Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Δόλλη, σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού».

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Δόλλη, σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους τους συναδέλφους. Εύχομαι η Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού να είναι μια Επιτροπή που θα συνεδριάζει τακτικά και θα έχει γόνιμες, εποικοδομητικές συνεδριάσεις και αποφάσεις για το καλό του απανταχού ελληνισμού. Παράλληλα, εκπρόθεσμα θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον αρμόδιο Υφυπουργό για τα θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς. Κύριε Υφυπουργέ, γνωριζόμαστε, έχω διαβάσει το βιογραφικό σας, είστε ένας κλασικός Έλληνας απόδημος. Ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της ζωής σας στην Ελλάδα, στη συνέχεια πήγατε στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, όπου διαγράψατε μια αρκετά σημαντική πολιτική καριέρα και ξαναγυρίσατε πίσω, αποδεικνύοντας τη μεγάλη σας αγάπη για την πατρίδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι -που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπόρεσαν να γυρίσουν πίσω- δεν αγαπάνε εξίσου την πατρίδα. Στην Επιτροπή αυτή έχουμε μάθει να λειτουργούμε πέρα από κομματικά όρια και κομματικές παρωπίδες, σέβομαι και εκτιμώ την μεγάλη εμπειρία την οποία έχετε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον απανταχού ελληνισμό.

Θέλω να επισημάνω μερικά πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε. Πρώτον, το θέμα του ΣΑΕ, που το έθεσε προηγουμένως η συνάδελφος κυρία Καϊλή. Μας πείραξε πάρα πολύ ότι ακυρώθηκε αυτή η διαδικασία, το παγκόσμιο συνέδριο του ελληνισμού ήταν ένας θεσμός για την πόλη μας και σαφέστατα μας έχει πειράξει. Εύχομαι και ελπίζω σε καλύτερες οικονομικά στιγμές. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπισθεί η δαπάνη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου αυτού, το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα γεγονός που πιστεύω ότι οι απανταχού Έλληνες της γης το περιμένουν αλλά και οι Θεσσαλονικείς.

Παράλληλα, θέλω να ρωτήσω εάν οι διαπιστώσεις οι οποίες έχετε κάνει -έχοντας ζήσει από μέσα το Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού- έχουν συγκροτήσει συγκεκριμένες ομάδες εργασίας από το Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού, το οποίο θα φέρει προτάσεις για την αναμόρφωση του ρόλου του, για την αντιπροσωπευτικότητα του, για την αυτοχρηματοδότηση του ή τη χρηματοδότηση του και τη δράση του για προσφορά γενικότερα. Υπάρχουν για τις ομάδες αυτές εργασίες, χρονοδιαγράμματα; Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε τις προτάσεις του συμβουλίου απανταχού ελληνισμού, για να κουβεντιάσουμε πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το ρόλο. Να τις επεξεργαστούμε και να κουβεντιάσουμε και εμείς σαν Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Συμβουλίου Απανταχού Ελληνισμού.

Μια δεύτερη επισήμανση, ερώτηση είναι σχετικά με την διαφορετική προσέγγιση που πρέπει να έχει ο ελληνισμός ανά περιοχή. Δηλαδή, είναι προφανές ότι άλλη πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ελληνισμού της διασποράς όσο αναφορά τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τουλάχιστον δύο, τρεις φορές το χρόνο οι Έλληνες που εργάζονται για παράδειγμα στην Γερμανία, στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, στην Αγγλία και βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ άλλη πρέπει να είναι η προσέγγιση για τους Έλληνες της νοτίου Αφρικής, της Αυστραλίας κ.ο.κ..

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να κουβεντιάσουμε. Η παρουσία σας κρίνετε πάρα πολύ σημαντική και έχει να προσφέρει πάρα πολλές γνώσεις και εμπειρίες, για τα προβλήματα του ελληνισμού ανά περιοχή ή έστω ανά ήπειρο. Ξέρω, ότι για παράδειγμα στην Αυστραλία όπου ζήσατε αρκετά χρόνια και ασχοληθήκατε με τα κοινά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τις οργάνωσης και την εκκλησία. Πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να έχουμε μια παρέμβαση για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι στόχοι σας είναι η διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της θρησκείας, εγώ βάζω σαν γενικό στόχο τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Μέσα της ελληνική συνείδηση είναι η γλώσσα, η θρησκεία και ο πολιτισμός. Πρέπει να κουβεντιάσουμε για το ρόλο των ομογενειακών οργανώσεων, όπου βλέπουμε μια απομαζικοποίηση. Έχοντας επισκεφτεί αρκετές χώρες του εξωτερικού και πηγαίνοντας στις ομογενειακές οργανώσεις, λυπάμαι που θα το πω αλλά ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από 70 ετών. Είναι κυρίως άνθρωποι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια πήραν στο εξωτερικό. Πρέπει να δούμε τι νέο ρόλο πρέπει να παίξουν οι οργανώσεις αυτές.

Κλείνοντας θέλω να προτείνω το εξής, γνωρίζουμε ότι το συμβούλιο απόδημου ελληνισμού και η έδρα του βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά ελπίζω και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη από την Κυβέρνηση για αλλαγή της έδρας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κάπου στη Νέα Παραλία και στην κυριολεξία είναι χαμένο. Υπάρχει ένα νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας -είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού- εκεί στεγάζεται αυθαίρετα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, γιατί υπάρχει μια διαμάχη. Θεωρώ ότι θα ήταν ένα κατάλληλο σημείο για να μεταφερθεί η έδρα του ΣΑΕ, γιατί είναι ένα κομβικό σημείο, ένα σημείο που πραγματικά θα προβάλλει κάτι το οποίο σήμερα δεν φαίνεται ιδιαίτερα. Σήμερα, είναι στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, χαμένο κάπου στη Νέα Παραλία, δεν το ξέρουν γενικότερα οι Θεσσαλονικείς. Ίσως θα μπορούσατε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να δείτε το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Όλγας, όπου σ' αυτή τη φάση αυθαίρετα στεγάζεται ο Οργανισμός Ρυθμιστικών Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστώ.