Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρεις μόνο μήνες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές -πρώτη φορά θα έχουμε περιφερειακές εκλογές στη χώρα μας- βρισκόμαστε μπροστά σε συνεχείς και ραγδαίες εξελίξεις από μια Κυβέρνηση που έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο αλλαγών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό το ντόμινο ξεκίνησε κατ' αρχήν με τη νέα αρχιτεκτονική δομή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, συνεχίστηκε με την κατάργηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Αυτοδιοίκησης ΘΗΣΕΑΣ κι έρχεται σήμερα -και δεν ξέρουμε αν σταματάει εδώ και ολοκληρώνεται- με το σημερινό νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες κατά τις περιφερειακές και τοπικές, αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρέτησα επί δεκαεπτάμιση συναπτά χρόνια, οκτώ χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και εννιάμιση χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Έχω ζήσει πέντε φορές προεκλογικές περιόδους στο χώρο της Αυτοδιοίκησης σε Πρωτοβάθμιο αλλά και σε Δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Γνωρίζω, λοιπόν, πάρα πολύ καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζω τις ανάγκες και την αγωνία των ανθρώπων της Περιφέρειας για τον τόπο τους, όπως, επίσης, μπορώ και αφουγκράζομαι την αγωνία των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές, εκλογές που θα διεξαχθούν εν μέσω σημαντικών αλλαγών και διαφοροποιήσεων.

Κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει πρωτόγνωρες και συνεχείς αλλαγές. Φέρατε στη Βουλή και ψηφίσατε το νομοσχέδιο «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης», το γνωστό σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αλλάζοντας ριζικά το χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με τους τοπικούς παράγοντες, χωρίς να θέσετε δημοσίως το πρόγραμμα και τις αλλαγές που σκοπεύατε να εφαρμόσετε. Ριζικές αλλαγές που τελικά εφαρμόσατε με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που φαίνεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα δικά σας κομματικά κριτήρια και όχι την ευημερία και την ανάπτυξη των δήμων της χώρας.

Περάσατε ένα νομοσχέδιο που συνενώνει δήμους με διαφορετικά γεωγραφικά, οικονομικά, δημογραφικά χαρακτηριστικά μόνο λίγους μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία και επί τούτου θα είναι μικρότερης διάρκειας κατά δύο μήνες, εξανεμίζοντας κάθε δυνατό περιθώριο αν όχι αντίδρασης, τουλάχιστον προσαρμογής και οργάνωσης των υποψηφίων στα νέα εκλογικά δεδομένα.

Στη συνέχεια, αποφασίσατε και διακόψατε αιφνιδίως το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για τη στήριξη της Περιφέρειας, για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων υποδομής, για την προστασία και προβολή του φυσικού πλούτου, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια και την επίτευξη της αποκέντρωσης.

Αφήσατε έκθετους τους εν ενεργεία δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους απέναντι στους δημότες τους σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες τους, σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των δήμων για έργα ανάπτυξης, τα οποία και δεν μπορούν πλέον να υλοποιήσουν.

Κι έρχεστε σήμερα και με το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες περιορίζετε και μειώνετε σημαντικά τις εκλογικές δαπάνες των δήμων της νέας διοικητικής διάρθρωσης ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που είναι σαφώς διαφοροποιημένη και μεγαλύτερη.

Οι αλλαγές που έχετε επιφέρει στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναπόφευκτα επιφέρουν και αλλαγές στο σχεδιασμό της προεκλογικής διαδικασίας των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων. Εν μέσω μάλιστα της δυσχερής οικονομικής κατάστασης που διέπει τη χώρα μας, οφείλουμε όντως να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις εκλογικές δαπάνες. Πάνω απ' όλα όμως, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ακριβείς και συνεπείς ως προς τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης της προεκλογικής δαπάνης και όχι να στηρίζουμε τη χαώδη γραφειοκρατία.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, ιδιαίτερο προβληματισμό μας προκαλεί η διακίνηση των προεκλογικών εσόδων και δαπανών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1. Σε ό,τι αφορά δε τις δαπάνες, το ποσοστό 95% επί του συνόλου, είναι  ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη προς διευκόλυνση των υποψηφίων.

Επί του πρακτέου -διότι εμείς λέμε «ναι» στη διαφάνεια- είμαστε σύμφωνοι με τους ελέγχους νομιμότητας και αξιοκρατίας. Παράλληλα, όμως, ζητούμενο για εμάς αποτελεί και η πρακτική εφαρμογή των διατάξεων, η διευκόλυνση των υποψηφίων και η ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου.

Σε μία περιορισμένης χρονικής διάρκειας προεκλογική περίοδο -αναπόφευκτα, καθώς όλα τα σχετικά νομοσχέδια έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή- πώς προβλέπετε να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι εσόδων και δαπανών υποψηφίων που θα θέσουν μεν υποψηφιότητα -παραδείγματος χάριν, ως δημοτικοί σύμβουλοι συνδυασμών- σε μετέπειτα της ισχύος του νόμου χρονικό διάστημα;

Με την ίδια λογική, προβληματισμό προκαλεί θεωρητικά -το υπογραμμίζω αυτό- η εισαγωγή συστήματος μηχανογράφησης, η κεντρική βάση δεδομένων, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 10, όπου θα καταχωρούνται τα έσοδα και οι δαπάνες, τόσο των συνδυασμών, όσο και των υποψηφίων που βεβαίως, αυτό είναι μία σύγχρονη προσέγγιση.

Ωστόσο, πρακτικά, όταν φέρνετε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, όταν τα χρονικά περιθώρια πριν τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι τόσο στενά, όταν μειώνεται κατά το ήμισυ η προεκλογική περίοδος, εύλογα αναρωτιέται κανείς το κατά πόσο έχετε εξετάσει διεξοδικά, πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά.

Ακόμη και εάν στηθεί η κεντρική βάση δεδομένων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με ένα ντόμινο αλλαγών, πώς προβλέπετε να διασφαλίσετε την επιτυχή λειτουργία του συστήματος, όταν θα πρέπει να ενημερωθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι συνεργάτες τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Διότι η πεποίθηση όλων είναι ότι η τεχνολογία πρέπει να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και όχι να προβάλει νέα λειτουργικά προβλήματα. Μήπως το σύστημα αυτό τελικά λειτουργήσει ως ένα ακόμη κεφάλι Λερναίας Ύδρας της γραφειοκρατίας; Είναι ένα σύστημα που εισάγεται στον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της χώρας.

Ομοιοτρόπως, εντύπωση προκαλεί η απόλυτη στάση σας απέναντι στην κατάργηση μιας πάγιας τακτικής των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτής των κουπονιών και την αντικατάστασή της με διπλότυπα εισιτήρια, όπου θα αναγράφονται προσωπικά δεδομένα πολιτών, εκτός του ονοματεπώνυμου, ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους. Καταργείται μία νόμιμη πρακτική που μέχρι σήμερα είχε εφαρμοστεί χωρίς επιπλοκές, υπόκειται σε σχετικούς ελέγχους, υπήρξε αποδεκτή από υποψήφιους και πολίτες και δεν δημιουργούσε προβλήματα και ερωτηματικά ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των πολιτικών πεποιθήσεων κάποιων πολιτών που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους έκθεση και διάθεση των στοιχείων τους. Η απόφασή σας αυτή αντίκειται στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί επιπλέον έμμεσα παραβιάζεται και η μυστικότητα της ψήφου.

Κύριε Υπουργέ, με την εισήγηση του παρόντος νομοσχεδίου, με την επί της ουσίας άρνησή σας για εποικοδομητικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά το «δημοκρατικό πνεύμα» που διέπει τις αποφάσεις που έχετε λάβει ως Κυβέρνηση και αφορούν όλες τις διαστάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, από θέση αρχής είμαστε υπέρ της διαφάνειας, είμαστε υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης, της αντιπαράθεσης ιδεών, προγραμμάτων, προτάσεων, θέσεων και όχι υπέρ των πλούσιων παραπλανητικών προεκλογικών εκστρατειών που ειδικά στη δύσκολη οικονομική περίοδο που ζούμε, προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, λέμε «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο αυτό. Όμως, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πρακτικά προβλήματα γραφειοκρατίας, ταλαιπωρίας των υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -και αν θέλετε- και αντιεδαφικών, αντιλειτουργικών προβλέψεων σε διάφορα άρθρα που απλά τα βάλατε για λόγους εντυπώσεων, άρθρα που γι' αυτό το λόγο θα τα αναδείξουμε και βεβαίως θα τα καταψηφίσουμε.

Σας ευχαριστώ.