Συζήτηση της υπ' αριθμόν 5/4/12.10.2010 επίκαιρης επερώτησης 36 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Συζήτηση της υπ' αριθμόν 5/4/12.10.2010 επίκαιρης επερώτησης 36 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Συζήτηση της υπ' αριθμόν 5/4/12.10.2010 επίκαιρης επερώτησης 36 Βουλευτών  της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.


Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής, ο συνάδελφος κ. Θεόδωρος Καράογλου, για δέκα λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιθετική και ανηλεής πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει τελειωμό. Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό η αναλγησία και η σκληρότητα που επιδεικνύει η σοσιαλιστική, κατά τα άλλα, κυβέρνηση, καθώς στο στόχαστρό της έχει βάλει όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών. Η πολιτική του «πρώτα ο πολίτης», η οποία μετουσιώθηκε σε πολιτική του μνημονίου, πλήττει όλους τους πολίτες αδιακρίτως, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους.

Κύριε Υπουργέ, δεν σας έφθαναν τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που λάβατε, δεν σας έφθανε η μείωση των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, δεν σας έφθανε η υποβάθμιση στην οποία οδηγήσατε τη χώρα μας, δεν σας έφθαναν όλα αυτά, επιχειρείτε τώρα, πάλι με την ανάλγητη πολιτική που ακολουθείτε, να δημιουργήσετε μία έκρυθμη κατάσταση μέσα στην κοινωνία. Επιχειρείτε να πλήξετε για μία ακόμη φορά τα εισοδήματα συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, επιχειρείτε να φανερώσετε για πολλοστή φορά τον αληθινό σας εαυτό, επιχειρείτε και πάλι να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες, αυτούς που έκαναν το λάθος και εμπιστεύτηκαν την τύχη τους σε σας.

Με άλλα λόγια επιχειρείτε -και αυτή τη φορά είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρετε- να πετύχετε την καταδίκη από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του, ξεκινώντας από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να υποστείτε τις συνέπειες της δεινής πολιτικής που ακολουθείτε και να ξαναβρεθείτε και πάλι στην αντιπολίτευση.

Εμείς, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, δηλώνουμε παρόντες. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση στην οποία εσείς την οδηγήσατε. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με ελληνική Κυβέρνηση και όχι με Κυβέρνηση μνημονίου, όπως είναι η δική σας.

Έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη επερώτηση. Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες, στην πλειονότητά τους, σε δραματική οικονομική κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα είναι και οι επιχειρηματίες των επιχειρήσεων μικρής λιανικής. Και αναφέρομαι στα περίπτερα, στα καταστήματα με τα ψιλικά είδη και στα μίνι μάρκετ, η βιωσιμότητα των οποίων έχει οδηγηθεί σε ακραία σημεία, με πολλαπλές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μας συναντούμε στις γειτονιές μας περίπτερα ή καταστήματα ψιλικών ειδών ή ακόμη και μίνι μάρκετ. Αποτελούν ίσως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η πολιτική, όμως, που ακολουθεί η συγκεκριμένη Κυβέρνηση έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής σε αφανισμό, με αποτέλεσμα  διακόσιες πενήντα χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι και επαγγελματίες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Κύριε Υπουργέ, το οικονομικό επιτελείο αυτής της Κυβέρνησης -και λυπάμαι που το λέω- δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την προσφορά αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά και στην εθνική οικονομία. Με τις απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων για τα τσιγάρα οδηγείτε τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής σε λουκέτο. Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Πληροφορίες λένε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο τουλάχιστον χίλια πεντακόσια περίπτερα έχουν κλείσει ήδη.

Θα αναφερθώ, όμως, σε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα τουλάχιστον διακόσιοι περιπτερούχοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα περίπτερά τους εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που έχουν ως αποτέλεσμα από τη μια μεγάλη μείωση των κερδών τους και από την άλλη σημαντική πτώση του τζίρου τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι περιπτερούχοι έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν δεκαπέντε έως και είκοσι ώρες ημερησίως έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους, ενοίκιο περιπτέρου, ΤΕΒΕ, λογαριασμοί, μη έχοντας όμως, δυστυχώς, κάποιο κέρδος γι' αυτούς.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2010 άρχισε σταδιακά τη μείωση του τζίρου στα τσιγάρα, που σήμερα έφθασε ή και ξεπέρασε το 20%. Η υψηλή φορολογία μείωσε την κερδοφορία στα ψιλικά και τα περίπτερα στο 60%.

Για να γίνει αυτό αντιληπτό σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Εάν υποθέσουμε ότι το 2009 ένα πακέτο τσιγάρων πωλούνταν προς 3,20 ευρώ, από αυτά τα 2,34 ευρώ ήταν φόροι, δηλαδή, το 73% και από τα υπόλοιπα 0,86 λεπτά τα 0,52 πήγαιναν στη καπνοβιομηχανία, τα 0,08 λεπτά στον αντιπρόσωπο ή το χονδρέμπορο και τα 0,26 λεπτά στο περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο. Σήμερα, το 2010, το ίδιο πακέτο τσιγάρων που τότε στοίχιζε 3,20 λεπτά, τώρα στοιχίζει 3,80 λεπτά. Από αυτά τα 3,21 είναι φόροι, δηλαδή, το 84,5% και από τα υπόλοιπα 0,59 λεπτά, τα 0,37 λεπτά πηγαίνουν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,10 λεπτά στον αντιπρόσωπο ή τον χονδρέμπορο και μόλις τα 0,12 λεπτά πηγαίνουν στο περίπτερο ή στο ψιλικατζίδικο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η υψηλή φορολογία μείωσε την κερδοφορία στα ψιλικά και τα περίπτερα κατά 60%.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές νόμιμες και μη. Η δυσχερής θέση στην οποία περιήλθαν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής είναι εμφανής, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων προέρχονται σε ποσοστό που φθάνει το 80% από την πώληση καπνικών προϊόντων.

Με τις απανωτές και υπέρμετρες αυξήσεις στην φορολογία των τσιγάρων από την αρχή του έτους έως και σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές στενάζουν και οδηγούνται σε λουκέτα.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις συνέπειες στην αγορά που  επιφέρει η πολιτική σας, αλλά επιτρέψτε μου εν συντομία να παραθέσω τα εξής. Η σημαντική αύξηση στις τιμές των τσιγάρων με τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του παράνομου εμπορίου και τη στροφή των καταναλωτών σε φτηνά τσιγάρα και σε καπνό για στριφτά τσιγάρα. Σχετική μάλιστα έρευνα κατέδειξε ότι  ποσοστό 12% των περιπτερούχων τους τελευταίους μήνες τους έχουν προσεγγίσει άτομα συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν για να τους προωθήσουν λαθραία, παράνομα τσιγάρα.

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η μείωση της συνολικής αξίας της αγοράς η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντική μείωση στην κερδοφορία της βιομηχανίας και του εμπορίου και ως εκ τούτου το ισχυρό πλήγμα στα δημόσια έσοδα θα είναι ανεπανόρθωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος χάνει 160.000.000 ευρώ για κάθε ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα, που χάνονται από τη νόμιμη αγορά και 55.000.000 ευρώ για κάθε ένα δισεκατομμύριο ακριβά και δημοφιλή τσιγάρα, που υποκαθίστανται από φτηνά τσιγάρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε όλοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να αντιληφθεί τη θηλιά που βάζει στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον κλάδο αυτό.

Κύριε Υπουργέ, οι περιπτερούχοι, τα ψιλικά, τα μίνι μάρκετ δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν δικαιοσύνη, ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες, ζητούν κίνητρα και στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιτέλους, σταματήστε να επιτίθεστε με την ανάλγητη πολιτική σας σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα. Σταματήστε να σφυρίζετε αδιάκοπα μπροστά στα προβλήματα αυτά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και προχωρήστε σε μια τολμηρή πολιτική, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών και κατά συνέπεια, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ο συγκεκριμένος κλάδος και τα άτομα που τον απαρτίζουν ούτε μεγιστάνες είναι, ούτε εγκληματίες. Πρόκειται για απλούς καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που επί εικοσιτετραώρου βάσης εργάζονται κάτω από σκληρές και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, για να βγάλουν το μεροκάματό τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Η ζοφερή όμως κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τη δική σας πολιτική, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Η πολιτική σας το μόνο που κατορθώνει είναι να υποβαθμίζει το συγκεκριμένο κλάδο, να τον διαλύει και να οδηγεί στην ανεργία διακόσιες πενήντα χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον κλάδο αυτό. Σταματήστε, λοιπόν, αυτόν τον κατήφορο. Προχωρήστε και ολοκληρώστε το συντομότερο δυνατόν τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καταθέστε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μικρής λιανικής.

Είναι στιγμή, κύριοι της Κυβέρνησης, παρόλο που δεν το έχετε πράξει ως τώρα, να αναλογιστείτε την ανάσα που δίνουν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής στην εθνική μας οικονομία, αφού αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. Θωρακίστε, λοιπόν, την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Εξετάστε και επεξεργαστείτε τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επανεξετάστε τον τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων, έτσι ώστε να προκύπτουν περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις αυτές, συγχρόνως επιτυγχάνοντας και την αύξηση των κρατικών εσόδων. Εξετάστε το λογικό και δίκαιο, κατά την άποψή μας, αίτημα για θεσμοθέτηση του 8% ως ποσοστό κέρδους των καπνοβιομηχανικών προϊόντων των μικρών αυτών επιχειρήσεων και εξασφαλίστε τη βιωσιμότητά τους τόσο για την οικονομία μας, όσο και για την κοινωνία.

Εμείς η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψουμε ούτε τον αφανισμό των επιχειρήσεων αυτών, αλλά ούτε και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Για πολλοστή φορά, εμείς σας δείχνουμε το δρόμο. Ακολουθήστε τον, έτσι ώστε και έσοδα για το δημόσιο κορβανά να εξοικονομήσετε αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Το λόγο έχει ο κ. Καράογλου για να δευτερολογήσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά έχω καταλήξει σε μια διαπίστωση. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι είστε Αντιπολίτευση και ότι ο ρόλος σας είναι να αντιπολιτεύεστε εμάς που είμαστε Αντιπολίτευση. Πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι εδώ κι έναν χρόνο είστε Κυβέρνηση και ότι έχετε τις ευθύνες για να εφαρμόσετε κάποιες πολιτικές που να είναι σωστές. Αν δεν το έχετε καταλάβει, λυπάμαι αλλά είναι χάσιμο χρόνου αυτό που γίνεται.

Ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας κάνοντας μια επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την κατάντια που άφησε την οικονομία, για το έλλειμμα, για το χρέος κ.λπ.  Είναι γνωστό το «ποίημα». Το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Όμως επειδή δεν θέλω να μπαίνω σ' αυτή τη συζήτηση και να χάνω το χρόνο, ένα πράγμα μόνο θα θυμίσω, ότι όταν στις 4 Οκτωβρίου του 2009 με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών πήρατε την κυβέρνηση της χώρας η χώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού και μπορούσε και δανειζόταν με spread, με μονάδες βάσης 130, και θυμίζω επίσης ότι με τα λάθη της δικής σας πολιτικής, με τη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό απ' αυτά που είπατε καταντήσατε τη χώρα μας να γίνει το «μαύρο πρόβατο» της υφηλίου, να μην μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και το spread να κινείται σε επίπεδα των 1.000 περίπου μονάδων βάσης.

Νομίζω ότι αυτό που θα μπορούσα να πω για να κλείσω αυτό το κομμάτι είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο σοφή και πόσο επίκαιρη είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ότι πρέπει μετά από τις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, να συσταθεί μία μόνο Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, μία Επιτροπή η οποία θα ξεκινήσει από τότε που ξεκίνησε το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δηλαδή από το 1981 και μετά, και βεβαίως θα έχει μέσα και το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Μάιο του 2010, για να καταλογίσει και τις ευθύνες στην Κυβέρνησή σας, που με τα λάθη σας μας οδηγήσατε στο Μνημόνιο και κάτω από τις εντολές της τρόικας.

Μιλώντας για το θέμα εξαπολύσατε μια αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος της Παράταξής μας, λέγοντας ότι εσείς αλλάξατε τη σχετική νομοθεσία, ότι εσείς καταργήσατε τη νομοθεσία που υπήρχε από το 1992 και αφήνοντας υπονοούμενα -ελπίζω να μην το εννοούσατε και περιμένω τη διευκρίνισή σας- ότι το κόμμα μας ή εγώ προσωπικά ή οι συνάδελφοι που μιλήσαμε εξυπηρετούμε εισαγόμενα συμφέροντα.

Πρώτον, το 1992 πράγματι άλλαξε η νομοθεσία και καταργήθηκε το κατοχυρωμένο ποσοστό κέρδους για τα σημεία λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τα περίπτερα, για τα καταστήματα ψιλικών, για τα μίνι μάρκετ. Όμως από το 1992, που ήταν άλλες οι συνθήκες, μέχρι το 2010 δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που πουλάνε τα τσιγάρα, τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα στην αγορά. Άρα, λοιπόν, τι συνέβη; Το 2010 δημιουργήσατε το πρόβλημα εσείς, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Άρα λοιπόν το πρόβλημα εσείς το δημιουργήσατε το 2010 και γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη και επιβάλλεται να το αντιμετωπίσετε.

Επίσης, ελπίζω -επαναλαμβάνω- εν τη ρύμη του λόγου σας να κάνατε το λάθος και να αφήσατε υπονοούμενο ότι κάποιοι εξυπηρετούν συμφέροντα εισαγομένων τσιγάρων ή ο,τιδήποτε άλλο.

Εμείς, ως Κόμμα, ως Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα του Έθνους πάνω απ' όλα, τα συμφέροντα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ανθρώπων που είναι επαγγελματίες στο συγκεκριμένο χώρο ή εργάζονται στο χώρο αυτό, τα συμφέροντα των ελληνικών καπνοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Αυτά τα συμφέροντα θέλουμε να εξυπηρετούμε, γι' αυτά αγωνιζόμαστε, αυτός είναι ο στόχος μας.

Ομολογήσατε ότι μειώθηκαν τα κέρδη των λιανοπωλητών και αναρωτηθήκατε, πώς είμαστε βέβαιοι ότι η μείωση φορολογίας θα αυξήσει τα κέρδη των λιανοπωλητών.

Κύριε Υπουργέ, εσείς μιλήσατε για συμφωνίες τιμής, για λόγο τιμής κ.λπ. Εμείς, επειδή είμαστε λίγο πιο «μαγκωμένοι» και προσέχουμε λίγο περισσότερο, λέμε: «Κατοχυρώστε ποσοστό κέρδους». Δεν απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως, κατατέθηκε το σχετικό έγγραφο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι δεν απαγορεύεται αυτό. Υπάρχει ένα αίτημα από τους περιπτερούχους κι από όλους όσους διακινούν τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα -τα τσιγάρα, δηλαδή- που ζητούν αυτό το ποσοστό του κέρδους να κατοχυρωθεί στο 8%. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, πάρα πολύ, για να λύσουμε άπαξ δια παντός κι οριστικά το πρόβλημα αυτό, κατοχυρώστε το ποσοστό του 8% στους ανθρώπους αυτούς.

Μας είπατε ότι είστε σε διαβούλευση με αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Χαιρόμαστε που είστε σε διαβούλευση και χαιρόμαστε γιατί η πίεση η δική μας, η πίεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και γενικά της Αντιπολίτευσης -αυτός είναι ο ρόλος της- έφερε κάποια κίνηση, κάποια πρωτοβουλία και σε εσάς.

Ξεκινήσατε μία διαβούλευση. Όμως, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις:

Πρώτον, η διαβούλευση αυτή δεν πρέπει να είναι μυστική. Αν, λοιπόν, έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένη πρόταση, πείτε την εδώ να την ακούσουμε όλοι και να ξέρουν οι άνθρωποι, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί γιατί η πρόταση σας είναι αυτή.

Δεύτερον, η κάθε διαβούλευση πρέπει να έχει ένα χρονοδιάγραμμα. Βάλτε και μία ημερομηνία λήξης. Πείτε, δηλαδή, ότι εμείς έχουμε στόχο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου -και το λέω αυτό γιατί σας βολεύει αυτή η ημερομηνία, τελειώνουν  και οι εκλογές- να λύσουμε το πρόβλημα. Δεσμευθείτε, όμως, σ' αυτό.

Δείξτε ευαισθησία σ' αυτούς τους ανθρώπους, τους περιπτερούχους, που για πρώτη φορά σήμερα, αύριο και μεθαύριο απεργούν. Κλείνουν τα περίπτερά τους. Κλείνουν ένα σημείο αναφοράς πολιτιστικό, κοινωνικό σε όλη την Ελλάδα. Δείξτε ευαισθησία σε ανθρώπους που η απόγνωση τους έφερε να προχωρούν ακόμη και σε απεργία πείνας.

Γιατί έχουμε και απεργία πείνας που ξεκινάει σήμερα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το έσχατο σημείο της απόγνωσης. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα.

Διαφορετικά, αν απλώς είστε άμοιροι, άβουλοι παρατηρητές των τεκταινομένων στο συγκεκριμένο χώρο, θα είμαι αναγκασμένος να σας θυμίσω μία ιστορική έκφραση ενός σοφού Γάλλου πολιτικού, του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, που είχε πει: «Οι σοσιαλιστές αγαπούν τόσο πολύ τους φτωχούς, που καθημερινά με την πολιτική τους δημιουργούν όλο και περισσότερους». Ελπίζω να μην εφαρμόζετε την ίδια πολιτική κι εσείς.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.