Σε οριακή κατάσταση το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε οριακή κατάσταση το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7450/04.04.2012

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η στάση πληρωμών να δείχνει αναπόφευκτη. Η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε τα διαθέσιμα του ιδρύματος σε ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν, στα πλαίσια του PSI. Αποτέλεσμα ήταν τα 8 εκατ. ευρώ που διέθετε το ίδρυμα να γίνουν 180.000 ευρώ και η στάση πληρωμών να αποτελεί τη μοναδική λύση. Η κατάσταση του ΤΕΙ είναι δραματική, καθώς τη στιγμή που μειώθηκαν τα διαθέσιμά του, την ίδια ώρα δεν έχει λάβει χρήματα για το 2012, κινδυνεύοντας με αναστολή της λειτουργίας του.

Από το ποσό των 180.000 ευρώ, 130.000 πρέπει να απορροφηθούν για τη σίτιση των φοιτητών, 130.000 για τους έκτακτους καθηγητές, στους οποίους έχει καταβληθεί μόνο ο μήνας Οκτώβριος, 70.000 στη ΔΕΗ και δεκάδες χιλιάδες ευρώ για θέρμανση και τηλέφωνα. Σημειωτέον, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι απλά ρευστό, αλλά κονδύλια ειδικού σκοπού, με τα οποία εξυπηρετούν τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος. Το μέλλον του ιδρύματος είναι αβέβαιο και εάν σύντομα δεν ενεργήσει το αρμόδιο Υπουργείο, τότε η αναστολή λειτουργίας του θα είναι αναπόφευκτη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που χωρίς υπαιτιότητα του βιώνει;