Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και η Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα το πολυνομοσχέδιο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμο

Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και η Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα το πολυνομοσχέδιο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμο

Ομιλία Θ. Καράογλου στην κοινή συνεδρίαση των διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και η Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». (4η συνεδρίαση) – 12.10.2011

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, ο τίτλος που θα μπορούσα να βάλω στις δύο ημέρες και τις πολύωρες διαδικασίες που βρισκόμαστε σε αυτή την Επιτροπή, θα ήταν «στο ίδιο έργο θεατές». Πραγματικά, δύο χρόνια τώρα με την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 19 μήνες περίπου μετά την υπογραφή του μνημονίου, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο έργο και είμαστε όλοι θεατές σε αυτό. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί - δυστυχώς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας - την ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, με εγκληματικά λάθη, με παραλείψεις, με ολιγωρία, με απουσία δράσεων όταν έπρεπε, μας οδήγησε στην πολιτική του μνημονίου. Μετά το γνωστό και αλήστου μνήμης προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», το οποίο θα είναι το ανέκδοτο του αιώνα. Μετά το επίσης γνωστό και αλήστου μνήμης σύνθημα ότι «θα κάνουμε την Ελλάδα, Δανία του νότου» όπως έλεγε στα μπαλκόνια του 2009, προεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου, προχωρήσατε σε δημιουργική λογιστική, φουσκώσατε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, όπως άλλωστε καταγγέλθηκε από τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάτι που έγινε σε αυτήν εδώ την αίθουσα και σας θυμίζω ότι τα μέλη αυτά τα διορίσατε εσείς. Επίσης, σπιλώσατε τη χώρα με τις γνωστές αναφορές του Πρωθυπουργού, ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου ή του τότε Υπουργού Οικονομικών, ότι είμαστε στον Τιτανικό και βουλιάζουμε ή του σημερινού Υπουργού Υγείας, ότι δεν υπάρχει σάλιο στα ελληνικά ταμεία. Ως αποτέλεσμα, εκτοξεύθηκαν τα spreads, τα οποία βρίσκονταν στις 132 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2009, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τις 1400 μονάδες βάσης. Βέβαια, οδηγήσατε μοιραία τη χώρα στην υπογραφή του μνημονίου που και τότε, ακόμη και την ύστατη στιγμή, δεν διαπραγματευτήκατε τους όρους του και υπογράψατε εν λευκώ, χωρίς να διαβάσετε καν τους όρους του.

Σήμερα, συνεχίζετε την εγκληματική αυτή πολιτική που προβλέπεται στο μνημόνιο ή στις αναθεωρήσεις του και στο μεσοπρόθεσμο στη συνέχεια, γιατί τη στιγμή που βλέπετε ότι η πολιτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά, συνεχίζετε να την υπηρετείτε. Βάζετε στόχους και αποτυγχάνετε, αναθεωρείτε τους στόχους και αποτυγχάνετε και πάλι. Μονίμως, όπου και να βάλετε τον πήχη, περνάτε κάτω από αυτόν και όμως, παρόλα αυτά επιμένετε δογματικά στην ίδια πολιτική.

Ακόμη, εδώ και δύο χρόνια λειτουργείτε συνεχώς με εκβιασμούς. Εκβιάζετε τη κοινωνία, τον ελληνικό λαό και εκβιάζεται τους βουλευτές. Θυμίζω ότι το Μάιο του 2010 είπατε ότι ή ψηφίζουμε το μνημόνιο ή χρεοκοπεί η χώρα. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2010, που είχαμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είπατε ή ψηφίζετε Καμίνη ή Μπουτάρη ή πάμε σε εκλογές και χρεοκοπεί η χώρα. Στο μεσοπρόθεσμο, είπατε και πάλι ή μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία. Στην πρώτη, δεύτερη, πέμπτη, έκτη δόση, το ίδιο σενάριο. Ή ψηφίζετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ή πάμε σε χρεοκοπία. Επιτέλους, πόσες φορές θα σώσετε από τη χρεοκοπία τη χώρα αυτή, πόσες φορές θα συνεχίσετε την ίδια τακτική του εκβιασμού του ελληνικού λαού, πόσες φορές θα συνεχίζετε να εκβιάζετε τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κόμματος σας. Έλεος πια! Πρέπει να καταλάβετε αυτό που έχει καταλάβει όλος ο Ελληνικός λαός, ότι όσο συνεχίζετε την ίδια πολιτική, η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, δεν οδηγεί πουθενά, δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε κάτι θετικό. Δημιουργείτε έντονο πρόβλημα ρευστότητας, έχετε στεγνώσει την αγορά, έχετε πολλαπλασιάσει τα λουκέτα, έχετε αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, βαθαίνετε ακόμη περισσότερο την ύφεση, που ενώ ειρήσθω εν παρόδω εκτιμούσατε ότι το 2011 θα είναι στο 2-2,5% περίπου, αυτή τη στιγμή ξεπερνάει το 7%. Άλλαξε, λοιπόν, πολιτική, δείτε τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει εγκαίρως και υπευθύνως, που είναι προτάσεις ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες που αφορούν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Δείτε τις προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δείτε τις προτάσεις ελπίδας για τον Ελληνικό λαό.

Με την ευκαιρία αυτή, δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι το επίπεδο ζωής γυρίζει πίσω στα δεδομένα του 2004. Μακάρι, κύριε Υπουργέ, μακάρι κύριοι συνάδελφοι, να γυρίζαμε στα δεδομένα του 2004. Αν εννοούσε στα δεδομένα του 1964, τότε μόλις είχα γεννηθεί, δεν έχω εμπειρία, αλλά θεωρώ ότι κάπου εκεί θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αλλά, στα δεδομένα του 2004, ξέρουμε όλοι μας ότι τα επίπεδα ζωής στο 2004 ήταν πολύ-πολύ καλύτερα από τα σημερινά. Αν εννοούσε την κατακόρυφη πτώση του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος, που σήμερα, στα τέλη του 2011, είναι πράγματι στα δεδομένα του 2004, σε αυτό έχει δίκιο. Αλλά, αν εννοούσε την ανεργία, για παράδειγμα, η ανεργία είναι πολύ περισσότερη από τότε, που θυμίζω από το 8%, σήμερα ξεπερνά το 17%. Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει η άποψη του κ. Βενιζέλου, ότι τα επίπεδα ζωής γυρίζουν πίσω στα δεδομένα του 2004.

Τώρα, σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, που αφορά μισθολόγιο, βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και φορολογικές αλλαγές. Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλουν οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας αλλά και οι προκλήσεις εξόδου από τη κρίση. Η πλήρης αδυναμία της να πετύχει έστω και ένα από τους στόχους που έθεσε διαδοχικά σε συνεννόηση και συμφωνία με την τρόικα, την οδήγησε στη σημερινή τραγικού χαρακτήρα παρέμβαση. Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε σε μια αποκρατικοποίηση, δεν πέτυχε την αξιοποίηση ούτε ενός ακινήτου της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δεν συγκράτησε τις προσλήψεις στο συμφωνημένο όριο αλλά διόρισε περισσότερο από 25.000 νέους υπαλλήλους, τη στιγμή που προχωράμε σε απολύσεις 30.000 άλλων υπαλλήλων. Δεν κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τις σπατάλες του κράτους. Αυτή, λοιπόν, είναι η αιτία για την εσπευσμένη λήψη τόσο σκληρών, αντικοινωνικών και αντιοικονομικών μέτρων. Ειδικότερα, εισάγετε ένα μισθολόγιο, ένα μισθολόγιο που προβλέπει και μιλάει για δραστικές περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου αλλά και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ένα μισθολόγιο, που θα δανειστώ την έκφραση του αγαπητού συναδέλφου βουλευτή που ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κ. Μακρυπίδη, μάλλον πρόκειται για φτωχολόγιο. Αν είναι δυνατόν να έχουμε μισθό σε νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, της τάξης των 560 €. Πώς θα ζήσει αυτός; Όταν θα πάει να μείνει μακριά από την πόλη του, όταν είναι νεοδιόριστος με 560 € και τα μισά από αυτά που φεύγουν στο ενοίκιο, πώς θα μπορέσει να ζήσει;

Το βαθμολόγιο αποτελεί μια ανενδοίαστη προσπάθεια του κομματικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπό το κέλυφος της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Για τις συντάξεις, βέβαια, υπάρχει και εδώ η οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων, των κύριων, των επικουρικών, των μερισμάτων, των εφάπαξ αποζημιώσεων.

Ενώ, τέλος, σε σχέση με την εργασιακή εφεδρεία, αυτό που έχετε κάνει είναι απαράδεκτο. Κλέβετε τους όρους εργασιακή εφεδρεία, από τη σχετική πρόταση που κατέθεσε εγκαίρως και υπεύθυνα η Ν.Δ. και η πρότασή σας, από κει και πέρα, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πρότεινε η Ν.Δ.. Γιατί, η εργασιακή εφεδρεία, που εσείς προτείνετε, όπως περιγράφεται στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, στην ουσία αποτελεί τον προθάλαμο για 30.000 καταρχήν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δεν ξέρω αν αργότερα πάει στις 70.000 ή στις 100.000, όπως άλλωστε πρόσφατα ο άλλος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, είπε.

Με αυτά τα δεδομένα, με τις φορολογικές επιδρομές που γίνονται και προβλέπονται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε βάρος όχι απλώς τώρα των μεσαίων αλλά και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, με τις ραγδαίες και πολύ κακές εργασιακές ρυθμίσεις τις οποίες κάνατε, είναι δεδομένο, είναι αυτονόητο ότι εμείς, η Ν.Δ., δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει σχεδόν τίποτα καλό και γι' αυτό το λόγο το καταγγέλλουμε και το καταψηφίζουμε.