Πάρτι βανδαλισμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ

Πάρτι βανδαλισμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 291

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Προς Υπουργούς:
- Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Πάρτι βανδαλισμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ»

Για ακόμα μία φορά χώροι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα της Πολυτεχνικής Σχολής χρησιμοποιήθηκαν από ασυνείδητους ως χώρος βανδαλισμών και καταστροφών, αλλά και κερδοσκοπίας.
Την προηγούμενη Παρασκευή (23.02.2015) διοργανώθηκε ένα ακόμα «πάρτι» εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση του πάρτι, που σύμφωνα με τις Πανεπιστημιακές Αρχές δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αποδίδεται σε εξωπανεπιστημιακούς κύκλους, οι οποίοι χωρίς να έχουν λάβει σχετική άδεια από τα όργανα της Σχολής, εκμεταλλεύονται την έλλειψη φύλαξης του χώρου του πανεπιστημίου και θησαυρίζουν οργανώνοντας σχεδόν κάθε Παρασκευή παράνομα πάρτι και πουλώντας οινοπνευματώδη ποτά χωρίς αποδείξεις.
Ο απολογισμός των ζημιών για ακόμα μία φορά είναι τραγικός, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς ένα αμφιθέατρο, έσπασαν κλειδαριές, καταστράφηκαν τα σχεδιαστήρια της σχολής και εκπαιδευτικό υλικό, έσπασαν παράθυρα και τζάμια σε τρεις πτέρυγες του Πολυτεχνείου, ενώ σημειώθηκαν βανδαλισμοί στους διαδρόμους της σχολής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοιτητές και οι καθηγητές σχολών του ΑΠΘ επιστρέφοντας τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες καταστροφής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.
Στην προκειμένη περίπτωση οι ζημιές είναι τόσο εκτεταμένες που οι αρχές της Πολυτεχνικής Σχολής και του ΑΠΘ δεν μπορούν ακόμα να υπολογίσουν το κόστος των ζημιών, ενώ κρούουν για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του Πανεπιστημίου εάν δεν ληφθούν συντονισμένα μέτρα για τη φύλαξη των χώρων του από βανδαλισμούς και τέτοιου είδους φαινόμενα ντροπής που δεν συνάδουν με τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η επαρκής φύλαξη των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ώστε να σταματήσουν εξωπανεπιστημιακοί κύκλοι να εκμεταλλεύονται το άσυλο και να δρουν ανεξέλεγκτα εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας;

-Σκοπεύουν οι αρμόδιοι φορείς (Εισαγγελία, ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ) να συνεργαστούν μαζί με τις Πανεπιστημιακές Αρχές προκειμένου να κατατεθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συντονισμένης αντιμετώπισης τέτοιου είδους περιστατικών εντός του πανεπιστημιακού χώρου;