Συζήτηση επί της αρχής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και άλλες διατάξεις

Συζήτηση επί της αρχής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και άλλες διατάξεις

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η ευθύνη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα καλούμαστε να συζητήσουμε για τα παιδιά, για τις ζωές των δικών μας παιδιών, για τις ζωές των παιδιών των φίλων μας, των γειτόνων μας, για τις ζωές των παιδιών της πατρίδας μας, των παιδιών όλου του κόσμου. Γιατί πριν ακόμη μιλήσουμε για το μέλλον των παιδιών μας, οφείλουμε να μιλήσουμε για το παρόν τους, για το σήμερα, για την παιδική τους ηλικία και τα δικαιώματά τους. Αυτό το κρίσιμο στάδιο στον κύκλο της ζωής κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, έχουμε χρέος να το προστατεύσουμε. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην παιδική του ηλικία.
Αν και ακούγεται οξύμωρο, με ιδιαίτερη αισιοδοξία χαιρετίζουμε σήμερα την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου που δυστυχώς το επιβάλλουν οι καιροί, το επιβάλλει η ωμή πραγματικότητα. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο ξεπερνά τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που αναδεικνύει και υπογραμμίζει, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι και υπεύθυνοι.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και στο βαθμό που μπορούμε, καλούμαστε όλοι να είμαστε αρωγοί και προστάτες της παιδικής αθωότητας, της παιδικής ηλικίας, των δικαιωμάτων του παιδιού. Πάνω απ' όλα, όμως, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, κατηγορηματικοί και αποτελεσματικοί όταν πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης της παιδικής αθωότητας, εγκλήματα παιδικής πορνείας και πορνογραφίας, αξιόποινες πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας και κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Στις μέρες μας, η τεχνολογική ανάπτυξη και η χρήση του διαδικτύου, δίνει μια ακόμη διάσταση στο φαινόμενο της διακίνησης παιδοφιλικού υλικού, μετατρέποντάς το σε φαινόμενο οικουμενικό και καθιστώντας το όλο κύκλωμα της παιδικής εκμετάλλευσης μια προσοδοφόρα βιομηχανία.
Η καταγραφή του φαινομένου της παιδικής πορνείας και της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο και η αποτίμησή του με αριθμούς, παίρνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η πορεία των αριθμών είναι σταθερά και καλπάζουσα ανοδική. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς, γιατί δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη απ' αυτή που είναι δυνατό να καταγραφεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε αντιμέτωποι μ' ένα φαινόμενο που μπορεί μόνο κατά προσέγγιση να εκτιμηθεί.
Η προβολή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου, ξεπερνάει το 60% της παράνομης δραστηριότητας που σημειώνεται σήμερα μέσω του internet. Οι διαστάσεις που έχει πάρει η μάστιγα αυτή και στη χώρα μας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών. Το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλείται καθημερινά να εξιχνιάσει όλο και περισσότερες υποθέσεις, ενώ συχνά καλείται σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες χωρών του εξωτερικού για αντίστοιχες υποθέσεις που ξεπερνούν τα κρατικά σύνορα.
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη σύστασης ειδικής μονάδας μέριμνας νέων και λειτουργίας ενός δικτύου συνεργασίας για την αντιμετώπιση της δράσης κυκλωμάτων παιδικής πορνείας και πορνογραφίας, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα και δρουν εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, αλλά και να καλύψει νομικά κενά στη μέχρι τώρα ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Νομικά κενά που ουσιαστικά λειτουργούσαν ανασταλτικά, τόσο ως προς το κομμάτι της διερεύνησης υποθέσεων παιδοφιλίας, όσο και ως προς το ποινικό κομμάτι της επιβολής κυρώσεων στους εμπλεκομένους.
Μείζονος σημασίας η παράμετρος του εν λόγω νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία, αίρεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων στις περιπτώσεις εμπλοκής ατόμων σε υποθέσεις εμπορίας παιδιών, παιδικής πορνείας και πορνογραφίας. Η άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου όσων εμπλέκονται και κατηγορούνται για αδικήματα παιδικής πορνογραφίας, αποτελεί ένα μέτρο που θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαλεύκανση υποθέσεων που ερευνούνται.
Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται πλέον η δυνατότητα στις διωκτικές αρχές, μέσω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων, να συνεχιστεί η έρευνα, να εντοπιστεί ο δράστης και να αναγνωριστεί. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του δράστη, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης και καταγγελίας του και από προηγούμενα θύματά του.
Έχουμε χρέος, αγαπητοί συνάδελφοι, απέναντι στα αθώα θύματα επιτηδείων, να δημιουργήσουμε ένα θωρακισμένο θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργεί υπέρ των θυμάτων και θα διασφαλίζει τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε όσους εγκληματούν σε βάρος αθώων παιδιών.
Μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρος του νομοσχεδίου αυτού, είναι το γεγονός ότι αποδεσμεύει το παράνομο της διακίνησης παιδοφιλικού υλικού από τον κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα της. Η τροπολογία αυτή, έρχεται ουσιαστικά να λύσει τα χέρια των διωκτικών αρχών στις περιπτώσεις όπου η εμπορία διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στη χώρα μας δεν υφίστατο ή δεν μπορούσε να αποδειχθεί. Όσο αδιανόητο και αν ακούγεται, είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις εντοπισμού διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στη χώρα μας, οι περιπτώσεις αυτές δεν έφθασαν ποτέ στην ελληνική δικαιοσύνη λόγω νομικών κενών, που δυστυχώς λειτουργούσαν υπέρ των δραστών. Σε θέματα τόσο κρίσιμα, όπως η παιδική εμπορία, η παιδική πορνεία και η πορνογραφία γινόμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και κατηγορηματικοί. Πεποίθηση της Κυβέρνησης και φαντάζομαι κάθε συναδέλφου που βρίσκεται σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα είναι η λειτουργία ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου, ικανού να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη διερεύνηση και πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει και το παρόν νομοσχέδιο. Να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η σύγχρονη πραγματικότητα και να καλύψει τα νομικά κενά που υπήρχαν μέχρι σήμερα και καθιστούσαν δύσκολη την πάταξη των εγκλημάτων παιδικής εμπορίας, πορνείας και πορνογραφίας.
Κύριε Υπουργέ, σας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα του παιδιού και σ' αυτήν σας την απόφαση, σ' αυτήν την πρόταση νομοσχεδίου, σάς στηρίζουμε απόλυτα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.