Ανησυχία προκαλεί η βία κατά των γυναικών

Ανησυχία προκαλεί η βία κατά των γυναικών

Αρ. Πρωτ. 521/29.07.2010

Προς Υπουργό:

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη βία κατά των γυναικών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μεγάλο  πρόβλημα και ο αριθμός των ατόμων που έχουν βιώσει σωματική βία και έχουν υποστεί σεξουαλική βία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Το δυσάρεστο είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία ως φαινόμενο αποκρύπτεται, καθώς λίγες είναι οι γυναίκες που τολμούν να αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει θύματά της. Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η ενδοοικογενειακή βία πλήττει κυρίως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανήλικα παιδιά και γυναίκες και αποτελεί μια ύπουλη μορφή  βίας, εξαιτίας της απόκρυψής της που πηγάζει από τον φόβο των ατόμων που πέφτουν θύματά της.

Η ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία ζούμε, οφείλει να προστατεύσει  με κάθε μέσο τα θύματα αυτά και να βρει τους τρόπους, έτσι ώστε να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά. Η ουσιαστική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και σχεδιασμό, που θα συνδυάζουν παράλληλα και την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ισότητας των φύλων. Η ενίσχυση και η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων αυτών είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κοινωνική τους ζωή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από το αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και ποιος είναι αυτός;

Απάντηση Υπουργείου