θεσσαλονίκης, ζουν με τον φόβο των καιρικών φαινομένων και ανησυχούν μην βρεθούν αντιμέτωποι με μία «Μάνδρα της Θεσσαλονίκης». Κάθε φορά που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις βλέπουν τις περιουσίες τους να αλλοιώνονται και να καταστρέφονται, καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις και αποκολλήσεις χώματος από το πρανές πάνω στο οποίο είναι χτισμένα τα σπίτια τους.
Για το πρόβλημα αυτό έχει εκπονηθεί και σχετική μελέτη από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, αλλά πρόκειται για σημείο του δήμου που γειτνιάζει και με τους δήμους Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, ενώ η περιφερειακή τάφρος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνεπώς δεν μπορούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται πάνω στο πρανές, χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών και φορέων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και τη θωράκιση των κατοικιών που βρίσκονται πάνω στο πρανές στην περιοχή της Πυλαίας και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες καταστροφές σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων;