Συνέντευξη: "Η Κυβέρνηση οφείλει και διατηρεί μία σταθερή πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού της έργου"

Συνέντευξη: "Η Κυβέρνηση οφείλει και διατηρεί μία σταθερή πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού της έργου"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Βουλευτή Β' Περ. Θεσσαλονίκης στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαϊρακτάρη για την εφημερίδα "Ο Πολίτης του Ευόσμου"

Ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου μιλάει στον «Πολίτη Ευόσμου» για τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στις αλλαγές στα λιμάνια της χώρας υπό την σκιά της υπόθεσης του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.


Κύριε Καράογλου τις τελευταίες μέρες ο Έλληνας πολίτης βομβαρδίζεται κυριολεκτικά από τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου, ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά και πολύ σημαντικά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη.


Η υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου έχει πάρει εδώ και μέρες το δρόμο της δικαιοσύνης και ερευνάται από τους αρμόδιους λειτουργούς, με όλες τις νέες παραμέτρους και εξελίξεις. Η υπερβολική ανάλυση και προβολή των εξελίξεων νομίζω ότι ήδη έχει αρχίσει και κουράζει και τον κόσμο. Πέρα από τις όποιες διαστάσεις έχει ή μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, ο εκλογικός νόμος που συζητιέται στη Βουλή, οι εξελίξεις για την ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας, που βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου. Η Κυβέρνηση οφείλει να διατηρεί μία σταθερή πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού της έργου και δεσμεύσεών της απέναντι στους πολίτες.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την αλλαγή προσώπων στο Υπουργείο Απασχόλησης, αλλά και τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των συνδικάτων πως διαμορφώνεται το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό;

Η πρόταση της ΝΔ στο θέμα του ασφαλιστικού μιλάει για ήπιες αλλαγές με κοινωνικό πρόσωπο και σταδιακή εφαρμογή δίχως αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, εισφορών και ορίων ηλικίας. Η αλλαγή προσώπων δεν επηρεάζει την πορεία του Κυβερνητικού έργου. Η Υπουργός συνεχίζοντας το κυβερνητικό έργο έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και διαλόγου με τα συνδικάτα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, οι πολίτες οι ίδιοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος στο μέλλον. Όλοι όσοι αντιστέκονται υπηρετούν μικροπολιτικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Στη λύση του ασφαλιστικού δεν υπάρχει πανάκεια. Οφείλουμε όμως να εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν νοείται στην Ελλάδα να έχουμε περί τα 500 επαγγέλματα στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, όταν σε όλη τη δυτική Ευρώπη ο αριθμός των βαρέων και ανθυγιεινών δεν ξεπερνά τα 2 με 5 επαγγέλματα.

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις, όμως, για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον χώρο των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης στον κυβερνητικό σχεδιασμό κατέχει ξεχωριστή θέση και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας. Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά παραχώρηση σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Ο ιδιώτης θα ολοκληρώσει υποδομές με επενδύσεις της τάξης των 950 εκατ. ευρώ και κυρίως θα φέρει μαζί του πελάτες, μεγάλες διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ναυτιλιακών μεταφορών. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά πλεονεκτημάτων για το λιμάνι και ευρύτερα την οικονομία της περιοχής, όπως η άμεση υλοποίηση των συνοδευτικών έργων υποδομής, η προσέλκυση μεγάλων διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των διεθνών ναυτιλιακών μεταφορών και την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους που αντιδρούν έντονα και έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ποιες θα είναι;

Οφείλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να καταστεί το μεταφορικό κέντρο και πύλη εισόδου προϊόντων προς την βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: σχεδιασμός, ο οποίος υπάρχει, και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εργαζόμενοι που εκφράζουν την ανησυχία τους πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι, καθώς προβλέπεται ένα πλέγμα δράσεων που διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, από κίνητρα και εθελούσια έξοδο, μετατάξεις αλλά και παραμονή στην εργασία τους, υπό το νέο καθεστώς, δίχως όμως εργασιακές μεταβολές.