Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ, Κύριε Πρόεδρε.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έχει τον τίτλο «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις». Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ένα ψευδεπίγραφο τίτλο, μια που ειδικά το πρώτο του κομμάτι, ο πρώτος τίτλος της ονομασίας του «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών» στην ουσία είναι το ίδιο με την περαίωση του 2004, είναι ίδιο με το ν.3296/2004.

Σήμερα εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μία διαδικασία η οποία με την παρούσα κυβέρνηση δεν είναι παράξενη. Είναι συνολικά η δέκατη φορά που στο Κοινοβούλιο, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έρχεται νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σ' αυτό το σημείο καλό θα ήταν να θυμηθούμε μία ιστορική ρήση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου, του παππού του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος έλεγε: «Δεν υπάρχουν επείγοντα θέματα, υπάρχουν μόνο επειγόμενοι άνθρωποι». Και αυτό κάνετε εσείς, κύριοι Υπουργοί. Έχετε καθυστερήσει δραματικά σε όλες τις αποφάσεις σας και γι' αυτό το λόγο σήμερα, μια που είστε επειγόμενοι, έρχεστε και προσπαθείτε με διαδικασίες οι οποίες ποτέ στο παρελθόν δεν υιοθετήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πεντέμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ζήτημα αν τρεις τέσσερις φορές χρησιμοποίησε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έρχεστε λοιπόν σήμερα και για δέκατη φορά θέλετε να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Είναι μία απαράδεκτη, μία αντιδημοκρατική διαδικασία την οποία εμείς καταγγέλλουμε. Καταγγέλλουμε ότι η Κυβέρνηση φοβάται την κοινωνία, φοβάται το διάλογο. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που πλήττει τις δημοκρατικές διαδικασίες και πρέπει κάποτε να σταματήσει. Έλεος πια! Σεβαστείτε τη Βουλή και τις διαδικασίες της. Σταματήστε να κάνετε εκπτώσεις στο διάλογο και τη δημοκρατία.

Το νομοσχέδιο τώρα αυτό καθ' αυτό, αποτελεί την ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της Κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τον τομέα των φορολογικών εσόδων. Ο Προϋπολογισμός του 2010, αγαπητοί συνάδελφοι, εκτροχιάστηκε έναντι προβλεπόμενων στόχων αύξησης 13,7% των φορολογικών εσόδων το πρώτο οκτάμηνο είναι στο 3,3%. Έχουμε μία υστέρηση που ξεπερνάει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, η Κυβέρνηση προσπαθεί με δημιουργική λογιστική να κρύψει την πραγματικότητα. Έτσι δεν εκτελεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην ουσία έχει καταργήσει το πρόγραμμα των αμυντικών δαπανών και προσπαθεί τεχνητά να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Έτσι λοιπόν έρχεστε σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο που ομολογεί ευθέως την ανάγκη σας για να βρείτε κάποιους πόρους και ομολογείτε την παταγώδη αυτή αποτυχία σας, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των φορολογικών εσόδων.

Δώστε και σώστε! Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σλόγκαν. Παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση στέλνει στην κοινωνία λανθασμένα μηνύματα. Από το κίνημα των αποδείξεων και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ακόμα και με δρακόντεια νομοθεσία, τώρα προχωρά στη διαδικασία της περαίωσης με τις ρυθμίσεις της οποίας πολλοί πολίτες θα είναι αδικημένοι ενώ άλλοι θα είναι σκανδαλωδώς ευνοημένοι φορολογικά.

Αδικημένοι θα είναι όσοι συνεπείς φορολογούμενοι υπό το κλίμα του εκβιασμού και από το φόβο ύπαρξης προστίμων για μικροπαραβάσεις θα αναγκαστούν να υπαχθούν στη διαδικασία της περαίωσης και να υποστούν ένα τσουχτερό πρόστιμο σε μία τόσο δύσκολη εποχή.

Σκανδαλωδώς ευνοημένοι είναι όσοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν βασιζόμενοι στην ανικανότητα του κράτους να έχει αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και όσοι εξαπατούν το κράτος και τους υπόλοιπους πολίτες εκδίδοντας -για πρώτη φορά αυτό γίνεται στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου- εικονικά ή πλαστά τιμολόγια.

Την ώρα λοιπόν που η Κυβέρνηση απειλεί ότι θα γίνει ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή, την ώρα που ενδεχόμενα θα στέλνονται στις φυλακές άνθρωποι για φοροδιαφυγή από 1 έως 3 χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή επιβραβεύει την αντικανονική συμπεριφορά μεγαλοαπατεώνων με την έκδοση -αναφέρομαι- των εικονικών τιμολογίων και παράλληλα εκπαιδεύει τους πολίτες στην ασυνέπεια στέλνοντας ένα πολύ λάθος μήνυμα.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ως μνημείο ασυνέπειας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το γνωστό ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει όπως το ήξερε ο ελληνικός λαός, δηλαδή άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά.

Ας θυμηθούμε δηλώσεις σημερινών Υπουργών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας, σχολιάζοντας στις 28 Αυγούστου 2008 ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την τότε περαίωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε τα εξής: «Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης. Είναι η ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της. Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο χάρος. Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν βραχυπρόθεσμα έσοδα για το δημόσιο. Όμως, είναι «δυναμίτης» για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος, διότι στέλνουν λάθος μήνυμα στο φορολογούμενο που λέει «Εντάξει τώρα ας μην είμαι συνεπής, γιατί σε μερικά χρόνια θα έρθει πάλι κάποιος και θα με ξαναρυθμίσει».

Η κ. Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με αφορμή εκείνη την περαίωση, σε συνέντευξη τύπου στις 2/9/2008 έλεγε τα εξής: «Η Κυβέρνηση με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαίωση φορολογικών υποθέσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά επιβραβεύει και εξισώνει ελεγκτικά τις μεγάλες με τις μικρές επιχειρήσεις, τους ασυνεπείς φορολογούμενους με όσους δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματά τους και μεταφέρει επομένως πόρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στους έχοντες και κατέχοντες».

Ακόμη, σας διαβάζω απόσπασμα από ομιλία συναδέλφου την περίοδο εκείνη: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων χρεών αποτελεί μνημείο αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και μνημείο ασυνέπειας λόγων και έργων. Αυτό ίσως αποτελεί τη χειρότερη μορφή παραβίασης ενός κράτους δικαίου και αποδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Αυτές οι ρυθμίσεις μας στέλνουν στο παρελθόν, μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν. Είναι ένας φορολογικός αναχρονισμός, γιατί ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία επιβραβεύοντας τον φοροφυγά και αδικώντας τον έντιμο πολίτη». Αυτά ήταν λόγια του κ. Ευστάθιου Κουτμερίδη από ομιλία του ως Εισηγητής στην Ολομέλεια για την περαίωση του 2008. Πρόκειται για το συνάδελφο που ακούσαμε πριν από λίγο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μέτρο της περαίωσης είναι άδικο, γιατί προσβάλλει και αδικεί βάναυσα τον πολίτη που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Είναι λάθος γιατί στέλνει  αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία. Από τη μια υπάρχει το κυνήγι της φοροδιαφυγής και από την άλλη η φορολογική αμνηστία. Αποτελεί ένα μνημείο της κυβερνητικής αναξιοπιστίας.

Ακόμη, αντικειμενικές εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, όπως εφοριακών, λογιστών και ορκωτών λογιστών εντοπίζουν συγκεκριμένες φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν σκανδαλωδώς μεγάλες επιχειρήσεις, εκδότες ή λήπτες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

Στο σημείο αυτό στέκομαι για μία ακόμα φορά και κάνω έκκληση στον κύριο Υπουργό. Κύριε Υπουργέ, προστατεύστε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και αποσύρετε άμεσα το άρθρο 4 παράγραφος 2 και το άρθρο 12 παράγραφος 6. Κάνουμε έκκληση! Αποσύρετέ το για να προστατεύσετε την τιμή του πολιτικού συστήματος.

Εμείς βέβαια είμαστε υποχρεωμένοι -και σας το ανακοινώνουμε προκαταβολικά- για τα συγκεκριμένα άρθρα, όπως και για το άρθρο 19, να θέσουμε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, έτσι ώστε ο κάθε συνάδελφος να αναλάβει τις ατομικές του ευθύνες.

Βεβαίως, ακούσαμε χθες τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην επιτροπή να κάνουν κριτική για τα συγκεκριμένα άρθρα, αλλά περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση ευθύνης τους απέναντι στο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει εννέα περαιώσεις και αυτή είναι η δέκατη. Ποτέ μέχρι τώρα δεν μπήκε ρύθμιση για εκδότες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Είναι η πρώτη φορά.

Ακόμη, κύριε Υπουργέ, θα ήταν πολύ καλό να ρίξετε μια ματιά στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές και τόσο σημαντικές παρατηρήσεις.

Σας την καταθέτω, γιατί είναι προφανές ότι αγνοείτε αυτήν την έκθεση.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεδομένου ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, σας λέω επιγραμματικά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις της αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 7, στο άρθρο 9 και στο άρθρο 13, το οποίο δίνει μια απίστευτα μεγάλη εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών -αντίθετη με το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος- στο άρθρο 16 παράγραφος 6, όπου υπάρχει θέμα μείζονος αντισυνταγματικότητας, μια που με δρακόντεια μέτρα προβλέπεται με συνοπτικές διαδικασίες το κλείσιμο καταστημάτων φοροφυγάδων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της ακρόασης, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας και χωρίς να δίνει τη δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω σε μισό λεπτό την πρόταση του Κόμματος μας, δεδομένου ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία, ασκώντας υπεύθυνη Αντιπολίτευση, λέει ότι θα μπορούσε να στηρίξει αυτήν την επιλογή της περαίωσης με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει η λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος. Δηλαδή, θα διαπραγματευθείτε και θα δεσμευθείτε πολιτικά ότι δεν θα μετατάξετε προϊόντα από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ή ότι δεν θα αυξήσετε τους συντελεστές ΦΠΑ, ότι δεν θα αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες και δεν θα επιβάλλετε άλλα έκτακτα χαράτσια, έκτακτες εισφορές στις επιχειρήσεις.

Αν δεσμευθείτε πολιτικά γι' αυτά και βεβαίως αν αποσύρετε και το άρθρο 4 παράγραφος 2 και το άρθρο 12 παράγραφος 6, τότε εμείς λέμε ότι θα ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου. Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Δευτερολογία του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Καράογλου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Απορία ψάλτου βηξ. Ακούσαμε, λοιπόν τους Υπουργούς και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αντί να μας μιλούν για το νομοθέτημά τους, να έρχονται και να κάνουν κριτική για τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και να μας ζητούν να κάνουμε εμείς την αυτοκριτική μας.

Μα, την αυτοκριτική μας εμείς την κάναμε και ήταν μια αυτοκριτική βαθιά. Και την αυτοκάθαρσή μας κάναμε. Προχωρήσαμε, γυρίσαμε σελίδα. Καταλάβετέ το και εσείς. Είμαστε αλλού τώρα. Αν δεν το έχετε καταλάβει, σας λέμε ότι τώρα είστε Κυβέρνηση εσείς. Εδώ και ένα χρόνο είστε Κυβέρνηση και έχετε συγκεκριμένη δουλειά να κάνετε. Δεν είστε σχολιαστές γεγονότων.

Βέβαια, μερικοί από εσάς μάλλον έχετε παρεξηγήσει το ρόλο που σας ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Σε Υπουργούς αναφέρομαι. Είστε καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια. Έχετε πιάσει ορισμένα τηλεοπτικά παράθυρα και το παίζετε σχολιαστές.

Καταλάβετε, όμως, ότι άλλες είναι οι απαιτήσεις του ελληνικού λαού από εσάς. Από εσάς περιμένουν να κυβερνήσετε και να διορθώσετε τα λάθη και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Είπαμε και αποδείξαμε -θυμίζοντας στον ελληνικό λαό τι έλεγαν πολλοί σημερινοί Υπουργοί, αλλά και ο συγκεκριμένος ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια για την αντίστοιχη περαίωση- ότι το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ. Άλλα λέγατε προεκλογικά, άλλα πράττετε μετεκλογικά. Από το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» περάσατε στην άγρια φορολογία, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στα έκτακτα χαράτσια σε βάρος των επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της περαίωσης, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτελεί περαίωση των ψευδαισθήσεων του ΠΑΣΟΚ για το γνωστό σύνθημά του «λεφτά υπάρχουν» και ταυτόχρονα των υποκρισιών του για δημόσιο διάλογο και για κοινωνική διαβούλευση. Βλέπε τη γνωστή τροπολογία της ντροπής.

Λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ, ότι η περαίωσή σας δεν είναι όπως οι προηγούμενες περαιώσεις και ότι είναι μια διαφορετική περαίωση.

Κύριε Υπουργέ, αυτά μας τα είπαν και άλλοι. Ήρθαν εννέα προκάτοχοί σας εδώ, διαχρονικά -από το 1978 και μετά- και μας είπαν ότι οι περαιώσεις που φέρνουν είναι για πρώτη και για τελευταία φορά, ότι είναι διαφορετικές περαιώσεις και ότι τέρμα τα ψέματα, γιατί από αύριο φοροφυγάδες τρέμετε. Το αποτέλεσμα είναι να έρχεται ο ένας μετά τον άλλο και να λέει τα ίδια πράγματα.

Εγώ  βάζω ένα στοίχημα, καλοπροαίρετα μιλώντας. Αν μετά από δυο χρόνια είστε Κυβέρνηση, αν μετά από δύο χρόνια είστε εσείς στα υπουργικά έδρανα -προσωπικά σας το εύχομαι, γιατί ξέρετε ότι είναι δεδομένη η συμπάθειά μου- πώς θα ξαναστηθείτε απέναντί μας να πείτε ότι είναι η τελευταία φορά και ότι είναι μια διαφορετική περαίωση, ενώ έρχεστε για μια ακόμη φορά; Προστατέψτε λίγο τον εαυτό σας. Μη λέτε μεγάλες κουβέντες. Σας τα είπε χθες ο κ. Αλευράς στην αρμόδια Επιτροπή. «Είπαμε» λέει ο κ. Αλευράς «προεκλογικά μερικές μεγάλες κουβέντες». Ε, μη λέτε μεγάλες κουβέντες, γιατί θα το ξαναβρείτε μπροστά σας!

Σταματήστε, λοιπόν, αυτά τα παραμυθάκια. Γιατί είναι καλά τα παραμύθια και μας αρέσουν. Αρέσουν και στον ελληνικό λαό. Τα έχετε πει πολλές φορές. Όμως, πολλές φορές στα παραμύθια υπάρχει και ο δράκος. Ο δράκος στην περίπτωσή μας αυτή είναι η ύφεση, στην οποία οδηγείτε ραγδαία τη χώρα από τη λάθος οικονομική πολιτική που ακολουθείτε.

Αλλάξτε, λοιπόν, πολιτική. Προσπαθήστε να αλλάξετε τα δεδομένα, γιατί διαφορετικά πραγματικά βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση, πραγματικά δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Έρχομαι στο «διά ταύτα». Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης είμαστε ξεκάθαροι και απλοί. Λέμε: Αποσύρετε το άρθρο 4 παράγραφος 2. Αποσύρετε το άρθρο 12 παράγραφος 6. Αποσύρετε το αντιδημοκρατικό άρθρο 19.

Δεσμευθείτε πολιτικά ότι θα διαπραγματευθείτε με την Τρόικα ότι με τη λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος δεν θα επιβάλλετε νέα χαράτσια στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές επιχειρήσεις, ότι δεν θα αυξήσετε τους συντελεστές Φ.Π.Α. ή δεν θα μετακυλήσετε προϊόντα από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, ότι δεν θα αναπροσαρμόσετε και δεν θα αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ειδικά στις συνθήκες που είναι σήμερα.

Δεσμευθείτε ότι δεν θα κάνετε άλλες αυξήσεις και ότι δεν θα επιβάλλετε χαράτσια στις ελληνικές επιχειρήσεις και εμείς θα το ψηφίσουμε.

Διαφορετικά, αν παραμείνει όπως είναι, αν δεν αποσύρετε αυτά που είπα και δεν δεσμευθείτε πολιτικά για τις αυξήσεις που προηγουμένως ανέφερα, τότε επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.