Συνέντευξη: "Βαριά η ευθύνη της ενότητας"

Συνέντευξη: "Βαριά η ευθύνη της ενότητας"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την Εφημερίδα Θεσσαλονίκη

Ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου μιλάει στην «Θ» για το πού σταματά η εσωκομματική δημοκρατία και πού αρχίζει το «αντάρτικο».

Τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής της ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού -αλλά και εσωκομματικού- ενδιαφέροντος, με δηλώσεις του που ερμηνεύτηκαν ως βολές κατά του Υπουργού Οικονομίας για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ακολούθησε ένα «τσουνάμι» δηλώσεων και διαφοροποιήσεων πρώην υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών για μια σειρά οικονομικών θεμάτων που οδήγησαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς όλους από το βήμα της Κ.Ε. της ΝΔ.


Ο κ. Θόδωρος Καράογλου δίνει διευκρινίσεις για τις επίμαχες δηλώσεις του. «Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ορισμένες απόψεις ενδεχομένως ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, το βέβαιο είναι πως όλες έχουν τον ίδιο προορισμό, που είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από τις πρώτες ημέρες οι βουλευτές της ΝΔ βγήκαν στο... βουνό και από τους πρώτους που κρατήσατε το... αντάρτικο φλάμπουρο εσείς με τις δηλώσεις σας για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ήταν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας που στείλατε στο Μαξίμου για την μη υπουργοποίησή σας;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι επικοινωνιακοί όροι προκαλούν το ενδιαφέρον, αλλά τη μόνη σημαία που υψώνουμε στη ΝΔ είναι του καθαρού και σταθερού αγώνα απέναντι στα προβλήματα του τόπου και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε εξήγησα ακριβώς το περιεχόμενό τους διότι η ερμηνεία αποσπασματικών προφορικών δηλώσεων δεν ενδείκνυται για την έκδοση ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο στην οικονομία, το οποίο αποτυπώνεται στην πορεία όλων των δεικτών, αλλά και σύντομα, με τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων που προωθήθηκαν, και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ομοίως και στην προσπάθεια πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, η οποία πρέπει να συνεχιστεί κάτι που θα λειτουργήσει επ' ωφελεία των καταναλωτών. Και στον αγώνα αυτό πρέπει όλοι να συμβάλλουν, και οι ίδιοι οι πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο κατά των λίγων που φοροδιαφεύγουν.
Το μόνο που επιχείρησα να περιγράψω στη δήλωσή μου ήταν έναν προβληματισμό που αναπτύχθηκε σε μερίδα των πολιτών για τον τρόπο επιστροφής της διαφοράς. Είμαι, ωστόσο, βέβαιος πως το Υπουργείο Οικονομίας έχει αφουγκραστεί αυτές τις απόψεις και θα καταλήξει στο μοντέλο που όχι μόνο δεν θα επιφέρει καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές, κάτι που είναι δεδομένο, αλλά δεν θα προκαλεί και ουσιαστική ταλαιπωρία. Επομένως κανένα άλλο μήνυμα, ειδικά δυσαρέσκειας, δεν κρύβεται πίσω από τα όσα είπα. Είμαι ένας βουλευτής που μόλις εκλέχθηκε για δεύτερη φορά, επομένως θεωρούμαι από τους «νέους». Παράλληλα ο πρωθυπουργός όχι μόνο μας γνωρίζει όλους καλά, αλλά γνωρίζει συνολικά και τις ανάγκες της κυβέρνησης και πού μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τον καθένα, ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Παρακολουθούμε, όμως, πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών. Πολλοί δείχνουν αν ανησυχούν για ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα και λένε πως η κυβέρνηση με την οριακή πλειοψηφία των 152 θα είναι όμηρος κάθε βουλευτή και δεν θα μπορέσει να προωθήσει τις πολιτικές της.

Ακόμη και να δεχθούμε ότι ορισμένες απόψεις ενδεχομένως ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, το βέβαιο είναι ότι όλες έχουν τον ίδιο προορισμό που είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του βουλευτή είναι κεντρικός, καθώς λειτουργεί ως θεματοφύλακας των διαρθρωτικών αλλαγών ελέγχοντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους και από τη άλλη αφουγκράζεται τις απόψεις, τους προβληματισμούς, τις ανάγκες και τις προτάσεις των πολιτών και τον αντίκτυπο που έχουν σε αυτούς οι κυβερνητικές αποφάσεις οφείλει να τα μεταφέρει στην κυβέρνηση ώστε αντιστοίχως οι πολιτικές και αποφάσεις να προσαρμόζονται και εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του. Ειδικά δε ο ρόλος και το καθήκον αυτό γίνονται ισχυρότερα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καθώς αποτελούν συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα που δένει κυβέρνηση και κοινωνία. Αυτό το επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος και δεν σημαίνει πως αν εντοπίσει και υπογραμμίσει επιμέρους παραλείψεις ή και αστοχίες παίρνει αποστάσεις από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Το αντίθετο μάλιστα. Την διαφυλάσσει, την προασπίζεται, την ενισχύει. Η ενότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ισχυρότερη από κάθε άλλα φορά, καθώς και τους 152 βουλευτές της ΝΔ ενώνει η εντολή του λαού και η βαριά ευθύνη που μας ανάθεσαν. Και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί από κανέναν την προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικών θεμάτων στην κυβέρνηση της ΝΔ είτε για να τοποθετήσουν τροχοπέδη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων είτε για να αποπροσανατολίσουν από τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βλέπετε ανοικτό το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων στους «άτακτους» βουλευτές;

Από όσα είπα παραπάνω, νομίζω πως δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που διαφοροποιούνται και όλοι υποστηρίζουν, και στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο χωρούν όλες οι αποφάσεις που κινούνται στον άξονα της κεντρικής της πολιτικής και οι οποίες αποτελούν συνιστώσες της κοινής συνισταμένης των μεταρρυθμίσεων.

Μήπως βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Βλέπω μια κυβέρνηση που πήρε μια ισχυρή εντολή πριν από έναν μήνα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το έργο της. Και αυτό κάνει.

Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής αναξιοπιστίας προεκλογικά να λέτε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ και τώρα να το σχεδιάζετε;

Τόσο προεκλογικά όσο και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα: η αύξηση του ΦΠΑ δεν βρίσκεται στις κυβερνητικές προθέσεις και αντίθετα η ΝΔ εφαρμόζει πολιτική μείωσης της φορολογίας. Δεν ξέρω από πού εξάγετε το συμπέρασμα περί αύξησης του ΦΠΑ, σίγουρα όμως όχι μέσα από τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομίας στις οποίες και μένω. Από την άλλη όμως, και τώρα μιλάω γενικότερα για να μην παρεξηγηθώ, στην οικονομία πολλές φορές οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, όπως αυτήν την περίοδο που το πετρέλαιο άγγιξε τα 90 δολάρια το βαρέλι, και οδηγούν σε επανασχεδιασμό.

Μιας και αναφερθήκατε στην τιμή του πετρελαίου, να δοθεί επίδομα θέρμανσης;

Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά εφαρμόζει μια συνολική πολιτική για την ενίσχυση των πολιτών που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Koρωνίδα το Ταμείο Κατά της Φτώχειας, που θα χρηματοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια με 2 δισεκατομμύρια ευρώ, οι φοροελαφρύνσεις, η αύξησης ΕΚΑΣ, συντάξεων ΟΓΑ, επιδομάτων ανεργίας.

Να λάβει τολμηρές αποφάσεις η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό; Και ποιες οι προτάσεις σας, διότι έως τώρα δεν τις ακούσαμε.

Η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, βλέποντας πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει άλλες αντοχές ανοίγει τον διάλογο, ώστε να αποφασιστούν από κοινού μέτρα για τη βιωσιμότητά του. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης δεν υπάρχουν θέματα ταμπού. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδίδονται σε ασκήσεις λαϊκισμού. Όπως επίσης δεν υπάρχουν και προειλημμένες αποφάσεις, Η κυβέρνηση θα ακούσει τις προτάσεις και θα διατυπώσει τις θέσεις της δίχως όμως να θίγονται τα όρια ηλικίας, να προβλέπεται αύξηση των εισφορών ή μείωση συντάξεων και βεβαίως οι όποιες αλλαγές να αφορούν τους νέους στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το βλέμμα στις επόμενες γενιές.

Στη Β' Θεσσαλονίκης η ΝΔ έπεσε στις εκλογές 5 μονάδες. Ποιο μήνυμα εισπράξατε από τις εκλογές;

Το μήνυμα ότι οι πολίτες μας θεωρούν καταλληλότερους να κυβερνήσουμε, αλλά απαιτούν περισσότερη επαφή και επικοινωνία, συνεργασία, απομόνωση αλαζονικών συμπεριφορών, ταχύτητα και αποφασιστικότητα.