Συνέντευξη: "Η Περιφέρεια χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"

Συνέντευξη: "Η Περιφέρεια χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βιργινία Δημαρέση για το περιοδικό του Δήμου Μυγδονίας


Θεωρείται μία από τις πιο δυναμικά εξελισσόμενες πολιτικές παρουσίες στη Θεσσαλονίκη. Ο Θεόδωρος Καράογλου, μπορεί να εξελέγη μόλις στις τελευταίες εθνικές εκλογές βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η «ιστορία» του όμως στα κοινά είναι μεγάλη και η ενασχόλησή του μ’ αυτά, καθόλου τυχαία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ζαγκλιβέρι, ένα χωριό από τα πολλά της υπαίθρου, ή της περιφέρειας όπως λέμε τα τελευταία χρόνια, της Θεσσαλονίκης.


Από μικρός, λοιπόν, βίωσε τις παθογένειες του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, αντιμετώπισε ως κάτοικος της περιφέρειας την αδικία και είδε τις ευκαιρίες για την περιοχή να χάνονται. Μη μπορώντας να μένει απλός θεατής, σε ηλικία μόλις 26 ετών εκλέγεται πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου και παίρνει στα χέρια του την ανάπτυξη του τόπου του. Η περίπτωση του Θεόδωρου Καράογλου θυμίζει αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που περνάει από όλα τα πόστα πριν... καθίσει στη διευθυντική καρέκλα: πρόεδρος κοινότητας, νομαρχιακός σύμβουλος και βουλευτής. Ίσως, γι' αυτό όταν μιλάει για τη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματά της έχει πολύ πιο ευρεία και σαφή εικόνα από τη θέα που προσφέρει το παράθυρο του γραφείου του. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις και το βαρύ πρόγραμμα, ο Θεόδωρος Καράογλου παραμένει προσιτός -είναι από τους βουλευτές που απαντούν αμέσως στο κινητό τους- και εξακολουθεί να έχει το ίδιο μεράκι και την ίδια διάθεση για προσφορά, όπως όταν πρωτοέμπαινε στον στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά. Μοναδική «σκιά» στην πολιτική καθημερινότητα του Θ. Καράογλου, είναι η ανθρώπινη ανάγκη, να βρίσκεται πιο συχνά στο «οικογενειακό τραπέζι», από το οποίο απουσιάζει, λόγω των βουλευτικών του υποχρεώσεων.

Έχουν περάσει δύο χρόνια πλέον από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους απλούς πολίτες, όσον αφορά στο επίπεδο ζωής τους και τα προβλήματα της καθημερινότητας και πώς «διαβάζετε» εσείς τις δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας;

Σε κάθε περίπτωση ''ταμείο'' θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, και πολιτικό και κοινωνικό. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο μιας πορείας ανηφορικής, διότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει, όχι πάντα με φιλικά προς τους πολίτες μέτρα, παθογένειες και προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί δύο δεκαετίες στη χώρα. Και αυτό μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά είναι αναγκαίο. Οι πολίτες μπορεί να δυσαρεστούνται από κάποια μέτρα αλλά ωστόσο, όπως φαίνεται από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αναγνωρίζουν την ανάγκη μέτρων, στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές και εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή. Σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά από όλους, θα αποδώσουν τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζουμε τόσο στην οικονομία όσο και στη λειτουργία του κράτους, την υγεία και την παιδεία. Οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, διαφάνεια, διαρκή προσπάθεια και ενδιαφέρον. Δικό μας χρέος είναι να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις αυτές και νομίζω ότι το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν γίνονται λάθη και παραλείψεις ή ότι δεν χρειάζεται διαρκώς να προχωρούμε ακόμη πιο γρήγορα και πιο συντονισμένα.

Εκλέγεστε βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δεν είναι λίγοι εκείνοι ωστόσο, που θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται με δύο «ταχύτητες», με την περιφέρεια να υστερεί δυστυχώς σε πολλούς τομείς, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;

Το αίτημα της Θεσσαλονίκης και γενικά της ελληνικής περιφέρειας απέναντι στο αθηνοκεντρικά δομημένο σύστημα διακυβέρνησης είναι και αίτημα της υπαίθρου του νομού απέναντι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εδράζεται στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Και ευτυχώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η τετραετία αυτή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών που δικαίως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην περιοχή της πρωτεύουσας, θα είναι της περιφέρειας όπως και ότι οι πόροι του Δ' ΚΠΣ θα αφορούν περισσότερο την περιφέρεια. Η μη ορθολογική ανάπτυξη έχει φέρει την ύπαιθρο του νομού υπό το φάσμα της εγκατάλειψης: το οδικό δίκτυο, βασική προϋπόθεση ανάπτυξης, είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο, δεν υπάρχουν υποδομές υγείας, κέντρα αναπτυξιακής υποδομής όπως λ.χ. κάποιες πανεπιστημιακές σχολές, κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, ο κόσμος φεύγει από τα χωριά, τα σχολειά ερημώνουν, το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζουμε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την αντιμετώπισή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και πλήττει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, είναι η ανεργία και η αποβιομηχάνιση κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Τα «λουκέτα» συνεχίζονται δυστυχώς και κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν τρόποι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, ή πρόκειται για «χαμένο παιχνίδι» για συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικότητας;

Στις διαπιστώσεις δεν θα διαφωνήσω. Όμως ''χαμένο παιχνίδι'' στην πολιτική δεν υπάρχει. Και η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση. Φαίνεται αυτό στα ποσοστά της ανεργίας που παρουσιάζουν σημαντική μείωση, φαίνεται όμως και από τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που δείχνουν να διαγράφονται στο θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης εκτιμώ ότι σύντομα θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα προσελκύσει επενδύσεις και έτσι θα έρθει και μείωση της ανεργίας.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Το μετρό επιτέλους «μπήκε στις ράγες», ωστόσο η πόλη που φιλοδοξεί να γίνει Μητρόπολη των Βαλκανίων, έχει ανάγκη από πολλές και μεγάλες παρεμβάσεις. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν κ. Καράογλου;

Το κυβερνητικό και προσωπικό πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο. Μετά από χρόνια τελμάτωσης λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη για την ανάπτυξή της η Θεσσαλονίκη δρομολογούνται. Το μετρό θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο η υποθαλάσσια ενώ Εγνατία, λιμάνι και αεροδρόμιο συμπληρώνουν τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Όμως παράλληλα πρέπει να προωθηθούν και μικρότερης εμβέλειας έργα που έχουν μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2020. Εκτός από την εξωτερική περιφερειακή που θα ενώνει Τιτάν - Χορτιάτη - Αεροδρόμιο έχω εδώ και καιρό προτείνει τη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου στα Δυτικά του νομού ικανού να καλύψει τις ανάγκες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βαλκανικής ενδοχώρας και τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. σε κάποια άλλη περιοχή, στα δυτικά του νομού ή στην επαρχεία Λαγκαδά και παράλληλα τη μετατροπή του χώρου που σήμερα βρίσκονται οι εκθεσιακές εγκαταστάσεις σε μητροπολιτικό πάρκο ώστε να υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης και αναπτυξιακές υποδομές περιμετρικά αυτής ικανές να αναπτύξουν το σύνολο του νομού.