Συνέντευξη: "Πρώτη φορά μένουν τόσο καιρό τα ίδια πρόσωπα σε κυβέρνηση"

Συνέντευξη: "Πρώτη φορά μένουν τόσο καιρό τα ίδια πρόσωπα σε κυβέρνηση"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Μπακακο για την εφημερίδα Χώρα

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός κρατά τόσο καιρό τα ίδια πρόσωπα στην κυβέρνηση», τονίζει ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, της ΝΔ, Θόδωρος Καράολγου, μιλώντας στη «Χώρα», ενώ επιμένει ότι «ήρθε πλέον η ώρα του ανασχηματισμού, αφού ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κρίνει τα πρόσωπα της κυβέρνησης, αλλά και τα κρατικά στελέχη, έπειτα από είκοσι δύο μήνες διακυβέρνησης».


Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα των «δομικών αλλαγών», επισημαίνοντας ότι «αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ».
Όσον αφορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλονίκη και στα σενάρια που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Καράογλου τάσσεται υπέρ των υποψηφιοτήτων Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου, στη νομαρχία και στον δήμο αντίστοιχα, θεωρώντας ότι και οι δύο «θα "καθαρίσουν" τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».
Ιδιαίτερα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν τον απασχολούν τα σενάρια καθόδου του Ψωμιάδη στον δήμο για να «περιορίσει τις διαρροές» και θεωρεί ότι ο Παπαγεωργόπουλος θα εκλεγεί, ούτως ή άλλως, από την πρώτη Κυριακή.

Οι δηλώσεις σας ότι ήρθε η ώρα να γίνει ανασχηματισμός, απασχόλησαν την επικαιρότητα τις δύο τελευταίες ημέρες. Γιατί επιμένετε σε αυτήν την χρονική στιγμή για τον ανασχηματισμό;

Καταρχήν ισχύει αυτό που είπαν και όλοι οι συνάδελφοι ότι ο ανασχηματισμός είναι καθαρή και προσωπική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αυτό είναι δεδομένο που δεν αμφισβητείται. Από κει και πέρα, ρωτήθηκα ποια είναι η άποψή μου. Εγώ είπα λοιπόν ότι μετά από είκοσι δύο μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, έχουμε πάρει πλέον σαφή δείγματα γραφής από τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη.
Επομένως, ξέρουμε ποιοι αποδίδουν και ποιοι δεν αποδίδουν. Πού υπάρχουν υστερήσεις, πού υπάρχουν προβλήματα και μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να γίνουν. Όποτε και να γίνουν, εμείς θα τις υποστηρίξουμε, γιατί έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Καραμανλή.

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει ανασχηματισμός;

Ναι. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει πλέον ανά πάσα στιγμή. Και σήμερα αν θέλει ο Καραμανλής μπορεί να κάνει τον ανασχηματισμό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με την έννοια ότι, πρώτον, ελέγχει απόλυτα όλη την κατάσταση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, άρα δεν χρειάζεται να κρατήσει ισορροπίες και, δεύτερον, γιατί έχει μετά από είκοσι δύο μήνες σαφή δείγματα γραφής από όλους. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
Είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός αφήνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -είκοσι δύο μήνες- το σχήμα να λειτουργήσει όπως από την αρχή τοποθετήθηκε. Κι αυτό αφορά τους πάντες. Και την κυβέρνηση και τα κρατικά στελέχη. Οπότε, πλέον ξέρει πόσο μετράει ο καθένας, που υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας κλπ.

Πολλοί λένε ότι αυτήν τη στιγμή, επικοινωνιακά, ο πρωθυπουργός μετρά ακόμη τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας των Βρυξελλών για το Δ΄ ΚΠΣ, καθώς και τα αποτελέσματα από την ψήφιση του Προϋπολογισμού και την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ίσως θα πρέπει να ρίξει τον «άσο» του ανασχηματισμού αργότερα;

Είναι λογικό αυτό. Το σέβομαι. Μπορεί ο ανασχηματισμός να κρατηθεί για μια άλλη στιγμή.

Πάντως, νομίζω ότι η άποψή σας είναι πως όποτε κι αν γίνει ο ανασχηματισμός θα πρέπει να συνοδευτεί και με δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Έχω την άποψη -αλλά ο πρωθυπουργός είναι πάντα αυτός που αποφασίζει- ότι θα πρέπει σιγά σιγά να προσανατολιζόμαστε και σε δομικές αλλαγές. Δηλαδή, μιλάω για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα και συγχώνευση υπουργείων, που ήταν κάτι το οποίο προεκλογικά υποσχόμασταν στον ελληνικό λαό, οπότε αν έχει έρθει η ώρα και έχει γίνει η προεργασία που απαιτείται, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και σε δομικές αλλαγές, μικρότερο σχήμα, συγχωνεύσεις-καταργήσεις υπουργείων κλπ.

Ποια είναι η άποψή σας σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές -σας ρωτώ γιατί εκλέγεστε στη Θεσσαλονίκη-, όπου γίνεται έντονη συζήτηση τον τελευταίο καιρό για το «σχήμα» που θα υπάρχει σε νομαρχία και δήμο, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στη νομαρχία έχουμε νομάρχη τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα «καθαρίσει» τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε δήμαρχο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος επίσης θα «καθαρίσει» με άνεση από τον πρώτο γύρο, ανεξαρτήτως αν «κατέβει» στις εκλογές ή όχι ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ωστόσο, ακούστηκαν πληροφορίες για επαφές του Παναγιώτη Ψωμιάδη με τον Γραμματέα της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και τον Πρωθυπουργό, συζητώντας το σενάριο καθόδου του στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα σενάρια αυτά προφανώς έχουν σχέση με την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη. Εκτιμάται ότι, ενδεχομένως, αν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέβαινε για δήμαρχος θα περιόριζε τις όποιες «διαρροές» θα μπορούσαν να υπάρξουν. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή. Ότι θα πάμε στις εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και υποψήφιο νομάρχη τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι οποίοι θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή.