Συνέντευξη: "Προτεραιότητα στο αγροτικό"

Συνέντευξη: "Προτεραιότητα στο αγροτικό"


Συνέντευξη στην Εφημερίδα Metro

Η πολιτική εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που, σύμφωνα με τον βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρο Καράογλου, ευθύνεται για την κατάσταση σήμερα. «Τα προβλήματα είναι εδώ και υπαρκτά. Όμως το νερό έχει μπει στο αυλάκι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου. Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι τα γενικότερα προβλήματα των πολιτών δεν λύνονται «με μαγικό ραβδί. Δεν λύνονται σε μια ημέρα», ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει η Κυβέρνηση θα σταματήσει το «αλαλούμ» που επικρατούσε μέχρι σήμερα.


Προέρχεστε από αγροτική κοινωνία. Εκλέγεστε στην Β' περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντιλαμβάνεστε τα αδιέξοδα των αγροτών στην καθημερινή σας συναναστροφή μαζί τους πως τους αντιμετωπίζεται και πως εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση που και το εισόδημα των αγροτών θα διασφαλίσει και η κυβέρνηση δεν θα χρειασθεί να κάνει μεγάλες υπερβάσεις που θα την φέρουν σε δύσκολη θέση;


Γνωρίζετε ότι ως βουλευτής της Β' περιφέρειας διατηρώ σχεδόν καθημερινή επαφή με τους πολίτες της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης και κυρίαρχα με τον αγροτικό κόσμο. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε κοντά στους αγρότες, έσκυψε πάνω από τα προβλήματά τους, τους άκουσε και διαμόρφωσε μαζί τους λύσεις βιώσιμες και εφικτές. Έχτισε με τους αγρότες σχέσεις ειλικρινείς, εμπιστοσύνης για αυτό και αυτοί στήριξαν την προσπάθεια της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή για μια νέα διακυβέρνηση.
Τώρα, θα κρυβόμουν πίσω από το δάκτυλό μου εάν σας έλεγα πως σε αυτούς τους έντεκα μήνες της νέας κυβέρνησης τα προβλήματα λύθηκαν. Τα προβλήματα είναι εδώ και είναι υπαρκτά. Οφείλονται στην άφρονα πολιτική, πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου και των αγροτών, που ακολούθησε επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Δίχως να δώσει μάχες στις Βρυξέλλες, δίχως ενημέρωση και υποστήριξη, δίχως σχεδιασμό και όραμα. Όμως, όπως λέμε, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και μπορώ να σας φέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων που για χρόνια αποτελούσε το βρόγχο των αγροτών. Το πλέγμα των δράσεών μας περιλαμβάνει ακόμη τακτικούς ελέγχους, ορθολογικό σχεδιασμό, αναδιάρθρωση-αναδιοργάνωση των καλλιεργειών, στήριξη και ενημέρωση αλλά και κινητροδότηση των νέων αγροτών. Για την κυβέρνησή μας το αγροτικό είναι προτεραιότητα και σύντομα και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα καταστούν ανταγωνιστικά.
Σε ότι αφορά τώρα το θέμα του βαμβακιού που κυριάρχησε στην επικαιρότητα επιτρέψτε μου να τονίσω ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στον κανονισμό του 2001 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο άλλος τομέας της στενής σας ενασχόλησης -και επαγγελματικής- αφορά τα περί της οικονομίας. Στην μεγάλη περί απογραφής συζήτηση που έγινε ποια είναι η άποψη σας; Συνυπογράφεται την υποβολή των στοιχείων της και την δημοσιοποίση τους στην Ε.Ε., η πιστεύεται πως ο χειρισμός του ζητήματος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός;

Η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και ήταν επιβεβλημένη. Επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκρυβε τα προβλήματα, τα μετέθετε στο μέλλον ή έκλεινε τα μάτια του μπροστά τους. Ήταν χρέος της κυβέρνησης να κάνει την απογραφή στην οικονομία ώστε από τη μία να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και από την άλλη να χαράξει το σχεδιασμό και την πορεία της με πραγματικά δεδομένα. Διότι δεν θα ωφελούσε σε τίποτα τη χώρα και τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική μόνο και μόνο για να ωραιοποιεί τους αριθμούς και να κάνει τη δουλειά της πιο εύκολη. Το πρόβλημα της οικονομίας θα γιγάντωνε όπως και αυτά των πολιτών.
Τώρα σε ότι αφορά τον χειρισμό θα σας έλεγα πως δεν τίθεται κανένα θέμα καθότι έγινε σε συνεργασία με την Ε.Ε. αλλά και με ειλικρίνεια και κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Η Κυβέρνηση της ΝΔ προτιμάει να λέει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό αλλά και στους εταίρους μας, προτιμάει να αναδεικνύει τα προβλήματα για να μπορεί και να τα αντιμετωπίσει, παρά να τα κρύβει, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Κι αφού μπήκαμε στα οικονομικά να γίνουμε πιο πρακτικοί. Ποια είναι η πολιτική που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση ώστε να πετύχει την διαφορά στο καταμαρτυρούμενο άδικο φορολογικό σύστημα; Ενδεικτικά να αναφέρομε την μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας παρά τα υπεσχημένα...

Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή πως όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες θα υλοποιηθούν στο ακέραιο μέσα στην τετραετία. Και αυτό ισχύει βεβαίως και στον τομέα της οικονομίας. Σε ότι, αφορά το πρώτο θα σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση προώθησε ένα νέο φορολογικό νόμο ο οποίος πραγματικά αποτελεί -μαζί με τις άλλες διαρθρωτικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται όπως ο αναπτυξιακός νόμος- εργαλεία ανάπτυξης της οικονομίας. Ο νέος φορολογικός νόμος είναι κοινωνικά δίκαιος καθώς μειώνει τους συντελεστές σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ συμβάλει και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών από 35% σε 25% για Α.Ε. και Ε.Π.Ε και από 25% σε 20% για Ο.Ε. και Ε.Ε. σε βάθος τριετίας. Παράλληλα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ένας σταθερός φορολογικός νόμος, ένας νόμος που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Βουλή ότι θα ισχύσει για όλη την τετραετία, για να σταματήσει επιτέλους το «αλαλούμ» που γινόταν με τις συνεχείς φορολογικές αλλαγές που πραγματοποιούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. πέτυχε προεκλογικά να πείσει ότι με την πολιτική της θα αντιμετώπιζε την δεινή καθημερινότητα του πολίτη. Εσεις είστε ευχαριστημένος από την ασκηθείσα πολιτική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

Τα προβλήματα, ειδικά όταν αυτά είναι επί πολλά χρόνια συσσωρευμένα από την ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν λύνονται με μαγικό ραβδί, μέσα σε μια ημέρα. Απαιτούν σχεδιασμό και συντεταγμένη προσπάθεια. Και να ξέρετε πως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από ποικίλα συμφέροντα όταν επιχειρείς να εξυγιάνεις και να αναδομήσεις επ' ωφελεία των πολλών τη δημόσια διοίκηση. Και αυτά τα συμφέροντα, και αυτοί οι λίγοι αντιδρούν στην προσπάθεια της νέας διακυβέρνησης για αλλαγές στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης όλων αυτών των τομέων που συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Όμως είναι αμετακίνητη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει, να χτυπήσει τα όποια συμφέροντα και τα κακώς κείμενα και να χτίσει ένα νέο, σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη κράτος. Η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα στον τομέα της καθημερινότητας, μπορεί για κάποιους να μην δίνει πολλά ορατά αποτελέσματα έως σήμερα, ωστόσο τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και οι βάσεις τίθενται. Να αναφέρω ενδεικτικά τον αγώνα του Υπουργού Υγείας για τα ράντσα, τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου, την προσπάθεια για κάθαρση στο σύστημα προμηθειών αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών την προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Βέβαια η προσπάθεια πρέπει πάντα να συνεχίζεται και να εντείνεται. Οι ρυθμοί, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει διαρκώς να αυξάνονται. Άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Η περιφέρεια και τα προβλήματα της «παίζουν σε πρώτο πλάνο» λεκτικά σε όλες τις εξαγγελίες κατά τις προεκλογικές περιόδους. Στην πραγματικότητα είναι αδικημένη κι αυτό είναι πανθομολογούμενο. Οφείλεται σε αδυναμίες των ηγητόρων των τοπικών κοινωνιών το γεγονός ή είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο;

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, το εντοπίζετε και εσείς στην ερώτησή σας. Και επιτρέψτε μου πριν απαντήσω να θυμίσω ότι η τετραετία που έρχεται όπως έχει πει ο Κώστας Καραμανλής ανήκει στην ξεχασμένη περιφέρεια. Τώρα σε ότι αφορά τις ευθύνες δεν μπορούμε όμως να τις μετακυλύουμε στις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές. Όχι ότι δεν παρουσιάζουν και αρκετές από αυτές κενά, καθυστερήσεις ή παραλείψεις. Αλλά οι δήμοι, ειδικά οι καποδιστριακοί, έμειναν δίχως στήριξη, δίχως πόρους, μέσα, υποδομές και προσωπικό από την κεντρική διοίκηση. Και όραμα υπήρχε και θέληση όμως δεν υπήρχαν ευήκοα ώττα. Ήταν επομένως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και επιλογής.