Συνέντευξη: "Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα ΑΕΙ"

Συνέντευξη: "Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα ΑΕΙ"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Λευτέρη Γαλανό για την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επενδύει τώρα πολλά στο «φοροσαφάρι» σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την άντληση εσόδων. Μήπως ήρθε η ώρα για τη λήψη άμεσων μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής;

Δεν συμφωνώ με την παρατήρησή σας για «φοροσαφάρι». Πρόκειται για ελέγχους που σωστά εντατικοποιούνται, ώστε όλοι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Ενδεχομένως να υπήρξε κάποια καθυστέρηση, αλλά έχουν γίνει άλματα στον τομέα αυτό και με τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά. Όχι όμως ρεβανσιστικά ή για να υπάρξει αποκλειστικά αύξηση των εσόδων, αλλά για την εύρυθμη πορεία της οικονομίας.


Σε περίπτωση τυχόν υστέρησης των δημόσιων εσόδων και ανατροπής των προβλέψεων του προϋπολογισμού, πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για τις νέες φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί την επόμενη διετία;


Η θετική πορεία της οικονομίας δεν εξαρτάται από μια παράμετρο. Είναι και η αύξηση των εσόδων, και οι επενδύσεις, και η μείωση της σπατάλης και οι αποκρατικοποιήσεις τομείς στους οποίους πάμε καλά. Η πορεία της οικονομίας είναι στον σωστό δρόμο και αυτό το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί και η Ε.Ε. Η οικονομία εξυγιαίνεται ουσιαστικά και όχι λογιστικά. Έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση ό,τι είπε να το κάνει πράξη. Και μείωση των φορολογικών συντελεστών θα πραγματοποιηθεί και αυξήσεις σε επιδόματα και συντάξεις. Και θα είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης όχι για λαϊκισμό και πολιτικό κέρδος, αλλά γιατί πλέον η οικονομία μας θα αντέχει να το κάνει.

Πρέπει η κυβέρνηση να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία ή να λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις των φοιτητών;

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις και κάθε άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για το λόγο αυτό άλλωστε προχώρησε μέσα από το εθνικό συμβούλιο παιδείας σε έναν ανοικτό και εξαντλητικό διάλογο για όλα τα θέματα αλλά και σχέδιο του επίμαχου νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς διάλογο δίχως χρονικούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι αναγκαίες και τις ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών, φοιτητών και πολιτών. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να είναι χρήσιμη και όχι απλώς αρεστή.