Συνέντευξη: "Θα ήταν ευχή μου να γίνει ένας ανασχηματισμός"

Συνέντευξη: "Θα ήταν ευχή μου να γίνει ένας ανασχηματισμός"


Εκπομπή: " Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο" με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.


(Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Θεόδωρο Καραόγλου. )

Ποιες είναι οι πολιτικές ευχές που θα δίνατε για τη χρονιά που έρχεται;

Θα ήθελα πάνω απ' όλα- αφού έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας την υγεία τους- να απολαύσουν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ποιότητα ζωής σ' αυτό που λέμε καθημερινότητα. Αν μπορούσαμε εμείς οι πολιτικοί να βελτιώσουμε τα καθημερινά, τα απλά πράγματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες τότε πιστεύω ότι θα είχαμε συμβάλλει πάρα πολλά πράγματα στο δημόσιο βίο της χώρας. Αυτό είναι μια σημαντική ευχή.


Νομίζω ότι αυτό είναι που ζητάνε και οι πολίτες.


Αυτό είναι το σημαντικότερο. Πολλές φορές παρασυρόμαστε και κρυβόμαστε πίσω από μεγαλόσχημα και εύηχα συνθήματα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Τελικά ο πολίτης δεν ζητάει πάρα πολλά, ζητάει μια απλά καλύτερη ποιότητα ζωής κάθε μέρα. Να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία.

Τελικά είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουμε αυτό;

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα κάποτε πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου γιατί αυτά που παντού θεωρούνται αυτονόητα, στην Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς και αυτό είναι ένα ζητούμενο. Πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε αυτά τα πράγματα τα απλά, τα αυτονόητα, τα καθημερινά που πιστεύουμε ότι από μόνα τους θα έπρεπε να γίνονται τελικά δεν γίνονται, ταλαιπωρούμε τους Έλληνες πολίτες. Τουλάχιστον αυτά να μπορούσαμε να βελτιώσουμε θα ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Νομίζω ότι το κοινό ερώτημα στα χείλη των περισσοτέρων συμπολιτών μας είναι: είναι τόσο δύσκολο; Δηλαδή αυτό που είπατε οι ουρές, το ένα, το άλλο; Φυσικά σε πολλά πράγματα φταίμε κι εμείς και κακά τα ψέματα. Δηλαδή το πιο τρανό παράδειγμα είναι τώρα με τα τέλη κυκλοφορίας.»

Όπου τελευταία ημερομηνία πηγαίνουν όλοι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Ναι, νομίζω όμως ότι κι εδώ είναι ένας συνδυασμός. Απ' τη μία φταίμε εμείς για κάποιους, για κάποιους άλλους φταίει το ότι δεν τους έφτασε ποτέ το ειδοποιητήριο.

Αυτά νομίζω ότι είναι δικαιολογίες απέναντι στον εαυτό μας. Όλοι ξέρουμε ότι μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουμε αγοράσει τα τέλη. Αν έχει πάει 10-15-20 και δεν έχουν έρθει τα τέλη, τι μας πειράζει να πάμε στην εφορία να ρωτήσουμε τι έγινε ρε παιδιά; Δεν μου ήρθε το σχετικό ειδοποιητήριο. Τελοσπάντων υπάρχει μια νοοτροπία, νοοτροπία χρόνων. Υπάρχει η κουτοπονηριά η ελληνική. Καταρχήν είναι δεδομένο, εγώ είμαι πρώην εφοριακός όπως ξέρετε και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως ότι θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το υπουργείο σήμερα αργά το μεσημέρι αφού βέβαια έχουν ταλαιπωρηθεί χιλιάδες πάλι άνθρωποι στις ουρές και περιμένουν να πληρώσουν θα ανακοινώσει ότι δίνει μια σιωπηρή ή αν θέλετε φωναχτή, τη λέει σιωπηρή αλλά στην ουσία είναι φωναχτή παράταση γιατί ανακοινώνεται και επισήμως απ' τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για άλλες 10 μέρες. Επομένως φταίει και ο πολίτης ο οποίος τελευταία στιγμή πάει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αλλά φταίει και το κράτος που δέχεται και συντηρεί αυτή την κατάσταση και δίνει συνεχώς ανανέωση υπέρ ανανεώσεως.

Μια και είστε Μακεδόνας, μια και είστε Θεσσαλονικιός, χθες είχαμε την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος. Ποιο είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη μετά απ' αυτή την εξέλιξη;

Υπάρχει εκνευρισμός και υπάρχει ένταση για τη νέα αυτή πρόκληση των Σκοπίων. Θεωρώ ότι κάπου έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα οι φίλοι μας και γείτονές μας οι Σκοπιανοί, νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συνεχής προκλητική τους συμπεριφορά δεν τους βοηθάει σε τίποτα. Συντηρούνται χάρη στην Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη ειδικότερα είναι η περιοχή με την οποία έχουν τα μεγαλύτερα εμπορικά πάρε-δώσε και κυριολεκτικά απολαμβάνουν πολλά πράγματα και έχουν και προνόμια και έχουν και τον αγωγό πετρελαίου που φεύγει από εδώ πέρα και όλα τα σχετικά. Νομίζω ότι κάπου θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να προκαλούν άλλο την ιστορική μνήμη, δεν μπορούν άλλο να προκαλούν την εθνική συνείδηση των Μακεδόνων. Αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει, πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν να ζήσουν σαν κρατική οντότητα κι αν θέλουν να έχουν- όπως φιλοδοξούν- και ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να τα έχουν πάνω απ' όλα καλά με τους γείτονές τους και ειδικότερα με τους γείτονες οι οποίοι ήδη είναι μέλος της ΕΕ, ήδη είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία τους αυτή. Νομίζω ότι το υπουργείο μας θα πρέπει, είδα χθες την αντίδραση της κ. Μπακογιάννη...

Νομίζω ότι ήταν μια αντίδραση η οποία...

Θεωρώ ότι ήταν χλιαρή.

Χλιαρή τη θεωρείτε, ε;

Θεωρώ ότι ήταν χλιαρή.

Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή;

Εμείς οι Μακεδόνες πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη και πιο έντονη αντίδραση. Βέβαια χθες ακόμη υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν ήταν οριστικό. Δεν ξέρω και τώρα ακόμη αν αποφασίστηκε και είναι οριστικό, αν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ γιατί ήταν να δημοσιευθεί σε φύλλο εφημερίδος κυβερνήσεως η απόφαση αυτή. Θα πρέπει να υπάρξει πιο σκληρή αντίδραση, να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα μας ενοχλεί πάρα πολύ.

Το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε χθες την εισήγηση.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που μας ενοχλεί πάρα πολύ και έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και θα πρέπει κάποτε να συνετιστούν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά και να προκαλούν έτσι ασύστολα τους γείτονές τους.

Θεωρείτε ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός της ελληνικής πλευράς;

Δεν ξέρω αν υπήρξε αιφνιδιασμός. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι καλύτερο να λέμε λιγότερα και να ακούμε περισσότερα παρά να λέμε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός. Εγώ το θέμα βέβαια το πληροφορήθηκα απ' τις τοπικές εφημερίδες την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη Κυριακή συγκεκριμένα όταν το έβγαλε μπροστά ο κ. Παπαθεμελής του οποίου η γνώση σε τέτοια ζητήματα και η ευαισθησία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν το υπουργείο γνώριζε ή δεν γνώριζε, θέλω να ελπίζω και εύχομαι να ήταν εν γνώσει οι διαδικασίες αυτές της ελληνικής πλευράς και να είχαν ληφθεί και κάποια μέτρα τα οποία εντάξει δεν είναι όλα απαραίτητα ανακοινώσιμα.

Είστε Θεσσαλονικιός, τι θα ευχόσαστε στους απολυμένους στα φωσφορικά λιπάσματα;

Με τους απολυμένους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων είμαστε σε μια καλή εξέλιξη. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί αυτοτελές νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και δεν πρόκειται κανείς να χάσει τίποτα από τα μέχρι τώρα δικαιούμενα.

Δεν έχουν μάλλον την ίδια εικόνα, αν κρίνω απ' τα χθεσινά κάλαντα που είπαν στον κ. Γιακουμάτο.

Οι εργαζόμενοι καλά κάνουν, η κάθε συντεχνία, το κάθε συνδικάτο να πιέζει για το δυνατόν καλύτερο. Αυτό που ξέρω εγώ είναι γιατί είχα μιλήσει με αρκετούς απ' αυτούς όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό, το φορολογικό νομοσχέδιο, περίμεναν να κατατεθεί τότε η τροπολογία. Η τροπολογία δεν κατατέθηκε γιατί υπήρχαν άλλες 3 τροπολογίες, όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση μέχρι 3 τροπολογίες μπορεί να καταθέσει που κρίθηκαν ότι είχαν σημαντικότερη προτεραιότητα. Είναι θέμα λίγων ημερών, μέσα στον Ιανουάριο να κατατεθεί το νομοσχέδιο από πλευράς του υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης και να τακτοποιηθεί το θέμα. Από εκεί και πέρα η ευχή μου είναι να είναι οι τελευταίοι απολυμένοι από βιομηχανίες της περιοχής μας, της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα που έχει σημαντικό πρόβλημα αποβιομηχάνισης και αντίθετα το 2007 να είναι μια χρονιά που να είμαστε χαρούμενοι, παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια νέων παραγωγικών μονάδων.

Δεν ξέρω τι συμπεράσματα έχετε βγάλει εσείς με το χρόνο των εκλογών. Βλέπουμε ένα ‘‘πινγκ-πονγκ'' από κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Εσείς τι έχετε καταλάβει; Ένας βουλευτής της ΝΔ όταν ακούει τους διάφορους υπουργούς της κυβέρνησής του ο ένας να λέει κάπου εδώ, ο άλλος να το οριοθετεί κάπου εκεί, ο άλλος να το τραβάει στο τέλος. Μετά από κάποιες συναντήσεις, κάποιο κύκλο επαφών να αλλάζουν οι χρόνοι. Τι συμπέρασμα έχετε βγάλει ως βουλευτής;

Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα καθαρά απόφασης του πρωθυπουργού ο οποίος θα εκτιμήσει αν έχουμε ολοκληρώσει το έργο που θα έπρεπε να έχουμε κάνει την πρώτη τετραετία ή αν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι αδιέξοδο, ότι υπάρχει εμπλοκή, ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις οπότε χρειάζεται επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένο το οποίο έχει. Από εκεί και πέρα εκτιμήσεις κάνουν όλοι, εκτίμηση κάνω κι εγώ, υπάρχει ένας άγραφος νόμος της πολιτικής που λέει ότι το καλοκαίρι είναι της κυβέρνησης, ο χειμώνας της αντιπολίτευσης. Μ' αυτή τη λογική εκτιμώ ότι το φθινόπωρο θα ήταν μια πολύ καλή περίοδος για εκλογές. Από εκεί και πέρα όπως είπα και πριν δεν είναι δικό μου θέμα, ούτε κανενός απ' τους υπόλοιπους υπουργούς ή τα κυβερνητικά στελέχη. Νομίζω ο πρωθυπουργός μόνος του έχει αποδείξει ότι και σοβαρός είναι και αξιόπιστος είναι και ξέρει και ζυγίζει πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της χώρας, θα εκτιμήσει ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος όταν κρίνει ότι έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των μεταρρυθμίσεων και των τομών που έπρεπε να κάνουμε στη δημόσια ζωή του τόπου γενικότερα, όταν κρίνει ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο ενδεχόμενα και θα αποφασίσει για το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος των εκλογών.

Θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά οι εκλογές ή ένας ανασχηματισμός;

Θα ήταν ευχή μου να γίνει ένας ανασχηματισμός και ένα φρεσκάρισμα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία γιατί νομίζω ότι νέα, φρέσκα πρόσωπα- και δεν υπονοώ μ' αυτό τον εαυτό μου, έχω ακόμη αρκετό μέλλον και δεν βιάζομαι στην πολιτική, το ξεκαθαρίζω για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις- αλλά υπάρχουν μια σειρά νέων συναδέλφων της προηγούμενης σειράς από μένα, της σειράς του 2000 που εκτιμώ ότι μπορούν να προσφέρουν αρκετά στο κυβερνητικό σχήμα με τη φρεσκάδα, με τον καινούριο αέρα, με τις νέες ιδέες που μπορούν να φέρουν.

Αυτό σημαίνει όμως παράλληλα ότι υπάρχουν και κάποια κουρασμένα πρόσωπα.

Όχι, δεν είναι το ζήτημα έτσι αλλά υπάρχουν άνθρωποι που 3 χρόνια ασκούν την κυβερνητική εξουσία, είναι λογικό να ζητάει και το εκλογικό σώμα να υπάρξει και μια ανανέωση. Κάθε φρεσκάρισμα, κάθε καινούρια ανανεωτική εικόνα νομίζω συμβάλλει και προσφέρει στον δημόσιο βίο. Μ' αυτή τη λογική θα έλεγα ότι θα ήταν καλό να γίνει ένα φρεσκάρισμα της κυβέρνησης μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Δεν ξέρω αν θα γίνει, δεν είναι δικό μου θέμα, είναι κι αυτό θέμα του πρωθυπουργού και εν πάση περιπτώσει εγώ θα στηρίξω τις όποιες αποφάσεις και όποιες επιλογές του πρωθυπουργού.