Σε δεινή θέση οι σιτοπαραγωγοί της χώρας

Σε δεινή θέση οι σιτοπαραγωγοί της χώρας

Αρ. Πρωτ. 13051/13.07.2010

Προς Υπουργό:

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι σιτοπαραγωγοί της χώρας, οι οποίοι βλέπουν την απαράδεκτη εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο τους, μετά και την αδιαφορία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων. Μπροστά στην κατάρρευση των τιμών των σιτηρών η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά στους αγρότες και τους αφήνει βορά στις διαθέσεις των μεγαλεμπόρων. Συγκεκριμένα, η τιμή που αγοράζουν οι  σιτέμποροι τα σκληρά σιτηρά είναι 0,12 λεπτά το κιλό.

Μετά, όμως από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν, η τιμή έπεσε ακόμη και στα 0,6 λεπτά, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να περιέλθουν σε δεινή κατάσταση. Ενώ, δηλαδή τα σιτηρά τιμολογούνται με 10 λεπτά περίπου το κιλό, οι τιμές των προϊόντων που παράγονται από αυτά ανέρχονται στο1 ευρώ το κιλό. Παρατηρείται, δηλαδή διαφορά από το χωράφι στο ράφι της τάξης του 1000%. Με τα δεδομένα αυτά, ο κάθε γεωργός έχει απώλεια εισοδήματος 3-4 ευρώ το στρέμμα. Η αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου, οδηγεί στην εξαθλίωση των Ελλήνων σιτοπαραγωγών και εύλογα οι ίδιοι διακατέχονται από αγανάκτηση, βλέποντας τις χαμηλές τιμές της παραγωγής τους και την αθέτηση των προεκλογικών, αλλά και μετεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Προτίθεται επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο, να ακολουθήσει μια πολιτική, η οποία θα ενισχύει τους σιτοπαραγωγούς της χώρας μας, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των χαμηλών τιμών που διαθέτουν την σοδειά τους;

Απάντηση Υπουργείου