Συνέντευξη: "Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα"

Συνέντευξη: "Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την Εφημερίδα "Εγνατία"


Για τον ανασχηματισμό, τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και για την υποψηφιότητα του Γ. Καρατζαφέρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης μίλησε σε συνέντευξη του στην «Ε» ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου. Όπως δήλωσε, ο ελληνικός λαός περιμένει, ελπίζει, εξακολουθεί και στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χρησιμοποιεί την υποψηφιότητα του σε τοπικές εκλογές για να ασκήσει μικροπολιτική.


Κύριε Καράογλου, είστε ικανοποιημένος από τον ανασχηματισμό που έγινε;


Θεωρώ ότι ήταν ένας ανασχηματισμός ουσίας και όχι εντυπώσεων. Νομίζω ότι προστέθηκε ειδικό βάρος στην κυβέρνηση. Και οι πέντε καινούργιοι υπουργοί είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Και αναφέρομαι και στη Ντόρα Μπακογιάννη, και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και στον Βύρωνα Πολύδωρα και στον Σάββα Τσιτουρίδη, και στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον Γιώργο Καλατζή, ο οποίος είναι ένας πολύπειρος κοινοβουλευτικός άντρας με επανειλημμένες εκλογές που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα όχι μόνο του νομού Καβάλας αλλά γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Θα μπορούσαμε, ωστόσο, επεκτείνοντας στην ερώτησή σας, να έχουμε πάει και σε μια μερική ανανέωση όσον αφορά το επίπεδο των υφυπουργών.

Πώς σχολιάζεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μόνο δύο υπουργούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα;

Εγώ δεν είμαι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν το χάρτη για να δουν από πού κατάγεται ο καθένας. Αυτό δεν είναι το μείζον θέμα. Το μείζον για μένα είναι να γίνουν όλα αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα όλα αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί ως κόμμα στο νομό Θεσσαλονίκης. Εγώ θα κρίνω εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως θα ήταν ευχής έργον να έχουμε πολύ περισσότερους υπουργούς, αλλά είναι ένα θέμα που δεν είναι το μείζον για μένα. Εκτός αυτού θεωρώ ότι η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού, του Θεσσαλονικιού του Κώστα του Καραμανλή, είναι για μένα μια εγγύηση που καλύπτει αυτό το έλλειμμα το οποίο υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χωροταξική εκπροσώπηση των υπουργών από τη Βόρεια Ελλάδα.


Εσείς περιμένατε μία θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα; Το όνομά σας είχε ακουστεί έντονα ότι είναι πολύ πιθανό να αναλάβετε κάποιο υπουργείο.

Όχι. Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι μπορεί να έχω φιλοδοξίες αλλά σε αυτή τη φάση είναι πρόωρες τέτοιες φιλοδοξίες. Θα έρθει και η σειρά μου. Ο Κώστας ο Καραμανλής στους 55 νεοεκλεγέντες βουλευτές, μας είχε ξεκαθαρίσει να μην περιμένουμε κάτι την πρώτη τετραετία. Αυτό είναι λογικό και κατανοητό. Εγώ δέχομαι και σέβομαι και την ιεραρχία που υπάρχει στο κόμμα, δέχομαι και σέβομαι ότι υπάρχουν συνάδελφοι εμπειρότεροι από εμένα σε κοινοβουλευτικά, οι οποίοι προηγούνται και βεβαίως πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθούν ως το τέλος της τετραετίας.

«Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου οι δημοσκοπήσεις»

Στην τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κατά 0,4%. Θεωρείτε ότι αυτή η δημοσκόπηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση;


Θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα και θα πρέπει να πάρουμε το μήνυμα αυτό. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι υπάρχει θα έλεγα μια δυσαρέσκεια των πολιτών γιατί ακόμη δεν είδαν τους καρπούς της πολιτικής που ασκούμε τα δύο χρόνια που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο ελληνικός λαός περιμένει, ελπίζει, εξακολουθεί και στηρίζει και τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία και έχει πολλές ελπίδες από αυτούς. Παράλληλα κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου γιατί θέλει να δει άμεσα απτά αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής. Πιστεύω ακράδαντα ότι ως το τέλος της τετραετίας θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική για το σύνολο του ελληνικού λαού και οι δημοσκοπήσεις θα είναι όχι απλώς ευνοϊκές αλλά πάρα πολύ ευνοϊκές για τη Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης του 2008 θα είναι επίσης πάρα πολύ καλό για τη Νέα Δημοκρατία.


Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα ιδεολογικού προσανατολισμού. Θεωρούν ότι η ΝΔ έχει «φύγει» από τις γραμμές της. Συμφωνείτε με αυτό;

Απεναντίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα. Ποτέ δεν άλλαξε τις απόψεις της, είναι σταθερή. Έχει βεβαίως, όπως είναι λογικό και αυτονόητο, μια προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις εποχές. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι οι ξεκάθαρες ιδεολογικές μας αρχές. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την εποχή μπορεί να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας θέσεις. Εμείς δεν έχουμε καμία σύγχυση. Σε άλλους χώρους υπάρχει ιδεολογική σύγχυση. Και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ που δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του.

«Υπάρχει θέμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης»

Τι θα απαντούσατε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πρόβλημα ενότητας;


Καταρχήν θέμα ενότητας δεν υπάρχει, γιατί η ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι όχι απλώς ενωμένη αλλά και αρραγής. Είναι πάρα πολύ δυνατή. Θεωρώ την ενότητα της παράταξης αδιαμφισβήτητη. Υπάρχει όμως ένα θέμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης, μεγαλύτερης συνεννόησης, καλύτερης συνεργασίας. Εκεί υστερούμε. Είναι ένας τομέας που φάνηκε ότι τα δύο πρώτα χρόνια, οτιδήποτε λάθη έχουν γίνει, έχουν γίνει από έλλειψη συνεργασίας, από έλλειψη συνεννόησης. Και το χειρότερο είναι ότι τα λάθη μας αυτά βγήκαν προς τα έξω από έλλειψη αλληλεγγύης, από αλληλοκαρφώματα δηλαδή. Αν λοιπόν βελτιωθούμε στον τομέα αυτό, δείξουμε ο ένας προς τον άλλον μεγαλύτερη αλληλεγγύη, δείξουμε καλύτερη διάθεση συνεννόησης και συνεργαστούμε, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ-πολύ καλύτερα.

Κυβερνητικός απολογισμός

Θα θέλατε να κάνετε έναν απολογισμό της πρώτης διετίας της διακυβέρνησης της ΝΔ;


Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εφαρμογή του προγράμματός μας. Πρώτα από όλα θα ξεκινήσω από τον τομέα της οικονομίας. Αφού ολοκληρώσαμε το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα τη δημοσιονομική απογραφή που έδειξε την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής με περιστολή των δαπανών. Από εκεί και πέρα κάναμε σημαντικά βήματα διαρθρωτικών αλλαγών σε ό,τι αφορά στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Και αναφέρομαι σε αλλαγές όπως αυτές στο εργασιακό, στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, δηλαδή σε πολιτικές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αλλά αισιοδοξώ ότι σύντομα, εντός του 2006, θα δώσουν τα πρώτα θετικά βήματα. Γίνονται βήματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της καθημερινότητας, για την αντιμετώπιση δηλαδή σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία και η ακρίβεια. Είμαι βέβαιος ότι το 2006 και το 2007 θα είναι πολύ καλύτερες χρονιές. Για μένα είναι ακράδαντη πεποίθηση ότι κάθε μέρα που έρχεται θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα η κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα;


Θεωρώ ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της περιφέρειας αλλά στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο έντονο. Η ανάπτυξη σημαίνει μεγάλα και βασικά έργα υποδομής. Άρα λοιπόν η Εγνατία Οδός είναι ένα έργο εκ των ων ουκ άνευ το οποίο θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν υποδομές αναπτυξιακές, όπως είναι το λιμάνι, η έκτη προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της Καβάλας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, βασικές δηλαδή υποδομές. Θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή από την ΕΡΓΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ειδικότερα για τον νομό Θεσσαλονίκη, για μένα προσωπικά τα τρία μεγάλα έργα δεν αρκούν. Το ότι απεμπλάκη το μετρό μετά από 20 χρόνια, αυτό σημαίνει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είναι ένα σημαντικό βεβαίως έργο το οποίο χαιρετίζω. Το ίδιο ισχύει και για την υποθαλάσσια αρτηρία. Έχω μια διαφορετική άποψη για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στη θάλασσα, γιατί νομίζω ότι υπάρχει έντονος περιβαντολογικός κίνδυνος, αλλά και επειδή εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται το αεροδρόμιο δεν είναι λειτουργικό, γιατί έτσι είναι αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Η πρότασή μου είναι και ένα νέο αεροδρόμιο στα δυτικά και ένα αεροδρόμιο συνολικά της Βόρειας Ελλάδας που θα φέρει ανάπτυξη σε μια περιοχή που αυτή τη στιγμή δεν την έχει. Θα πρέπει να γίνουν μια σειρά άλλων μικρότερων σε προϋπολογισμό έργων αλλά πολύ μεγάλης σημασίας. Όπως η ολοκλήρωση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι κάθετοι οδικοί άξονες προς τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να ανασάνει η πόλη. Παράλληλα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη σχολική στέγη, ειδικότερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου επεκτείνεται οικιστικά το πολεοδομικό συγκρότημα.

Αναφερθήκατε σε όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι τα συνδυάζουν και με την υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Εγώ είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ο κάθε πολίτης που σέβεται τους θεσμούς της δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα, μπορεί να πολιτευτεί όπου θέλει. Με αυτή την έννοια ο κ. Καρατζαφέρης είναι καλοδεχούμενος στο νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμία σχέση η υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη, η οποία νομίζω ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τα έργα δεν έχουν καμία σχέση με την υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη. Τα έργα αυτά τα «παλεύουμε» εδώ και δύο χρόνια, έχουν επισπευσθεί οι ρυθμοί. Ο κ. Καρατζαφέρης θα εκτιμηθεί ανάλογα από τους Θεσσαλονικείς για τη συμμετοχή του γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου, για την προσφορά του στη Θεσσαλονίκη, αν υπάρχει, για τη γνώση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι το να χρησιμοποιούμε μια υποψηφιότητα σε τοπικές εκλογές για να κάνουμε μικροπολιτική δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Θεσσαλονικείς και οι οποίοι θα στείλουν το μήνυμά τους στον κ. Καρατζαφέρη.


Ωστόσο τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ. σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας αλλά και στη Β' Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα υψηλά. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο κ. Καρατζαφέρης «αλωνίζει» σε αυτές τις περιοχές.

Είναι πολύ εύκολο ένα μικρό κόμμα που δεν έχει προοπτική εξουσίας να είναι τιμητής των πάντων και να υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα για τους πάντες. Είναι πανεύκολο. Είναι λογικό λοιπόν να κερδίζει εντυπώσεις ένα τέτοιο μικρό κόμμα. Αλλά όταν φτάνει η ώρα της κάλπης οι πολίτες πάντα σκέφτονται σοβαρά και υπεύθυνα. Είμαι βέβαιος ότι η αξιοπιστία του κόμματός μας είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, η προσωπική αξιοπιστία του Κώστα Καραμανλή είναι ακόμα ψηλότερα, οπότε δεν με ανησυχεί η άνοδος του ΛΑΟΣ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Οι βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης σκοπεύετε να αντιδράσετε και να δημιουργήσετε κάποιο ανάχωμα στην «δράση» του κ. Καρατζαφέρη;

Εμείς είμαστε κοντά στους πολίτες. Αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κριθούμε με βάση το ενδιαφέρον μας αυτό και την προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αισιοδοξώ ότι όλα θα πάνε καλά και ότι τα προβλήματα που πράγματι υπάρχουν θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αντιμετωπίζονται και θα υπάρχει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τον μέσο Έλληνα πολίτη.


Θεωρείτε ότι θα είναι δύσκολο για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να κερδίσει τη συμπαράσταση των Θεσσαλονικέων στη μάχη των δημοτικών εκλογών;

Νομίζω ότι ο καθένας ψηφίζει με βάση ορισμένα κριτήρια, ένα από τα κριτήρια αυτά είναι η εντοπιότητα. Ξέρουμε ποιος είναι Θεσσαλονικιός, παρόλο που στο παρελθόν έχουμε δείξει μεγάλη ανοχή και έχουμε εκλέξει άτομα από άλλες περιοχές τα οποία πολιτεύονται στο νομό μας. Πιστεύω ότι στην περίπτωση του Καρατζαφέρη θα καταλάβουν όλοι ότι η υποψηφιότητά του εξυπηρετεί καθαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι ο κ. Καρατζαφέρης εφαρμόζει στη πολιτική έναν πρωτότυπο λαϊκισμό, ο οποίος έχει κάποια απήχηση. Ωστόσο, δεν θα αντέξει στο χρόνο.