Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών» και άλλες διατάξεις. (Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011)

Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών» και άλλες διατάξεις. (Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Αγαπητοί συνάδελφοι, λόγω επικαιρότητας ξεκινώντας, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τις επιτυχίες της στη σύλληψη της τρομοκρατικής οργάνωσης των ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι, αν τελικά αποδειχθούν ένοχοι, πιθανόν να έχουν μικρότερες ποινές από πολλούς άτυχους πολίτες και επιχειρηματίες που ήταν διπλά άτυχοι, από τη μια να εξελιχθούν άσχημα τα οικονομικά τους και από την άλλη να τιμωρούνται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όμως έχει συντελέσει τα μέγιστα ώστε να εξελιχθούν άσχημα τα οικονομικά τους.

Σήμερα, ζούμε στις πιο άσχημες οικονομικές συνθήκες που έχει βιώσει η χώρα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να φθάσουμε σ' αυτό το σημείο έχουμε ευθύνες όλοι και ειδικά το πολιτικό σύστημα, άλλος λιγότερες, άλλος περισσότερες.

Για να μην αναλωθούμε σε στοιχεία, θα πω μόνο τρία νούμερα: Ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 στο 6,6%, ανεργία στο 15% και απόκλιση εσόδων -φρέσκος αριθμός- στο πρώτο δίμηνο του 2011 μείον 10% παρά την ανελέητη φορολογία των πολιτών.

Σ' αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, συζητάμε για μια ακόμα φορά την ένατη, μέσα στο τελευταίο δεκατετράμηνο, φορολογική πολιτική και φορολογικές διατάξεις. Κουραστήκαμε και κουράσαμε και πάλι φοβάμαι ότι αποτέλεσμα δεν θα έχουμε. Αντί να καταλήξουμε σ' ένα σαφές σχέδιο, συζητάμε πάλι αποσπασματικές διατάξεις, αναποτελεσματικές και γραφειοκρατικές.

Ζητούμενο στη χώρα μας είναι δύο απλά στη λογική, αλλά πολύ δύσκολα στην εφαρμογή πράγματα. Πρώτον, ο κάθε πολίτης να αποδίδει τους φόρους σύμφωνα με τις δυνατότητές του και δεύτερον το φορολογικό μας σύστημα να αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Αλήθεια, υπάρχει κανείς συνάδελφος σ' αυτή την Αίθουσα που πιστεύει ότι με το παρόν νομοθέτημα απαντάμε σε κάτι από αυτά, ή έστω απαντάμε στα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα του φορολογικού μας συστήματος; Αυτό που κυρίαρχα μένει στους πολίτες είναι ότι αν κάποτε, αναλαμβάνοντας ένα επιχειρηματικό ρίσκο, κινδύνευες να χάσεις τα λεφτά του, τώρα πλέον κινδυνεύεις να πας και στη φυλακή. Ξέρετε πολλούς, κύριε Υπουργέ, που θα πάρουν τέτοια ευθύνη; Αν μάλιστα είχατε περάσει αυτές τις διατάξεις στον αναπτυξιακό νόμο που πρόσφατα ψηφίσατε, θα είχατε εφεύρει τότε το ανέκδοτο της δεκαετίας.

Κατανοώ φυσικά και σέβομαι απόλυτα ότι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή αποτελούν μία μεγάλη μάστιγα για την κοινωνία μας. Φυσικά και το κράτος θα πρέπει να είναι αυστηρό απέναντι στις αποδεδειγμένες παραβατικές συμπεριφορές, ενδεχομένως και με αυστηρές ποινές, ώστε να αποτελέσουν αντικίνητρο, όπως το είπατε.

Δεν μπορεί όμως ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να δεχθεί ότι τη στιγμή που έξω από το μαγαζί του ανθεί ανενόχλητο το παραεμπόριο, αυτός θα υποστεί ποινικές κυρώσεις αν καθυστερήσει να αποδώσει το Φ.Π.Α. Είναι σαν να τον καλούμε να κλείσει το μαγαζί του και να βάλει ένα πάγκο με αντικείμενα προς πώληση στο πεζοδρόμιο απέναντι από το μαγαζί του.

Έτσι και την πελατεία του δεν θα χάσει, αλλά και δεν θα πληρώνει έως και 50% φορολογία, δεν θα καταβάλει υπέρογκα δημοτικά τέλη, ενοίκια, έκτακτες εισφορές, αυξημένα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., φακελάκια σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς, πρόστιμα σε κάθε λογής δημόσιο οργανισμό και πλέον δεν θα κινδυνεύει να πάει και φυλακή.

Ίσως να μου πείτε ότι είναι λίγο τραβηγμένο το σενάριο, αλλά ποιος διαφωνεί ότι αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα; Μετά ψάχνουμε για έσοδα και για εισπράξεις και μας φταίνε οι ΔΟΥ, οι υπάλληλοι και τα λάθη, εκτός από τα λάθη στις πολιτικές μας.

Αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, μάλλον δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την αγορά. Ο πολίτης νιώθει ότι υπόκειται σε υπερβολική φορολογία. Βλέπει τη διαφθορά της φορολογικής διοίκησης, την έλλειψη ανταποδοτικότητας των φόρων, την κατασπατάληση των οικονομιών του, την κακή φορολογική νομοθεσία, το γεγονός ότι οι νόμοι είναι αδιαφανείς, αδιαπέραστοι, δύσχρηστοι και γι' αυτό το λόγο φοροδιαφεύγει. Αντί λοιπόν να κάνουμε κάποια βήματα να λύσουμε τα προβλήματα αυτά και να τον πείσουμε να μην φοροδιαφεύγει, πάμε και τον απειλούμε ότι θα τον στείλουμε φυλακή.

Κύριε Υπουργέ, συνηθίζουμε να λέμε ότι εδώ είμαστε στο ναό της δημοκρατίας, αλλά δεν ξέρω πλέον τι νόημα έχει αυτό. Εδώ και ένα χρόνο δυστυχώς λειτουργείτε με το σύστημα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Μας φέρνετε για πολλοστή φορά ένα νομοθέτημα που για να εφαρμοστεί πρέπει να βγουν μια σειρά από δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ πλέον με αποφάσεις σας θα προχωρήσετε και σε προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού, σε αναθέσεις έργων, σε μια σειρά από ενέργειες που μόνο ερωτήματα εγείρουν για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος των Εφοριακών, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ψηφιστεί εκατόν σαράντα εννιά νόμοι για τη φορολογία και μετά μιλάμε για απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Ποιος επενδυτής θα μας πάρει σοβαρά και θα φέρει τα ωραία του χρήματα για να τα επενδύσει; Ποια αναπτυξιακή διάσταση θα δούμε και ποιο κίνητρο θα βρει ένας ιδιώτης για να δει την Ελλάδα ως επενδυτικό πεδίο, με συντελεστές φορολογίας που φτάνουν στο 45%, όταν δίπλα μας άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συντελεστές της τάξης του 10%;

Το φορολογικό μας σύστημα είναι άδικα ανισομερές υπέρ των έμμεσων φόρων και ταυτόχρονα γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες, πολύπλοκο και λειτουργεί ως αντικίνητρο για επενδύσεις.

Η Νέα Δημοκρατία είπε εξαρχής «ναι» σε μια γενναία, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα απλό, σταθερό, διαφανές, κατανοητό, αποδοτικό και πάνω απ' όλα κοινωνικά δίκαιο. Κάτι τέτοιο, όμως, εδώ και ενάμισι χρόνο δεν το έχουμε δει, παρά μόνο βλέπουμε αποσπασματικά μέτρα.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νομοσχέδιο, πρώτον συστήνετε μια νέα Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, τη στιγμή που υπάρχει Οικονομική Επιθεώρηση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει το ρόλο αυτό, αλλά σκόπιμα την αφήνετε υποστελεχωμένη με λιγότερο από το 40% καλυμμένων θέσεων σε σχέση με τις οργανικές θέσεις.

Για ποιο λόγο κάνετε ένα νέο σώμα, το οποίο μάλιστα θα υπάγεται  απευθείας στο γραφείο του Υπουργού; Είναι αντικειμενικό και διάφανο αυτό; Τι μας διασφαλίζει ότι ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών θα είναι αντικειμενικός είτε στο θέμα της επιλογής των υπαλλήλων είτε στις εξεταζόμενες υποθέσεις; Μήπως με αυτό τον τρόπο ανοίγετε πόρτες για προσλήψεις ημετέρων;

Δεύτερον, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου διακρίνονται από ποινικές υπερβάσεις. Εισάγετε μια δρακόντεια ποινικοποίηση της λεγόμενης φορολογικής παραβατικότητας, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο που φορτώνει κάθε επιχειρηματία ή πολίτη με επιπλέον άγχος και πίεση ότι τελικά δεν θα τα καταφέρει.

Είναι κοινωνικά άδικο να υπάρχουν ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη. Άλλο η φοροκλοπή, άλλο η φοροδιαφυγή, άλλο η παρακράτηση του ΦΠΑ, άλλο η έκδοση ή λήψη πλαστών εικονικών στοιχείων και άλλο είναι όταν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες από αδυναμία δεν μπορεί να εξοφλήσει και τον εξισώνουμε με τον παραβάτη του κοινού Ποινικού Κώδικα.

Λάβετε μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών, όχι όμως να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Θεσμοθετείτε το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, που θα το συντονίζει μια δεκαπενταμελής διυπουργική επιτροπή με στόχο να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Φοβάμαι ότι το συγκεκριμένο όργανο θα είναι ένα ακόμη δυσκίνητο γραφειοκρατικό όργανο, που δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα είναι απλά μια ακόμη επικοινωνιακή κίνηση.

Στο βασικό ερώτημα αν το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο είναι η απαραίτητη, η αναγκαία τομή, η φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος, εμείς απαντάμε ότι δυστυχώς, όχι, δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Είναι ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων. Δεν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση που χρειάζεται πραγματικά η χώρα μας. Γι' αυτό το λόγο, επί της αρχής το καταψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ.