Συνέντευξη: "Να λάμψει όλη η αλήθεια"

Συνέντευξη: "Να λάμψει όλη η αλήθεια"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη


Τη διεύρυνση της υπόθεσης του χρηματιστηρίου, όπως έγινε και με τα εξοπλιστικά, ζητάει ο βουλευτής της ΝΔ της Β' Περ. Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Θ" σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι πολίτες ζητούν να μάθουν πώς έχασαν τα χρήματά τους. Το 1999 συντελέστηκε ένα οικονομικό έγκλημα, που κάποιοι το σχεδίασαν, κάποιοι το εκτέλεσαν και κάποιοι καρπώθηκαν από αυτό. Πρέπει, επομένως, η υπόθεση του χρηματιστηρίου να ανοίξει».
Μιλάει για την οικονομική πολιτική, διαβλέποντας καλύτερες ημέρες για το 2005, σημειώνει πως ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαρκής επιτάχυνση των ρυθμών της, ενώ για τα προσωπικά πολιτικά σχέδιά του δηλώνει ότι δεν βιάζεται και πως δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο υπουργοποιήσεις. Αναφορικά δε με τα παράπονα της κομματικής βάσης αναγνωρίζει δίκαιο σε πολλά από αυτά καθώς -όπως τονίζει- πολλοί φίλοι και ψηφοφόροι της ΝΔ έζησαν την αδικία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της οικονομίας το 2005. Θα είναι συνεπής, μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την απογραφή, η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες;

Η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην ελληνική οικονομία που δημιούργησαν και έκρυψαν από τον ελληνικό λαό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτη προτεραιότητα για το 2005 μαζί με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τη σειρά συσκέψεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου ο πρωθυπουργός. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως για την ελληνική οικονομία έρχονται καλύτερες ημέρες. Πλέον μετά την απογραφή υπάρχει σαφής και πλήρης εικόνα για το που βρισκόμαστε, υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι σε συνεργασία με την Ε.Ε. και φυσικά οι πολιτικές για την εκπλήρωσή τους. Το 2005 θα είναι για την ελληνική οικονομία χρονιά οικονομικής ανάπτυξης: με την ορθολογική διαχείριση πόρων και τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου, με το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο και το νέο φορολογικό νόμο, με την αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, με την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, με έμφαση στην περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις δεσμεύσεις της ΝΔ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί πολλάκις πως θα υλοποιηθούν όλες κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Αυτό που θα ήθελα όμως να προσθέσω είναι πως τα κενά του χθες στην οικονομία σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν σε νέα οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ήπια και η οικονομική πολιτική θα έχει κοινωνικό πρόσωπο.

Επομένως δεν συμφωνείτε με την άποψη του κ. Μητσοτάκη πως έρχονται πιο δύσκολες ημέρες στην οικονομία;

Αναμφισβήτητα είναι μια ακόμη κρίσιμη χρονιά για την οικονομία μας. Θα έρχονταν ακόμη πιο δύσκολες ημέρες αν δεν υπήρχε το οικονομικό σχέδιο το οποίο σας περιέγραψα παραπάνω, αν συνεχίζαμε τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ που έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, πίσω από λογιστικές ωραιοποιήσεις. Όμως, με την νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζει σταδιακά θα φανεί πως οι ημέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες για την τσέπη των πολιτών και την οικονομία της χώρας.

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξέταση του θέματος του Χρηματιστηρίου όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά και έκανε και με τα εξοπλιστικά.

Κατ' αρχάς βούληση της κυβέρνησης είναι η ρήξη με τη διαπλοκή και η διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Δεν είναι σκοπός της σε καμία περίπτωση η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής ή η δίωξη των αντιπάλων της. Όμως στο θέμα του Χρηματιστηρίου οι πολίτες ζητούν να μάθουν τι έγινε. Πως έχασαν τα χρήματά τους, πολλοί τις οικονομίες μιας ζωής. Το 1999 συντελέστηκε ένα οικονομικό έγκλημα που κάποιοι το σχεδίασαν, κάποιο το εκτέλεσαν και κάποιοι καρπώθηκαν από αυτό. Πρέπει επομένως το θέμα του Χρηματιστηρίου να ανοίξει.

Η εορταστική περίοδος ολοκληρώθηκε με τους καταναλωτές να παραπονιούνται για την ακρίβεια και τους εμπόρους για τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής κίνησης και του τζίρου τους. Τα πυρά δείχνει να συγκεντρώνει το παραεμπόριο. Τι μπορεί να γίνει;

Είναι πραγματικότητα πως η εμπορική κίνηση βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία. Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κατάσταση αυτή με κυρίαρχη αυτή του παραεμπορίου. Χρειάζεται αρχικά σφικτή αστυνόμευση και συνεχόμενοι έλεγχοι ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο. Όμως η απάντηση θα έρθει παράλληλα με την απόδοση των μέτρων της νέας οικονομικής πολιτικής που έχει ως κεντρικούς άξονες την κινητροδότηση-στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται ανασχηματισμός; Σε μια τέτοια περίπτωση θα είστε δίπλα στο τηλέφωνό σας;

Ο ανασχηματισμός είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού. Είναι δική του και μόνο ευθύνη ποια πρόσωπα θα πλαισιώνουν την κυβέρνηση. Ο ίδιος βλέπει, παρακολουθεί και κρίνει καθημερινά όλους τους υπουργούς με μοναδικό γνώμονα τη βέλτιστη απόδοση της κυβέρνησης. Επομένως δεν μπορώ να εκφέρω και γνώμη για το αν χρειάζεται ή όχι ανασχηματισμός. Το μόνο βέβαιο είναι πως όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες από την Κάρπαθο και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής χρειάζεται πάντα να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της δουλειάς μας. Και αυτό αφορά όλους. Υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της κρατικής μηχανής κλπ.
Σε ό,τι αφορά εμένα τώρα, κ. Πλάκα είμαι ένας νέος βουλευτής μόλις δέκα μήνες στη Βουλή. Δεν ονειροβατώ και δεν βιάζομαι για τίποτα. Δεν είναι θέμα που με απασχολεί. Εργάζομαι εντατικά και συστηματικά ώστε να είμαι ένας καλός βουλευτής. Με απασχολεί να είμαι διαρκώς δίπλα στους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας που με εξέλεξαν και ουσιαστικός και χρήσιμος μέσα στη Βουλή. Άλλωστε είμαι υποστηρικτής της άποψης που διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πως η πολιτική είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας.

«Για τη ΝΔ δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών»

Τι ζητούν από έναν βουλευτή οι ψηφοφόροι του; Οι πιέσεις της κομματικής βάσης είναι δικαιολογημένες;

Στις διαρκείς περιοδείες μου στα 100 και πλέον χωριά της β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης οι πολίτες ζητούν στήριξη στα αγροτικά και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Το κυρίαρχο πρόβλημα, και ειδικά των νέων, είναι όμως η ανεργία. Και για αυτό καθημερινά τα πολιτικά γραφεία συνωστίζονται από δεκάδες άτομα που δυστυχώς ζητούν βοήθεια για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: να βρουν μια θέση εργασίας. Για την πίεση της κομματικής βάσης που αναφέρεστε δεν υπάρχει με την έννοια που της έχουν προσδώσει διάφορα ΜΜΕ ή προσπαθεί να καλλιεργήσει το ΠΑΣΟΚ: ότι δηλαδή να φύγουν οι άλλοι για να έρθουμε εμείς. Για τη ΝΔ δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Όμως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε δίκαιο σε πολλούς πολίτες που διαμαρτύρονται διότι το ΠΑΣΟΚ είχε στήσει ένα κομματικό κράτος με αποτέλεσμα σειρά αδικιών εις βάρος καθ' όλα άξιων και ικανών πολιτών που δικαιούνταν ευκαιριών και είχαν πολλά να προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ, που ήταν αυτοί που κατά κύριο λόγο έζησαν στο πετσί τους αδικίες του ΠΑΣΟΚ. Και χρέος της ΝΔ είναι να εγκαταστήσει ένα σύστημα δίκαιο, αντικειμενικό και διαφανές προς όλους και για όλους.