Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ, σχετικά με τις αντασφαλίσεις και

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ, σχετικά με τις αντασφαλίσεις και

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σαφέστατα και δεν ασπάζομαι την μαρξιστική θεωρία που λέει ότι πάνω από όλα είναι η οικονομία και όλα τα ζητήματα έχουν σχέση με την οικονομία, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες ηθικές αξίες που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία.
Όμως, όπως κάθε φορά που συζητείται ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας γίνεται μια γενικότερη αναφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομία, έτσι και εγώ δεν θα παραβώ τον κανόνα αυτό και θα ξεκινήσω κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στα ζητήματα της οικονομίας.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει. Οι αισιόδοξοι λένε ότι έως τα μέσα του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η κρίση αυτή και άλλοι απαισιόδοξοι λένε ότι θα πιάσει και το 2010 και θα είναι άγνωστο το τέλος της.
Στη χώρα μας, στην Ελλάδα μέχρι πριν από μερικούς μήνες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, δεν έβλεπε την κρίση αυτή. Έβλεπε και διακήρυττε ότι υπάρχει κρίση μόνο στην ελληνική οικονομία και αυτό είναι αποτέλεσμα έλεγε, μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτέλους, μετά από δυο-τρεις μήνες ανακάλυψε ότι υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση. Αντί, όμως, να έρθει στην Αίθουσα του ναού της δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του και τις απόψεις του, να έρθει δηλαδή με εποικοδομητικές προτάσεις για να συμβάλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τι κάνει; Κάνει κάτι άλλο: προφητεύει. Έτσι διαβάζουμε, ακούμε τα σχόλια των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, που μιλούν για έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, γεγονός που συνεπάγεται την έλλειψη δυνατότητας λήψης δανείων από τη χώρα μας, από την Ελλάδα, για το ότι η χώρα μας είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποπομπή της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και πολλά άλλα τινά που προβλέπουν οι αμετανόητες Κασσάνδρες, δεινά τα οποία θα έλεγα ότι μόνο σεναριογράφοι και μάλιστα ταινιών θρίλερ, θα μπορούσαν να φανταστούν.
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Προέβλεπαν ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να δανειστεί. Θυμίζω ότι την Τρίτη στις 13 Ιανουαρίου ζητούσαμε 2.000.000.000 ευρώ. Ποια είναι η αλήθεια; Εξήμισι φορές πάνω υπερκαλύφτηκε το ζητούμενο ποσό δανείου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επιτόκιο ήταν μικρότερο από το euribor της τότε περιόδου.
Χθες επρόκειτο να γίνει νέος δανεισμός πενταετών ομολόγων με στόχο άντληση κεφαλαίων 3.000.000.000. Είχαμε νέες προβλέψεις από τις Κασσάνδρες του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα καλυφθούν. Άλλωστε στο παρελθόν, πριν από λίγες μέρες μόλις η Γερμανία δεν το είχε πετύχει. Όχι μόνο υπερκαλύφθηκε το ποσό αυτό, ζητούσαμε 3.000.000.000 και 7.000.000.000 είναι οι προσφορές αλλά και τελικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όπως τα εμφανίζουν με το επιτόκιο, γιατί θυμίζω ότι το Σεπτέμβριο η χώρα μας είχε δανειστεί με 4,8% και τώρα δανείστηκε με 5,6%, παρά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση που υπάρχει με την επιβάρυνση που βεβαίως έχει έρθει και στην ελληνική οικονομία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ήταν 5,6 και μιλάτε σοβαρά;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Βεβαίως.
Λέγατε ότι είναι μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας, η Ελλάδα. Μέχρι και αποπομπή της από την Ευρωζώνη προβλέπατε. Ποια είναι η αλήθεια; Την ακούσαμε μόλις χθες και είναι πολύ επίκαιρη, πολύ φρέσκια. Την ακούσαμε την αλήθεια από τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών τον σοσιαλιστή επίτροπο τον κ. Αλμούνια, από το Λουξεμβουργιανό Πρόεδρο τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που λέει ότι η χώρα μας, όχι μόνο δεν είναι το μαύρο πρόβατο, αλλά είναι στις κατηγορίες των χωρών που είναι στη μεσαία κατηγορία προβλημάτων. Και υπάρχουν χώρες με πολύ χειρότερα προβλήματα από την ελληνική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά είναι η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία.
Ακόμα και οι επίσημοι πίνακες που έβγαλε το ΕΚΟΦΙΝ αναφέρονται σε μία σειρά άλλων χωρών, όπου πουθενά σε κανέναν άλλο δείκτη δεν είναι πρώτη επί των χειρότερων η χώρα μας.
Θυμίζω, λοιπόν, ότι η Ισπανία είναι μία χώρα στην οποία προβλέπεται ότι η ανεργία το 2010 θα φθάσει το 18,7%, θυμίζω ότι η Ιρλανδία προβλέπεται ότι θα έχει ανεργία της τάξης του 10,7%, θυμίζω ότι όσον αφορά το έλλειμμα η Ιρλανδία έχει έλλειμμα της τάξης του 13%, η Γαλλία έχει έλλειμμα της τάξης του 5%, θυμίζω ότι όσον αφορά το δημόσιο χρέος η Ιταλία κρατάει τα πρωτεία με αναμενόμενο χρέος το 2010, 110,3%.
Θέλετε και άλλη πρόβλεψη από τις γνωστές Κασσάνδρες; «Έπεσε έξω ο προϋπολογισμός του 2009 πριν ακόμα ξεκινήσει στον πρώτο μήνα του 2009», οι Κασσάνδρες προβλέπουν ότι ο προϋπολογισμός έπεσε έξω και θα πρέπει να αλλάξει. Κλαίνε και οδύρονται, λοιπόν, λες και ήλθε η συντέλεια του κόσμου. Η αλήθεια, όμως, είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι μέχρι στιγμής απολύτως κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να τεκμηριώνει μία τέτοια άποψη.
Βρισκόμαστε σίγουρα εντός μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μίας κρίσης που εξελίσσεται και βεβαίως μπορεί να υπάρξουν και αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, εάν αυτό χρειαστεί. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Είναι μία διαδικασία η οποία προβλέπεται και από το Σύνταγμα και από τους νόμους, είναι μία διαδικασία που μπορεί να μας τύχει, αλλά δεν είναι και η συντέλεια του κόσμου.
Ας σταματήσω, όμως, εδώ, γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν θα έχω περισσότερο χρόνο για να αναπτύξω το νομοσχέδιο και ας πω δύο - τρεις κουβέντες για το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ένα πολυνομοσχέδιο με τέσσερα κεφάλαια και εβδομήντα τέσσερα άρθρα. Είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει μία σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση, με την εναρμόνιση της Κοινοτικής νομοθεσίας, που πολλές φορές καθυστερούμε να εναρμονίσουμε, ζητήματα που έχουν σχέση με τραγικά περιστατικά όπως τα πρόσφατα περιστατικά βίας.
Θα σταθώ, λοιπόν, επιγραμματικά λέγοντας ότι είναι ένα νομοσχέδιο που χωρίς να διεκδικεί τον τίτλο του μεταρρυθμιστικού, επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε κεφαλαιώδη, σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ή σε άλλους σημαντικούς νόμους, είναι ένα πολύ χρήσιμο νομοσχέδιο. Δίνει μία σειρά απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα, προβλέπει μία σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν τις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων πολιτών. Σίγουρα είναι ένα πολύ χρήσιμο νομοσχέδιο.
Δυστυχώς, δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω αναλυτική αναφορά. Επιφυλάσσομαι, όμως, γι' αυτό στη συζήτηση στα άρθρα και στις τροπολογίες, ειδικότερα σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» και με κάποιες αλλαγές, ή ζητήματα που υπήρξε μία μερική απάντηση από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με την παράταση του χρόνου ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών ή με την παράταση της διαδικασίας της περαίωσης. Για όλα αυτά θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω στη συζήτηση κατ' άρθρον και στις τροπολογίες.
Κλείνοντας να καλέσω όλους τους συναδέλφους να καταλάβουν ότι πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να ψηφίζουμε εναντίον ενός νομοσχεδίου μόνο και μόνο γιατί είμαστε στην Αντιπολίτευση, θα πρέπει κάποτε να δούμε την ουσία των προβλημάτων και κατά πόσο ένα νομοσχέδιο απ' όπου και αν προέρχεται, δίνει λύσεις και απαντήσεις σε ζητήματα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει λύσεις, απαντήσεις σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα πολίτη και γι' αυτό το λόγο σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ.