Χωρίς οικοδομική άδεια το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Χωρίς οικοδομική άδεια το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4866/24.01.2012

Προς Υπουργό:
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ένας χρόνος πέρασε από τότε, που εξερράγη βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας μεγάλες και σοβαρές ζημιές στην υποδομή του κτιρίου. Αυτό που αποκαλύφθηκε μετά την έκρηξη ήταν, ότι στο κτίριο έγιναν αυθαίρετες παρεμβάσεις και δεν υπήρχε σχετική οικοδομική άδεια. Η έκθεση, την οποία διενήργησαν αρμόδια κλιμάκια της πολεοδομίας έδειξε, ότι αφενός βρέθηκαν ΦΕΚ, που ενέχουν θέση οικοδομικής άδειας και επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών εντός του κτιρίου, ωστόσο δεν έχει βρεθεί οικοδομική άδεια ή άλλη διαπιστωτική πράξη, που να νομιμοποιεί το κτίριο.

Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης, αλλά και πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου κτίσματος. Τα ερωτηματικά, που δημιουργεί το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά. Ένα κτίριο, όπου η προσέλευση πολιτών καθημερινά είναι μεγάλη, φέρει πλήθος πολεοδομικών παρεμβάσεων, χωρίς να ενεργήσει κανείς και με το αρμόδιο Υπουργείο να παρατηρεί αμέτοχο. Οφείλει άμεσα ο αρμόδιος Υπουργός να διερευνήσει το θέμα και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα, αναφορικά με την έλλειψη οικοδομικής άδειας και το πλήθος αυθαίρετων παραβάσεων στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου; Απάντηση Υπουργείου