Κλείνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη

Κλείνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

-  Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

Απαισιόδοξο διαγράφεται το κλίμα στις κατασκευαστικές εταιρείες τόσο στο Νομό Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο μπαράζ των λουκέτων και της ύφεσης μετά τους τομείς της βιοτεχνίας, του εμπορίου, έχουν μπει  και οι τεχνικές εταιρείες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος έτους, 300 εταιρείες έκλεισαν με αποτέλεσμα να χάσουν τις δουλειές τους 3.000 εργαζόμενοι. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εάν δεν αλλάξει το υπάρχον κλίμα, το ποσοστό των τεχνικών εταιρειών που κλείνουν θα αυξηθεί δραματικά.

Σήμερα το εναπομείναν 90% των μελών του τοπικού συνδέσμου της Κεντρικής Μακεδονίας υπολειτουργεί, ενώ οι εταιρείες απειλούνται άμεσα με αναστολή της λειτουργίας τους λόγω έλλειψης αντικειμένου, αλλά και ρευστότητας. Το 2011 προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο εάν δεν ανατραπεί το κλίμα. 

Και ενώ μέσα στις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, οι εργοληπτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους φόρους τους για απλήρωτα έργα, το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών για έργα ύψους περίπου 1,8 δις. ευρώ.  Ήδη από τις αρχές Ιουνίου εκκρεμούν οι εξοφλήσεις του προγράμματος «Θησέας» χωρίς χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής εκτελεσμένων εργασιών, ενώ μόνο μία δόση έχει εκταμιευτεί  από τις τέσσερεις της ΣΑΤΑ που αφορά στα έργα των ΟΤΑ.

Οι επιπτώσεις των οικονομικών προβλημάτων ρευστότητας και παύσης εργασιών που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, έχουν άμεσο αντίκτυπο σε σημαντικές παραμέτρους, όπως η σχολική στέγη στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου έχουν σταματήσει εντελώς οι εκταμιεύσεις, σχεδόν από την αρχή του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών στην άμεση χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία και βιωσιμότητα των τεχνικών εταιρειών του νομού Θεσσαλονίκης;

- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο συμψηφισμού των υποχρεώσεων του δημοσίου απέναντι στις τεχνικές εταιρείες από εκτελεσμένες εργασίες και των οφειλών των τεχνικών εταιρειών προς φορείς του δημοσίου, όπως το ΙΚΑ και η Εφορία;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας προκειμένου το κατασκευαστικό αντικείμενο να διαχέεται προς την περιφέρεια και να στηριχθούν εμπράκτως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας;