Αδιόριστοι οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Αδιόριστοι οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Αρ. Πρωτ. 7868/15.12.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Αναξιόπιστη για άλλη μια φορά στην πράξη φαίνεται να είναι η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στις εξαγγελίες της, στον ανακοινωθέντα πολιτικό σχεδιασμό, σε ότι αφορά στους αδιόριστους μέχρι και σήμερα επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του γραπτού διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε το 2008 και πραγματοποιήθηκε το 2009.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διακήρυττε ότι οι δεσμεύσεις του Μνημονίου δεν θα επηρεάσουν τον τομέα της παιδείας, δεν φαίνεται στην πράξη η πρόθεσή της για ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού, καθώς η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει προ πολλού, η ημερολογιακή χρονιά φτάνει στο τέλος της και 400 επιτυχόντες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι.

Οι εξελίξεις, μάλιστα, στις οποίες προχώρησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο σχετικός νόμος που ψηφίσθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η παράταση του διορισμού του συνόλου των επιτυχόντων εκπαιδευτικών για τα σχολικά έτη 2010-2011 και 2011-2012. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, ενώ προβλεπόταν το 60% των διορισθέντων να καλύπτεται από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και το 40% να καλυφθεί από τους έχοντες προϋπηρεσία, τελικά στην πράξη σημειώθηκε καταστρατήγηση των ποσοστών σε βάρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.  Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έδωσε το πράσινο φως για τους διορισμούς των επιτυχόντων διορισθέντων του ΑΣΕΠ έως το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματά τους είχαν εκδοθεί έως το τέλος του 2009. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν ενεργοποιήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και οι επικείμενες αλλαγές που επιβάλει το Μνημόνιο στα εργασιακά, προβληματίζουν και ανησυχούν τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς, που παραμένουν όμηροι της αναλγησίας της κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει έμπρακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της εθνικής παιδείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους παρά το γεγονός ότι ο τομέας της Παιδείας εξαιρείται από τις επιταγές του Μνημονίου, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα στους διορισμούς του συνόλου των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης και αξιοποίησης των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και με τι χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση Υπουργείου