Απαρχαιωμένος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Απαρχαιωμένος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 41/21.07.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τραγική είναι η κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το θέμα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους. Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις ως προς την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, δυσχεραίνει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θέτοντας πολλές φορές ακόμη και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παρόλο που το αρμόδιο Υπουργείο εξήγγειλε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δεν αναρωτήθηκε τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό, όταν την ίδια στιγμή ο εξοπλισμός των νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένος.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ο μαγνητικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας, στο «Άγιος Δημήτριος» η έλλειψη αξονικού τομογράφου δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, ενώ στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στο Ιπποκράτειο, το Ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί με μηχανήματα 30ετίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, καθώς οι πολίτες αναγκάζονται να  πληρώνουν από την τσέπη τους τις διάφορες εξετάσεις. Η προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και η ανανέωση των ήδη υπαρχόντων, έχει μείνει στα χαρτιά και οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Προτίθεται επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση Υπουργείου