Συνέντευξη: "Πρώτη θέση σημαίνει υψηλές προσδοκίες"

Συνέντευξη: "Πρώτη θέση σημαίνει υψηλές προσδοκίες"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Βουλευτή Β' Περ. Θεσσαλονίκης στη δημοσιογράφο Σοφία Μυλωνά για την εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη"

Τον Θεόδωρο Καράογλου έτυχε να τον γνωρίσω για λίγο στο παρελθόν μέσω στενών του συνεργατών. Τα κολακευτικά σχόλια προς το πρόσωπό του ήταν ουκ ολίγα, ιδιαίτερα των πολιτών που τον έχουν γνωρίσει από κοντά. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, τον χαρακτηρίζουν ως ικανό πολιτικό και κυρίως «πολύ καλό άνθρωπο».


Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;


Η πολιτική είναι βίωμα, είναι μεράκι, είναι η εκδήλωση μιας ανάγκης, μιας διάθεσης προσφοράς στην κοινωνία. Και η ασχολία με την πολιτική μπορεί και πρέπει να εκφράζεται και εκτός των στενών ορίων των πολιτικών λειτουργών. Από τα μαθητικά ακόμη χρόνια μου συμμετείχα στα κοινά, μια ενασχόληση η οποία έγινε πιο συνειδητή και συστηματική κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων μέσα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αμέσως μετά ήρθε η αυτοδιοίκηση και η εκλογή μου στην προεδρία της κοινότητας Ζαγκλιβερίου, όπου εκλέχθηκα δύο φορές, έπειτα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπου εκλέχθηκα τρεις φορές, και μετά η κεντρική πολιτική σκηνή με την βουλευτική υποψηφιότητά μου και την εκλογή. Οι αποφάσεις βέβαια πάντα λαμβάνονται από κοινού με την οικογένειά μου και τους πολίτες της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης τους οποίους και εν τέλει υπηρετούμε.

Πρώτος με μεγάλη διαφορά. Πώς κερδίσατε την εμπιστοσύνη του κόσμου; Τι είναι αυτό που κάνει έναν πολιτικό να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου;

Η εμπιστοσύνη του κόσμου κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Στην πράξη, στους πολιτικούς και κοινωνικούς κοινούς αγώνες. Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις και κρίνουν αυστηρά. Άρα το αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεστε το ερμηνεύω ως προϊόν μιας μακράς, συνειδητής, συνετής και ειλικρινούς πορείας. Έτσι χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και μάλιστα αμφίδρομες. Όσο για την πρώτη θέση στις εκλογές, δίχως να λέω πως δεν είναι κάτι που με τιμά και ικανοποιεί, σημειώνω πως για κάθε υποψήφιο βουλευτή πρώτος στόχος πρέπει να είναι η εκλογή του κόμματός του και κατόπιν η δική του. Η πρώτη θέση πάντως σημαίνει από την άλλη και υψηλές προσδοκίες των πολιτών, άρα και ευθύνη και απαιτήσεις. Εγώ έτσι το προσεγγίζω και όχι ως άφιξη στον προορισμό.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και θέλετε να υλοποιήσετε κατά τη θητεία σας;

Οι πολίτες μας έδωσαν μια εντολή. Να προωθήσουμε και να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων του νομού Θεσσαλονίκης. Για αυτό και αγωνίζομαι καθημερινά μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις, πάντα εντός των θεσμικών πλαισίων, σε υπουργούς και συναδέλφους της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο ατομικός στόχος ή καλύτερα η προσωπική μου αποστολή. Ο συλλογικός είναι να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, να μπουν βάσεις ανάπτυξης, να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας. Και στη Θεσσαλονίκη γίνονται πολλά. Σας αναφέρω μόνο το παράδειγμα των υποδομών, από το Μετρό ως την Εγνατία Οδό.

Τι είναι αυτό που προβληματίζει έντονα τους ψηφοφόρους σας και όχι μόνο αυτή την περίοδο;

Κυρίαρχο στοιχείο του προβληματισμού των πολιτών είναι τα θέματα της οικονομίας. Όχι τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Αναμφίβολα η διεθνής συγκυρία και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών ειδικά της υπαίθρου. Άλλο θέμα είναι η ανεργία που παρά τη σημαντική μείωση της επί της κυβέρνησης Καραμανλή, αποτελεί έντονο στοιχείο προβληματισμού. Εμείς απαντάμε με άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, των κερδοσκόπων και των καρτέλ και με μια πολιτική απεξάρτησης από το πετρέλαιο. Επίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας, χαρακτηριστικό είναι πως το 80% του Δ' ΚΠΣ θα απορροφηθεί εκτός κέντρου, και εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από Θεσσαλονίκη αρκετές φορές την εβδομάδα Αθήνα. Πώς συμβαδίζει αυτό με την οικογένεια σας; Τι σας λείπει περισσότερο εκείνες τις ημέρες;

Δεν κρύβω πως σε αυτό το επίπεδο η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Όσο και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια η απουσία της οικογένειας είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Οφείλω πολλά στην οικογένειά μου και τη σύζυγό μου για τη συμπαράσταση, τη στήριξη και την κατανόηση. Ειδικά φέτος που ο γιος μου μπαίνει σε λίγες ημέρες στον αγώνα των πανελληνίων εξετάσεων. Προσπαθώ πάντως τις υπόλοιπες ημέρες, από το βράδυ της Πέμπτης ως το πρωί της Τρίτης που είμαι στη Θεσσαλονίκη, να καλύπτω το χαμένο χρόνο. Προσπαθώ πάντα οι πολιτικές μου υποχρεώσεις να μην λειτουργούν εις βάρος του χρόνου που αφιερώνω στην οικογένεια και τα παιδιά μου.

Υπάρχει κάτι που σας έχει πικράνει όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με την πολιτική;

Η πολιτική είναι όπως η ζωή. Έχει αγώνα, ικανοποίηση, απογοήτευση. Ικανοποιούμαι κάθε φορά που βλέπω κάτι να προχωρά στον τόπο μου, πολλώ δε μάλλον με δική μου κινητοποίηση. Από την άλλη απογοητεύομαι όταν μια λύση, καίτοι υπάρχει, κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της έλλειψης βούλησης ή πόρων. Με πικραίνει, από την άλλη, η ισοπέδωση ή μη αναγνώριση των προσπαθειών ακόμη και όταν δεν επιφέρουν όλα όσα επιδιώκουμε.

Αν μπορούσατε να περάσετε, απευθείας ένα νομοσχέδιο στην βουλή, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα ήταν αυτό για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Εύχεστε να αλλάξει σήμερα κάτι, που δεν σας αρέσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας... Τι είναι αυτό;

Να απαλλαγούμε από τις πελατειακές σχέσεις και η πολιτική να ξαναγίνει η πρώτη εξουσία. Οι δε πολιτικοί να παράγουν πολιτική και όχι επικοινωνία. Για αυτό και έχω προτείνει ένα νέο σύστημα εκλογής βουλευτών με μικρές μονοεδρικές περιφέρειες όπου οι πολιτικοί θα έρχονται πιο κοντά στους πολίτες και θα υπάρχει όχι μόνο το στοιχείο της προσωπικής γνωριμίας και επικοινωνίας, αλλά θα περιορίζεται και ο ρόλος επικοινωνίας και οικονομικών μεγεθών.

Πως βλέπετε το πολιτικό, αλλά και το προσωπικό σας μέλλον;

Σε ό,τι με αφορά αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ είναι πως θα συνεχίσω το ίδιο σταθερά και δυναμικά την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πολιτών της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης. Για την πορεία της χώρας είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει ανοδικά και αναπτυξιακά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή.