Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου για τον Τουρισμό

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου για τον Τουρισμό

1η ΕΡΩΤΗΣΗ:Μάθαμε ότι η νομαρχία προωθεί τη σύσταση οργανισμού μάρκετινγκ και προβολής του τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Ποια ανάγκη σας οδήγησε σε αυτήν την πρωτοβουλία και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
«Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο μιας πολύπλευρης τουριστικής ανάπτυξης. Έχει μοναδικές θάλασσες και παραλίες, υγροβιότοπους, ποτάμια και λίμνες, πανέμορφα βουνά, ιαματικά λουτρά και τόσα άλλα που αποτελούν κλασσικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όμως για την αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και την τουριστική ανάπτυξη απαιτείται μια συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη πολιτική που να προβάλει το νομό μας ως τουριστικό προορισμό κάτι που η κεντρική εξουσία, παρά τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις μας, δείχνει να αγνοεί. Είμαστε αναγκασμένοι εμείς να καλύψουμε αυτό το κενό και αναλαμβάνουμε δράσεις για την τουριστική προβολή του νομού Θεσσαλονίκης και την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα έχει ως σκοπό να αναδείξει το νομό και τις πολλές και αξιόλογες τουριστικές δυνατότητές του. Στον οργανισμό αυτό θα κληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι όλων των τουριστικών κλάδων αλλά και άλλων οικονομικών παραγόντων όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι δράσεις προβολής να γίνουν συντονισμένα. Παράλληλα ο Οργανισμός Προβολής θα επεξεργασθεί την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης , εντός και εκτός Ελλάδας με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης , κάτι που στο παρελθόν δεν έγινε ποτέ».


2η ΕΡΩΤΗΣΗ:Σε ποιες μορφές τουρισμού επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η νομαρχία;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

«Όπως ήδη σας επισήμανα ο νομός μας, με τον ξεχωριστό φυσικό του πλούτο, παρέχει τη δυνατότητα πολλών μορφών τουριστικής αξιοποίησης. Και κλασσικές και σύγχρονες, και συμβατικές και εναλλακτικές. Οι προοπτικές υπάρχουν και απαιτείται η δημιουργία συνθηκών, κινήτρων και υποδομών ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη, άλλωστε κάθε περιοχή έχει άλλα χαρακτηριστικά, διαφορετικά πλεονεκτήματα και της ταιριάζει άλλη μορφή τουριστικής ανάπτυξης. Και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι : επιδιώκουμε την αξιοποίηση του ‘'κλασικού'' καλοκαιρινού θαλάσσιου τουρισμού με την αξιοποίηση και ανάδειξη των μοναδικών σε ομορφιά ακτών μας τόσο στο Στρυμονικό (Σταυρός, Ασπροβάλτα, Βρασνά) όσο και στο Θερμαϊκό κόλπο (Επανομή, Μηχανιώνα, Περαία, Αγία Τριάδα, Νέοι Επιβάτες). Ακόμη στόχος μας είναι ο ορεινός τουρισμός με την ανάδειξη και αξιοποίηση του Χορτιάτη και του Χολομόντα από τη μια πλευρά του νομού και του ορεινού όγκου Βερτίσκου-Κερδυλλίων από την άλλη πλευρά. Εκεί εντάσσουμε και την ανάδειξη των «Μακεδονικών Τεμπών». Έχουμε και τον ιαματικό τουρισμό, όπου με εκσυγχρονισμό μονάδων μπορούν να αναδειχθούν Ιαματικές πηγές και τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά, Νέας Απολλωνίας και Θέρμης. Γενικότερα για τον οικολογικό τουρισμό εκεί τα πλεονεκτήματά μας είναι οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το δέλτα του Αξιού και τα άλλα ποτάμια και τα οικοσυστήματά τους. Βέβαια κοιτούμε και στην αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως του αθλητικού, του συνεδριακού, του θρησκευτικού (κάτι που ενισχύει και η γειτνίασή μας με το Άγιο Όρος), του γαστρονομικού κλπ.


3η ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποιο είναι το πλαίσιο του προγράμματός της νομαρχίας για τον τουρισμό και ποιες οι δράσεις τις οποίες έχετε ή σχεδιάζετε να αναλάβετε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την επισήμανση ότι ο τομέας του Τουρισμού, ειδικά στη χώρα μας, πρέπει να είναι από τους πλέον παραγωγικούς και δυναμικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας. Χρειάζεται όμως στόχευση, μεθοδικότητα και σοβαρή και συνεχή προσπάθεια. Εμείς ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι για την Ελλάδα ο τουρισμός μπορεί πραγματικά να αποτελέσει «την βαριά βιομηχανία της».
Δυστυχώς όμως από την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας δεν υπήρχε το κατάλληλο ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξη. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά πως στο ειδικό πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, το οποίο υποβάλλεται από τις νομαρχίες κάθε χρόνο και επιχορηγείται κατά 50% από τον ΕΟΤ η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τα έτη 2000 και 2001 δεν υπέβαλλε καν πρόταση, ενώ για το 2002 υπέβαλλε εκπρόθεσμα πρόγραμμα ύψους 160.000 ευρώ το οποίο φυσικά απορρίφθηκε.
Εμείς δεν μένουμε στα λόγια. Ο τουρισμός για μας είναι προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας. Υποβάλλαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 600.000 Ευρώ, από το οποίο δυστυχώς οι αθηνοκεντρικές υπηρεσίες μας ενέκριναν μόνο τις 70.000 ευρώ. Επίσης αποφασίσθηκε η συμμετοχή μας σε εννέα διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και σε όλες τις σχετικές εκθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προετοίμασε και διένειμε σε 3000 ξένους δημοσιογράφους έντυπο υλικό με τουριστικές πληροφορίες για το νομό, χάρτες, διαφημιστικά, δώρα και αναμνηστικά ώστε να γνωρίσουν πρώτα αυτοί και εν συνεχεία οι αναγνώστες, ακροατές ή τηλεθεατές τους το νομό μας. Σήμερα ολοκληρώνουμε τη δημιουργία ενός multimedia DVD το οποίο θα περιλαμβάνει γενικά στοιχεία για το νομό, χάρτες με σήμανση για όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή θεμάτων αναφορικά με γαστρονομία, θρησκεία, διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ξεχωριστά σημεία της πόλης κλπ. Θα πρόκειται για ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα της πόλης, στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Και όλα αυτά σε τέσσερις γλώσσες : ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στα σχέδιά μας είναι επίσης νέες εκδόσεις, συνεργασία με ξένους τουριστικούς πράκτορες κλπ.


4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε ότι σας ενέκριναν μόλις 70.000 ευρώ από τις 600.000 ευρώ που περιελάμβανε η πρότασή σας. Τι επιπτώσεις έχει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εμείς κατόπιν μελέτης υπολογίσαμε πως τα χρήματα που χρειάζονται για την προβολή της Θεσσαλονίκης και του νομού είναι τουλάχιστον 600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 300.000 οφείλει να τα καταβάλει ο ΕΟΤ. Αντί όμως για αυτά οι εξ Αθηνών γραφειοκράτες του ΕΟΤ μας ενέκριναν μόλις 70.000 ευρώ. Έπειτα από αυτό είναι ευνόητο ότι ουσιαστικά μας στερούν τη δυνατότητα να προβάλουμε τουριστικά το νομό και να τον καταστήσουμε πόλο έλξης, εγχώριου και διεθνούς τουρισμού. Η επιλογή αυτή της κεντρικής διοίκησης είναι απαράδεκτη. Εμείς έχουμε συναίσθηση της σημασίας του τουρισμού για την οικονομία του νομού μας και για αυτό ζητάμε, όπως ζήτησε και ο ίδιος ο νομάρχης, την αναδιανομή των κονδυλίων του ΕΟΤ. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι χρειάζεται και η ενίσχυση από την πολιτεία».