Συνέντευξη: "Ζωντανή να παραμείνει η ΝΔ"

Συνέντευξη: "Ζωντανή να παραμείνει η ΝΔ"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου για την εφημερίδα Αγγελιοφόρος


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ και καλώς κάνει και συμβάλλει στην επικοινωνιακή πολιτική», τονίζει με νόημα ο Θόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον "Α", υπερασπίζεται το έργο της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να προωθήσει τόσο πολλά. Λέει "ναι" στην υποθαλάσσια, «αλλά στο μεταξύ να δούμε και πιο μπροστά για να "ανακουφιστεί" το κυκλοφοριακό».


Δέκα τρεις μήνες μετά την νίκη στις εκλογές του 2004 ,η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει βρει ακόμη το ρυθμό της...


Δεν συμφωνώ με τη διαπίστωση πως η κυβέρνηση δεν έχει βρει το ρυθμό της. Θα έλεγα πως, αντίθετα, πρώτη φορά μια κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε ή προώθησε τόσα όσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρω ενδεικτικά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τον νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο που κινητροδοτεί την επιχειρηματικότητα, τη ρύθμιση του προβλήματος των πανωτοκίων, την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων, τη θέσπιση κανόνων για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ, τις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, τα έργα στην Περιφέρεια και ειδικά τη Θεσσαλονίκη που επιτέλους βρήκαν το δρόμο τους και βεβαίως η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Ασφαλώς πρέπει να συνυπολογίσουμε πως χρειάζεται και ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε αφενός οι υπουργοί να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στα καθήκοντά τους αφετέρου ώστε να φανούν τα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Λένε ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση και ότι η επικοινωνιακή πολιτική έχει πρόβλημα...

Βεβαίως υπάρχει η γενική άποψη την οποία διατύπωσε και ο πρωθυπουργός πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο ζητώντας από τους υπουργούς να επιταχύνουν διαρκώς τους ρυθμούς τους. Όμως, πρόβλημα στην κυβέρνηση δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχουν, και αυτό είναι θεμιτό, διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις σε ορισμένα ζητήματα που όμως διογκώνονται τεχνηέντως μέσα στο εχθρικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει πολλά ΜΜΕ για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Και η στάση τους αυτή είναι αντίδραση στην κυβερνητική προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεν είναι εύκολο ξέρετε να χάνεις προνόμια που επί χρόνια απολάμβανες στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Ρόλο στα επικοινωνιακά διεκδικεί και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Χρειάζεται στήριγμα ο υπουργός Επικρατείας;

Κατ' αρχήν να σημειώσω πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει ζωντανό και εν λειτουργία και να συμβάλει και αυτό στο κυβερνητικό έργο. Σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή πολιτική πραγματικά εντοπίζεται ένα πρόβλημα στην επικοινωνία του κυβερνητικού μηνύματος. Αυτό όμως το αποδίδω στην εχθρική προς την κυβέρνηση στάση της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης τα οποία όπως σας είπα αντιδρούν στην απώλεια των σκοτεινών προνομίων που τους είχε δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα την ευθύνη της επικοινωνιακής πολιτικής την έχει ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης είναι γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ και καλώς κάνει και συμβάλει στην επικοινωνιακή πολιτική καθώς το κόμμα υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις του την κυβέρνηση. Υπάρχει συνεργασία και όλες οι εξελίξεις είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού. Όλα τα άλλα είναι για αντιπολιτευτική κατανάλωση και δεν αγγίζουν την κοινωνία ούτε αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, που ο πρωθυπουργός τον απέκλεισε προς το παρόν, μήπως όμως είναι τελικά απαραίτητος;

Ο ανασχηματισμός είναι ευθύνη, αρμοδιότητα και προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού. Κάθε ανασχηματισμός λειτουργεί ως μια αφετηρία, μια νέα αρχή για κάθε κυβέρνηση δίνοντάς της ώθηση. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην πολιτική κρίση και οξυδέρκεια του πρωθυπουργού, ο οποίος διαχρονικά στην πολιτική του διαδρομή, απέδειξε ότι λαμβάνει τα μηνύματα των εποχών και πράττει πάντοτε το σωστό. Έτσι λοιπόν πιστεύω , ότι όταν πρέπει θα γίνει και ο ανασχηματισμός, για να δώσει μια νέα ώθηση, μια νέα προοπτική, ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα στο κυβερνητικό έργο.

Πολλή κουβέντα και για την ατζέντα της πόλης. Εσείς ταχθήκατε υπέρ της κατασκευής ενός νέου αεροδρομίου. Η αντίθετη άποψη λέει ότι ένα τέτοιο έργο για να ξεκινήσει θα πρέπει να περάσει μια τριαντακονταετία. Τι λέτε επ' αυτού;

Εξαιτίας της κυβερνητικής αβελτηρίας του ΠΑΣΟΚ που επί 20 χρόνια δεν προώθησε σχεδόν τίποτα για το νομό Θεσσαλονίκης βρεθήκαμε να συζητάμε από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως και σήμερα για τα ίδια έργα, να έχουμε την ίδια ατζέντα για την πόλη. Πλέον είναι ανάγκη να δούμε πιο μπροστά.
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα την πρόταση για δημιουργία νέου αεροδρομίου στα δυτικά του νομού που θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Βαλκανική. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενδιαφέρον και από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ήδη εξετάζεται αρμοδίως. Και τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά σχετικά με την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στα Δυτικά του Νομού μας. Βέβαια να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι λέω να μην να προχωρήσει η βελτίωση του σημερινού αεροδρομίου «Μακεδονία». Είναι απαραίτητο να συνεχισθεί όπως φυσικά και τα γνωστά μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη όπως το Μετρό, η υποθαλάσσια κλπ. τα οποία ευτυχώς για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της η κυβέρνηση Καραμανλή τα προωθεί με ταχείς ρυθμούς

Εκφράσατε επιφυλάξεις για την υποθαλάσσια... Δε θα είναι ένα βήμα πίσω αν η Ν.Δ. ακυρώσει ένα έργο για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά;

Κανείς στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία δεν μίλησε ποτέ για ακύρωση του έργου. Τώρα προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του έργου έχουν εκφραστεί και μάλιστα και εγώ είμαι ένας από αυτούς που έχουν αναφερθεί στο ότι η υποθαλάσσια δεν θα επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Και αυτό το έχουν πει και ειδικοί επιστήμονες. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν πως τα μεγάλα έργα θα γίνουν με ορίζοντα το 2010. Η υποθαλάσσια και όλα τα μεγάλα έργα θα κατασκευαστούν και αυτό είναι σωστό. Στο μεταξύ όμως, όσο η υποθαλάσσια θα κατασκευάζεται, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα των εισόδων και εξόδων και πραγματικά να καταφέρει να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό της πόλης. Αναμφίβολα «ναι» λοιπόν στην υποθαλάσσια αλλά στο μεταξύ να δούμε και μπροστά.