Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Χθες με μία διαδικασία εξπρές μόνη της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποφάσισε με αντίθετη γνώμη όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητηθεί με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατεπείγουσα διαδικασία το παρόν νομοσχέδιο.

Προφανώς δίνοντας μία διασταλτική ερμηνεία επί του θέματος η Κυβέρνηση δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να νομοθετήσουμε, γιατί σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Σαχινίδη, πρέπει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να εξασφαλιστούν τα αναγκαία έσοδα. Και λόγω του ότι πράγματι το μήνα Δεκέμβριο του 2009 παρατηρήθηκε στις Δ.Ο.Υ. πολύ μεγάλη κίνηση στους φόρους κεφαλαίου, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, γιατί διαφορετικά το δημόσιο θα χάσει μεγάλα ποσά.
Δύο παρατηρήσεις επ' αυτών.
Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης στις εφορίες σχετικά με τα θέματα κεφαλαίου, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, αλλά όχι επιλεκτικά στις Δ.Ο.Υ. καλών περιοχών, όπως ανειλικρινώς αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αλλά γενικότερα στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας. Γιατί; Μα, γιατί τρόμαξαν όλοι οι πολίτες και έτρεχαν στις υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
Δεύτερη παρατήρηση. Η φορολογική πολιτική δεν ανακοινώνεται με δόσεις, δεν γίνεται με διαρροές, δεν προαναγγέλλεται, γιατί στις περιπτώσεις αυτές είναι λογικό ότι ο κάθε πολίτης προσπαθεί να αντιδράσει ενεργώντας άμεσα πριν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Εσείς λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Κυβέρνησή σας, έκανε ακριβώς όλα αυτά. Έκανε διαρροές, προαναγγελίες, ανακοίνωσε φορολογικά μέτρα με δόσεις και ήταν λογικό να υπάρξει αυτή η αντίδραση από τους πολίτες.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα και μας μιλάτε για το κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Οι πολίτες έτρεξαν στις Δ.Ο.Υ. ολοκλήρωσαν τις μεταβιβάσεις τους. Και έρχεστε τώρα καθυστερημένα να κάνετε τι; Αγαπητοί συνάδελφοι, θα είχε πραγματικά κατεπείγοντα χαρακτήρα η νομοθετική σας πρωτοβουλία στις αρχές της θητείας σας, για να προλάβετε τέτοιου είδους φαινόμενα και καταστάσεις. Τώρα όμως να προλάβετε τι;
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά δείξατε σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική σας. Αποδείξατε πώς δεν είχατε και δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ότι απλά εκβιάζατε τις εκλογές κάνοντας επικίνδυνα παιχνίδια με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μικροκομματικό σας όφελος.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα για το μέλλον και την προοπτική της χώρας κερδίσατε τις εκλογές διαβεβαιώνοντας επισήμως και πολλές φορές τον ελληνικό λαό -ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός- ότι λεφτά υπάρχουν παρά το ότι γνωρίζατε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι το έλλειμμα διευρύνεται επικίνδυνα. Έτσι, έφθασαν μόλις 100 ημέρες και με το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης δείξατε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε μια κυβέρνηση αναβλητική, ναποτελεσματική, αναποφάσιστη, άτολμη που διακρίνεται για τον ερασιτεχνισμό και τις παλινωδίες της.
Αλήθεια, τι να πρωτοθυμηθούμε και τι να πρωτοαναφέρουμε; Το αλαλούμ με τις αποδείξεις που κανείς δεν ξέρει ποιες πρέπει να μαζέψει, από ποιους και τι να τις κάνει; Κάνατε όλους τους πολίτες λογιστές. Τις διαρροές για το πόθεν έσχες για τη φορολόγηση των καταθέσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ να φύγουν από τις ελληνικές τράπεζες προς τράπεζες του εξωτερικού. Τη δημόσια διαφωνία αρμόδιων Υπουργών που άλλοι εξαγγέλλουν ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α. και άλλοι την επόμενη μέρα το διαψεύδουν. Τον λάθος τρόπο υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που αποδείχτηκε όταν μιλούσατε για αύξηση 0,41 του ευρώ, ότι αν γινόταν με τον τρόπο που προτείνατε θα μιλούσαμε για αύξηση 1,85 του ευρώ. Τη μεταμεσονύχτια τροπολογία της ντροπής με την οποία επαναφέρατε τους φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, φόρους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει, με απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία και προφανώς αντισυνταγματική, όπως και ο έγκριτος συνταγματολόγος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος είχε διαπιστώσει.
Κύριοι της κυβέρνησης, δυστυχώς αποδεικνύεται ότι νομοθετείτε πρόχειρα και αποσπασματικά. Στην κυριολεξία νομοθετείτε στο γόνατο. Αποδεικνύεται ότι δυστυχώς ότι πρωταγωνιστείτε σε σήριαλ Πασοκικής εμπνεύσεως και δημιουργίας με τίτλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δυστυχώς, όμως, αυτοσχεδιάζετε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, σε βάρος της χώρας.
Απόδειξη αυτού είναι η αρνητική στάση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις χθες το Euro group, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν μεταξεταστέα την ελληνική κυβέρνηση και θα επανέλθουν για να επανεξετάσουν την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον ερχόμενο Ιούνιο. Ακόμη, σας θυμίζω τη μεγάλη επιβάρυνση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας κατά 300 μονάδες βάσης, τα γνωστά spread σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού. Χθεσινό είναι το παράδειγμα υψηλών επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων, δανειστήκαμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,67% όταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου του 2009 το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν μόλις στο 0,35%. Δηλαδή χθες δανειστήκαμε με επιτόκιο πέντε φορές περισσότερο από το προηγούμενο.
Δυστυχώς σε αυτά τα πλαίσια κινείται και το παρόν νομοσχέδιο. Η πρώτη σας φορολογική νομοθεσία σηματοδοτεί φορολογική επιβάρυνση, φορολογική επιδρομή σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών με άμεσους και έμμεσους φόρους. Επαναφέρετε τρεις φόρους, το φόρο γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, φόρους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και για τους πολίτες. Σε μια περίοδο που ο ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο κατασκευαστικός κλάδος, έχει κάνει μια μεγάλη κοιλιά.
Σ' αυτό το σημείο σας θυμίζω τι έλεγε προφητικά ο Πρόεδρος του κόμματός μας Αντώνης Σαμαράς στις 23 Δεκεμβρίου 2009 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Επίσης ξεχάστε τα μέτρα αύξησης της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, την αύξηση του κόστους των γονικών παροχών, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Για όνομα του Θεού ξεχάστε τα. Αν επιμείνετε δεν θα πετύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγάλη μείωση συναλλαγών και άρα μείωση εσόδων και μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα και άρα πολλαπλάσια μείωση εσόδων από Φ.Π.Α., φόρο εισοδήματος κ.λπ. Αν επιμείνετε θα δώσετε χαριστική βολή σε έναν από τους βασικούς κλάδους που ακόμα μπορούν να παράγουν θέσεις εργασίας, εισόδημα, τζίρους και φορολογικά έσοδα».
Αυτά έλεγε περίπου ένα μήνα πριν ο Πρόεδρος του κόμματός μας Αντώνης Σαμαράς και ήδη δυστυχώς για τα περισσότερα απ' αυτά που έλεγε δικαιώθηκε. Οι φόροι στα ακίνητα επανήλθαν. Σε λίγες μέρες, όταν ανακοινώσετε τις πιο μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, θα επαληθευθεί και στην υπόλοιπη πρόβλεψή του. Όμως δυστυχώς το κακό θα έχει γίνει. Η χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο δυστυχώς θα έχει δοθεί, καθαρά με ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Συνεχίζοντας επί του νομοσχεδίου θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συντακτών του να το τυλίξουν μ' ένα χρυσό περιτύλιγμα -βλέπε αύξηση του αφορολόγητου στις 150.000 ευρώ ή διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 1% έως τις 300.000- λόγω και της αναμενόμενης αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που μάλιστα, όπως διαρρέουν οι πληροφορίες από το Υπουργείο, θα είναι ιδιαιτέρως υψηλή, δυστυχώς το χρυσό περιτύλιγμα χάνεται και πλήττονται για άλλη μία φορά ειδικά τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και φυσικά, όπως είπαμε, συνολικά ο κλάδος της οικοδομής. Αν, δε, η αναμενόμενη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες συνδυαστεί με το προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο αναδρομικό συνυπολογισμό, και μάλιστα σε βάθος εικοσαετίας από 1-1-1990, προγενέστερων πράξεων γονικών παροχών, δωρεών, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο εκρηκτικές διαστάσεις θα πάρει η επιβάρυνση των νοικοκυριών, του κλάδου των κατασκευών από την επαναφορά των φόρων αυτών.
Ακόμη η χωρίς όριο απαλλαγής, αδιάκριτη φορολόγηση με 10% όλων των δωρεών σε χρήμα πλήττει βαρύτατα την ελληνική οικογένεια. Για σκεφθείτε έναν πατέρα που θέλει να βοηθήσει δίνοντας μετρητά στο παιδί του 10.000 ευρώ, για να στήσει μια δουλειά ή για να πάρει ένα αυτοκίνητο. Θα πρέπει να επιβαρυνθεί με άλλα 1.000 ευρώ φόρο. Πέραν του ότι υπάρχει μια αύρα αντισυνταγματικότητας στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, σκεφθείτε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Τουλάχιστον γι' αυτό, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα κάντε κάτι. Καθιερώστε ένα όριο απαλλαγής, έστω χαμηλό, έτσι ώστε να μην υποπίπτουν όλες οι δωρεές σ' αυτόν τον άδικο φόρο του 10%. Δεν είναι κακό όταν διαπιστώνετε ότι έχετε κάνει κάπου ένα λάθος να το διορθώνετε. Κακό είναι όταν βλέπετε το λάθος σας από εγωισμό να μην το παραδέχεστε και να μην κάνετε κάτι για να το διορθώσετε.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι έχετε ακόμη έναν σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό σας. Είναι το πολύτιμο κεφάλαιο του ωφέλιμου χρόνου που έχετε ακόμη στη διάθεσή σας. Παρουσιάστε, λοιπόν, μέσα στον ωφέλιμο αυτό χρόνο που έχετε, σοβαρές πολιτικές, υπεύθυνες προτάσεις, τεκμηριωμένες, και τότε να είστε βέβαιοι ότι τουλάχιστον εμείς, η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε δίπλα σας εκεί που χρειάζεται. Όσο όμως δεν ξέρετε τι κάνετε, δεν έχετε σχέδιο, δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και φέρνετε νομοσχέδια πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως το συγκεκριμένο, η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να είναι απέναντί σας, είναι υποχρεωμένη να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο αυτού του είδους έρθει στη Βουλή για συζήτηση και είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το λόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, για τέσσερα λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως ακούσαμε σε μία έξαρση κομματικού πατριωτισμού, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ Παπουτσή, να χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία διαλυμένο ασκέρι. Τώρα, βέβαια, με ποια αφορμή το είπε αυτό, κανείς δεν έχει καταλάβει στην Αίθουσα και προφανώς ούτε ο ίδιος κατάλαβε γιατί το είπε. Bέβαια, το ερώτημα το οποίο μπαίνει είναι: Εάν η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται με αυτόν τον βαρύ χαρακτηρισμό, τότε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πώς θα έπρεπε να χαρακτηριστεί; Και εξηγούμαι γιατί. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε αρμόδια Υπουργό επί των Οικονομικών να δηλώνει ότι στη δημόσια διαβούλευση είναι και το θέμα της δημιουργίας ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Σήμερα ο άλλος αρμόδιος Υπουργός δήλωνε ότι δεν υφίσταται. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε τον Υπουργό, επίσης Οικονομικών, κύριο Παπακωνσταντίνου, να καταθέτει τη γνωστή τροπολογία της ντροπής για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και την επόμενη ημέρα είχαμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο να λέει ότι η τροπολογία αυτή είναι προδήλως αντισυνταγματική. Επίσης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόσφατα μέσα σε διάρκεια συζήτησης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας για τα οικονομικά, ακούστηκαν εκφράσεις του είδους: «στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει συντονισμός, υπάρχει έλλειψη συντονισμού», «ποιος εξουσιοδότησε τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μιλάει εκ μέρους των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;», «στην Κυβέρνηση υπάρχουν αντιεξουσιαστές Υπουργοί», ότι «κάποιοι Υπουργοί πρέπει να μάθουν να νομοθετούν και να σέβονται την κοινοβουλευτική διαδικασία».
Νομίζω, από τα παραδείγματα που ανέφερα, ότι είναι χαρακτηριστικό ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι στην κυριολεξία διαλυμένο ασκέρι και μάλιστα πρόκειται για μία Κυβέρνηση εκατό, μόλις, ημερών. Σκεφτείτε, λοιπόν, τη συνέχεια!
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα επί του άρθρου 1 για να αποδείξω την προχειρότητα της νομοθεσίας των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υποθετικά, έστω λοιπόν, ότι κάποιος πολίτης έχει μία ακίνητη περιουσία της τάξης των 500.000 ευρώ και τη μεταβιβάζει στο παιδί του, αυτή η φορολογία, σύμφωνα με τον νόμο, φορολογείται με 11.500 ευρώ. Αν τώρα αυτές οι 500.000 ευρώ ήταν σε μετρητά και τις έδινε στο παιδί του, αυτή η φορολογία θα ήταν με 10% , 50.000 ευρώ. Αν τις 500.000 ευρώ τις είχε σε μετοχές και τις μεταβίβαζε στον γιό του, η φορολογία για τις μετοχές θα ήταν με 0,6%, δηλαδή 3.000 ευρώ. Αυτό τί είναι; Είναι σοβαρή νομοθεσία; Δεν είναι προχειρότητα, δεν είναι παραλογισμός, δεν είναι παρανοϊκότητα; Πώς να το χαρακτηρίσω; Ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να κάνω είναι ότι είναι μία νομοθεσία στο γόνατο.
Θα μπω στο άρθρο 2 που μιλά για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα. Είναι μια έμμεση φορολογία και σίγουρα ως τέτοια μια άδικη φορολογία, γιατί πλήττει αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και κατέχοντες. Είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, ένα μέτρο άμεσης και κοστολογημένης απόδοσης.
Βεβαίως, στην εισηγητική της έκθεση η Κυβέρνηση διατείνεται ότι προχωρά σε αυτή την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ στην ίδια παράγραφο -προσέξτε- σημειώνει ότι η αυξημένη τιμή πώλησης αυτών των προϊόντων αναμένεται ότι θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης και ότι έτσι θα προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Όμως, κύριε Υπουργέ, μείωση πωλήσεων σημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί. Άρα, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι ακριβώς σκοπεύει να πετύχει με την εν λόγω ρύθμιση. Γιατί δεν γίνεται από τη μια να προσδοκά αύξηση των εσόδων με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και από την άλλη μείωση των πωλήσεων για την προστασία της υγείας των πολιτών. Αυτά τα δυο μαζί δεν μπορούν να υπάρξουν.
Επειδή η Κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει ότι ενδιαφέρεται και πάρα πολύ για την υγεία των πολιτών της πατρίδας μας, αυτό το οποίο στην πράξη θα γίνει είναι αυτό που γίνεται κάθε φορά, δηλαδή τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα θα δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Βεβαίως, στο σημείο αυτό κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει να ξεχάσει τι έλεγαν πριν από μερικούς μήνες ο σημερινός Πρωθυπουργός και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών για το πόσο άδικη είναι η έμμεση φορολογία, για το ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται ποτέ να αυξήσει τους άδικους έμμεσους φόρους, για τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των φτωχών συμπολιτών μας από τους εμμέσους φόρους.
Και φυσικά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, όλα αυτά είναι παρελθόν! Όλα τα ξεχνούν οι κυβερνώντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυξάνουν τους έμμεσους φόρους για τα τσιγάρα και για τα ποτά. Βεβαίως, εδώ νομίζω -μια που συνηθίσαμε να μιλάμε και με παροιμίες- ότι ταιριάζει απόλυτα η παροιμία που λέει «άλλαξε ο Μανωλιός» -και δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Κεφαλογιάννη- «και έβαλε τη σκούφια του αλλιώς».
Στεκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο αυτό και θυμίζω σε όλους τι έλεγε ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, στις 23 Δεκεμβρίου στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2010 στη Βουλή. Έλεγε, λοιπόν: «Όχι, προς Θεού, αυξήσεις στα καύσιμα. Δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης, χώρια που έτσι ό,τι χρήματα δώσετε ως ενίσχυση στα ασθενέστερα εισοδήματα θα τους τα πάρετε πίσω αμέσως».
Προς Θεού, λοιπόν! Αρκεστείτε στις αυξήσεις που κάνατε στα τσιγάρα και τα ποτά. Μην προχωρείτε σε αύξηση φόρων στα καύσιμα, γιατί τότε στην κυριολεξία θα αποτελειώσετε την οικονομία της χώρας, θα κάνετε όλους τους Έλληνες ακόμη φτωχότερους.
Κλείνοντας, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλω να σας τονίσω ότι κινείστε σε λάθος κατεύθυνση. Δεν επιλύετε, αντίθετα οξύνετε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Χρονοτριβείτε, πελαγοδρομείτε, στραβά αρμενίζετε, είστε μαθητευόμενοι μάγοι και δυστυχώς είστε μαθητευόμενοι μάγοι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, σε βάρος της χώρας.
Σας ευχαριστώ.

 

Ο κ. Καράογλου, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά για την εισήγηση του επί των άρθρων.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, ευτυχώς που ο αγαπητός συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Αμοιρίδης είπε ότι δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε μόνο για θέματα οικονομίας. Γατί όταν είπε την έκφραση του φοβήθηκα ότι θυμήθηκε την αλήστου μνήμης έκφραση του αείμνηστου Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, δεν δικαιούστε γενικώς και αορίστως να ομιλείτε, και ότι θα έχει τέτοιο «δημοκρατικό» αίσθημα. Ευτυχώς, όμως, το διευκρίνισε.
Βέβαια, αγαπητέ συνάδελφε, είναι γνωστό και κατανοητό -και το ξέρουν όλοι- ότι στη Δημοκρατία όλοι δικαιούνται να ομιλούν και έχουν το δικαίωμα να έχουν την άποψη τους για όλα τα θέματα, πόσο μάλλον αν εκτιμούν ότι η προσφορά τους στα κοινά είναι θετική. Και σαν τέτοια εμείς υπολογίζουμε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Ερχόμαστε στο νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 1 είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, συγκεκριμένες ενστάσεις που πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά αιτία προβλημάτων για τον ελληνικό λαό, δημιουργούν προβλήματα στα χαμηλά, στα μεσαία ελληνικά νοικοκυριά.
Είπαμε ότι τα όποια πλεονεκτήματα φαίνεται να υπάρχουν από το νομοσχέδιο -αύξηση του αφορολόγητου έως 150.000 ευρώ ή με τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ- χάνονται με την επικείμενη, με την προ των πυλών αύξηση των αντικειμενικών αξιών που από ό,τι πιθανολογείται, από ό,τι διαρρέεται από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι πολύ μεγάλη.
Άρα λοιπόν, πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» και ότι θα φορολογηθούν άγρια τα ακίνητα του ελληνικού λαού.
Δεύτερον, με την αναδρομικότητα σε βάθος εικοσαετίας και το συνυπολογισμό προγενέστερων γονικών παροχών - δωρεών το κακό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Είναι, λοιπόν, σίγουρο ότι αν ψαχθούν και βρεθούν τα αρχεία σε βάθος εικοσαετίας, τότε σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν εξαντλήσει το όριο του αφορολόγητου και θα υποστούν μία βαρύτατη φορολογία.
Τρίτον, με τη φορολόγηση κατά 10% των άτυπων χρηματικών δωρεών δημιουργείται ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ανέφερα ένα παράδειγμα το οποίο θα το επαναλάβω. Και θα παρακαλέσω τον κύριο Υπουργό να σταθεί εποικοδομητικά και θετικά και να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται.
Ένας γονιός δίνει στο παιδί του 10.000 ευρώ για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Θα πρέπει να πληρώσει και 1.000 ευρώ φόρο στη εφορία για αυτές τις 10.000 ευρώ. Είναι πρωτοφανές αυτό. Θεωρώ ότι αν μη τι άλλο θα πρέπει να κάνετε μία διόρθωση και να βάλετε ένα ελάχιστο, 20.000, 30.000 ποσό αφορολόγητο.
Ανέφερα προηγουμένως ένα παράδειγμα όπου η ίδια περιουσία αξίας 500.000 ευρώ φορολογείται με τρία διαφορετικά ποσοστά, με τρεις διαφορετικούς συντελεστές, με τρεις διαφορετικούς φόρους. Αλλιώς φορολογείται αν είναι περιουσία σε ευρώ, σε μετρητά, αλλιώς φορολογείται αν είναι ακίνητη περιουσία, αλλιώς φορολογείται αν είναι μετοχές. Και ίσως, αν θέλετε, σε αυτό το σημείο υπάρχει και κάποια αύρα αντισυνταγματικότητας που θα πρέπει να ερευνηθεί.
Λέω, λοιπόν, ότι το άρθρο 1, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, έχει πολλά - πολλά προβλήματα. Αντί να ευνοήσει, δυστυχώς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επίσης τον κατασκευαστικό κλάδο, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό το λόγο θα είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα το καταψηφίσουμε.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 2. Κατανοούμε απόλυτα ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως κατανοούμε απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει μία αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και βεβαίως ξεπερνάμε, αν θέλετε και την ανακολουθία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτά που έλεγε μέχρι πριν από λίγο καιρό, δηλαδή ότι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι φόροι και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους επιβάλουμε.
Στεκόμαστε, λοιπόν, θετικά. Όμως, κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση να σταματήσει εδώ, να σταματήσει στην αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά και να μην προχωρήσει παρακάτω στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί τότε θα πλήξει πραγματικά ακόμα περισσότερο την οικονομία, γιατί τότε θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Σταματήστε, λοιπόν, εδώ στα ποτά και στα τσιγάρα και μην προχωράτε παρακάτω.
Έχουμε δείξει, κύριε Πρόεδρε, τη διάθεσή μας ως κόμμα να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση όπου χρειάζεται, γιατί εμείς θεωρούμε, όπως είπε πρόσφατα και ο Πρόεδρός μας, ότι η διάθεση για συναίνεση είναι πολιτική αρετή.
Εμείς, λοιπόν, όπου πρέπει να συναινέσουμε, θα συναινούμε και όπου πρέπει να είμαστε απέναντί σας -γιατί θεωρούμε ότι κάνετε λάθος πολιτικές- θα είμαστε απέναντί σας.
Κλείνοντας, θα ήθελα συγκεκριμένα να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το άρθρο 1, γιατί θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και τον κατασκευαστικό κλάδο και τους Έλληνες πολίτες και θα ψηφίσει το άρθρο 2.