Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023 Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023 (15-12-2022)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

προτού αναφερθώ στον προϋπολογισμό του 2023 θεωρώ φρόνιμο από την πλευρά μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στο περίφημο Qatar Gate. Είναι μια ποινική υπόθεση η οποία δίχως καμία αμφιβολία έχει και πολιτικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα.

Δεν αναφέρομαι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό...

Στο εγχώριο πολιτιστικό σύστημα, διότι στη χώρα μας επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην «εικόνα» του πολιτικού. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος...

Σταθερές όπως:
-η παιδεία,
η επαγγελματική σταδιοδρομία,
-ο κρυστάλλινος ιδεολογικός προσανατολισμός,
-η ικανότητα διοίκησης,
-η ακεραιότητα,
παραμερίζουν για να «προκριθούν»:
-το life style,
-η «φήμη»,
-το star system.

Το γεγονός ότι 2 από τους συνολικά 20 Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι υπό κράτηση, πρέπει να μας προβληματίσει. Η αναλογία είναι 10%.

Εξίσου ανησυχητικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι από τις τελευταίες αποκαλύψεις «τραυματίζεται» βαθύτατα και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, διότι τίθεται υπό αμφισβήτηση ολόκληρος ο πολιτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γιγαντωθεί περαιτέρω η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ούτε φυσικά να δώσουμε χώρο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός.

Γι' αυτό πιστεύω ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά μας οφείλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία πως καμία βαλίτσα γεμάτη χρήματα δεν είναι πιο ισχυρή από:
-την αξιοπρέπεια
-και την εντιμότητα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ίσως είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου τον τρόπο εκλογής των Ευρωβουλευτών καταργώντας τον σταυρό προτίμησης. Είναι μια πρόταση που έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μέσα από το βιβλίο μου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πιστεύω ότι στην Ευρωβουλή οφείλουμε ως χώρα να στέλνουμε τους καλύτερους και όχι:
-«κούφια σύμβολα»,
-αναγνωρίσιμα πρόσωπα
-ή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την υποψηφιότητα τους.

Η Ευρώπη είναι προέκταση της χώρας μας και εκεί δίνονται σημαντικές μάχες που απαιτούν οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο να παίρνονται από αξιόλογους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση με πολιτική ελαφρότητα ή γνώμονα το προσωπικό όφελος.

Κλείνω την παρένθεση και περνάω στην ουσία της συζήτησης...

Κάθε προϋπολογισμός είναι και ένας οικονομικός απολογισμός. Στην προκειμένη περίπτωση το «ταμείο» έχει μόνο θετικό πρόσημο, διότι πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία είναι:
-ανθεκτική,
-αισιόδοξη
-και πάνω από όλα έχει ισχυρή προοπτική.

Πρώτον αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τη νέα χρονιά το ΑΕΠ θα υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερο κατά 25% συγκριτικά με το 2018. Δηλαδή, το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεύτερον, αυτό που κρατώ από τον προϋπολογισμό του 2023 είναι η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας. Την παραλάβαμε στο 17% και σήμερα είναι στο 12,5%. Υποχώρησε κοντά στις 5 μονάδες, καταγράφει τη χαμηλότερη τάση της τελευταίας 12ετίας και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2010.

Δεν έτυχε, πέτυχε! Όπως λέει και ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Εάν δίπλα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας προσθέσετε:
-την διπλή και οσονούπω τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού,
-τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
-καθώς και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας,
σχηματίζεται η εικόνα της αισθητής αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος κάθε εργαζόμενου και κάθε νοικοκυριού.

Τρίτο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Βάσει των εκτιμήσεων φέτος η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Θα είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την επόμενη τριετία, κάτι που δεν πρέπει να το προσπερνούμε ελαφρά την καρδία...

Σημαντική είναι η προσφορά και των δημοσίων επενδύσεων αφού προβλέπεται να αγγίξουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 8,3 δισεκατομμύρια να προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 3,6 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περνώ, τώρα, στις σημαντικές παρεμβάσεις για το 2023.

Η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους:
-υπαλλήλους του δημοσίου,
-στους συνταξιούχους
-και στον ιδιωτικό τομέα
αυξάνει το πραγματικό τους εισόδημα.

Η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσφέρει πολύτιμες ανάσες στους συμπατριώτες μας.

Το ίδιο θα συμβεί:
-και με την επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές
-και με την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος
-και με την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών.

Περιέγραψα ορισμένες, μόνο, νέες φοροαπαλλαγές που θα προστεθούν στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο προϋπολογισμός του 2023 αντανακλά το κύρος και την αξιοπιστία που εκπέμπει πλέον η Ελλάδα.

Το δημόσιο χρέος, μέσα σε μια τριετία, προβλέπεται ότι θα έχει υποχωρήσει κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες και το 2023 να έχει μειωθεί κάτω από το 160% του ΑΕΠ.

Η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ε.Ε. από το 2019 και έρχεται ως συνέχεια των 11 αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια, με τέσσερις από αυτές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και μια θέση κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί εθνικό στόχο κεφαλαιώδους σημασίας.

Συνοψίζοντας, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και αναπτυσσόμενη.

Γι' αυτό και τολμώ να περιγράψω τον προϋπολογισμό του 2023 ως:
-ιστορικό,
-συμβολικό
-και κομβικό.

Ιστορικός γιατί είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά από 12 χρόνια εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης.

Συμβολικός, γιατί επιβεβαιώνει την ανάκτηση της οικονομικής μας αυτονομίας.

Κομβικός, διότι μας δείχνει το μέλλον. Πως, δηλαδή, η ορθολογική διαχείριση της οικονομίας, οδηγεί σε μια αναπτυξιακή «έκρηξη» που συμπαρασύρει τις επόμενες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις, εξυπακούεται ότι υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2023.

Όπως είδατε απέφυγε κάθε αναφορά στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι είναι όμηροι της στείρας λογικής του «όχι σε όλα».

Όσο εμείς προσελκύουμε επενδύσεις, εσείς μεμψιμοιρείτε.

Όσο εμείς μειώνουμε φόρους, εσείς φαντασιώνεστε «Δούρειους Ίππους».

Όσο εμείς ασκούμε υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική, εσείς προσπαθείτε να λύσετε τα εσωτερικά σας ζητήματα.

Όσο εμείς αυξάνουμε το εθνικό εισόδημα κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε 33 μήνες παρά τις μεγάλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας, εσείς αναζητάτε άλλοθι στις δημοσκοπήσεις.

Σας ευχαριστώ.