Διακοπή δωρεάν διέλευσης διοδίων στα αναπηρικά αυτοκίνητα

Διακοπή δωρεάν διέλευσης διοδίων στα αναπηρικά αυτοκίνητα

Αρ. Πρωτ. 2822/14.09.2010

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπό της φανερώνει για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει αφήσει έρμαιο στα οικονομικά συμφέροντα τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές εταιρείες, εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων με μια πρωτοφανή απόφασή τους διακόπτουν το μέτρο που ίσχυε για δωρεάν διέλευση των επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας. Η αυθαίρετη αυτή απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα οι ιδιωτικές αυτές εταιρείες, αρνούνται σε νεφροπαθείς, οι μετακινήσεις των οποίων είναι συχνές από και προς τις μονάδες τεχνητού νεφρού και σε άτομα με παραπληγία και γενικότερα αναπηρικά προβλήματα τη δωρεάν διέλευσή τους από τα διόδια. Είναι εμφανής η αδυναμία της Κυβέρνησης να παρέμβει και να προστατέψει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα οποία θίγονται στο βωμό οικονομικών συμφερόντων. Μετά την μείωση των επιδομάτων και των δώρων που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες, ακόμη και τα άτομα με αναπηρία, είναι αδύνατον να υποστούν τα άτομα αυτά νέα αφαίρεση στο εισόδημά τους. Οφείλει η Κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και να επιλύσει άμεσα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να ζουν με αξιοπρέπεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να έρθει σε επαφή με τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, έτσι ώστε να άρουν την απόφασή τους για διακοπή του μέτρου της δωρεάν διέλευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, που οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία τα άτομα με αναπηρία;

Απάντηση Υπουργείου