Συνέντευξη: "Αμείλικτοι με τα καρτέλ"

Συνέντευξη: "Αμείλικτοι με τα καρτέλ"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Βουλευτή Β' Περ. Θεσσαλονίκης στην Εφημερίδα "Άνω Κάτω"

«Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στα καρτέλ και τους κερδοσκόπους», υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην «Σήμερα στην Αθήνα», ο βουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Καράογλου και χαρακτηρίζει κίνηση εντυπωσιασμού την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική στη συμφωνία ΟΤΕ Deutsch Telekom»


«Το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση πολιτικών θέσεων και ταυτότητας και αναζητεί επικοινωνιακές κινήσεις ώστε να την κρύψει», επισημαίνει με νόημα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης. Επίσης, βάζει φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών λέγοντας πως η Κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, λέγοντας πως η ΝΔ δεν ασχολείται με σενάρια ηττοπάθειας.

Τις πταιει για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας;

Η Ελλάδα βιώνει τις επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν διεθνώς τόσο με την σημαντική κρίση των δυτικών οικονομιών όσο και με την αύξηση στις τιμές πετρελαιοειδών και σιτηρών. Η ακρίβεια, που ουδείς αμφισβητεί πως υπάρχει, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ευθύνη στην κυβέρνηση της χώρας. Η απάντηση στην ακρίβεια είναι διττή: καταναλωτική συνείδηση και λειτουργία της ελεύθερης αγοράς με πάταξη φαινομένων συμπεφωνημένων πρακτικών που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στην ελληνική οικονομία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων η αποτελεσματικότητα των οποίων όμως θα φανεί σε βάθος χρόνου. Όταν αυτά αρχίσουν να αποδίδουν, όταν αλλάξει η λειτουργία και η νοοτροπία οικονομίας και καταναλωτών θα αμβλυνθούν και οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά. Εκεί που πρέπει η κυβέρνηση να είναι αμείλικτη είναι απέναντι στα καρτέλ και τους κερδοσκόπους. Να διασφαλίσει με ελέγχους και όρους τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε πως η πιο σταθερή απάντηση είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων και προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη αποδίδει η αναπτυξιακή αλλά και η φορολογική μας πολιτική.

Πότε τελικά θα έρθουν οι καλύτερες ημέρες τις οποίες υποσχεθήκατε στους Έλληνες πολίτες, γιατί πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με την έκρηξη της ακρίβειας παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες;

Οι καλύτερες ημέρες για τη ΝΔ δεν είναι ένα επικοινωνιακό ευφυολόγημα όπως χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ όπου με επίπλαστες και πρόσκαιρες παροχές επιχείρησε να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτή είναι μια προσπάθεια δυναμική και όχι στατική. Η ελληνική οικονομία διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τη διεθνή ύφεση, η ανεργία μειώνεται, οι μεταρρυθμίσεις σε δημόσια διοίκηση, παιδεία και υγεία αποδίδουν και στην καθημερινότητα. Τις καλύτερες ημέρες τις επιφέρουν οι πολιτικές και όχι τα συνθήματα.

Ποιος φταίει για το σκάνδαλο με το μολυσμένο ηλιέλαιο και ποια απάντηση δίνετε σε όλους όσοι κάνουν λόγο για κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών;

Δεν θα απαντήσω σε όσους κάνουν μικροπολιτική σε θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Προφανώς υπήρξε υπηρεσιακό κενό σε ότι αφορά τους ελέγχους αλλά η πολιτική αντίδραση και απάντηση ήταν άμεση για ένα θέμα που ασφαλώς πρέπει να ελεγχθεί αλλά από την άλλη είναι επιστημονικά βέβαια πως δεν έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τι απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΟΤΕ- Ντόιτσε Τέλεκομ σκάνδαλο απιστίας και ετοιμάζει πρόταση για σύσταση προανακρτικής επιτροπής;

Το ΠΑΣΟΚ αφού πούλησε τον ΟΤΕ τώρα κατηγορεί την ΝΔ για μια συμφωνία που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Οργανισμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση πολιτικών θέσεων και ταυτότητας και αναζητεί επικοινωνιακές κινήσεις ώστε να την κρύψει. Στερείται κάθε σοβαρότητας η πρότασή του και αποτελεί άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού ώστε να υπερκεράσει σε αντιπολιτευτική γυμναστική τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο είναι το σχόλιο σας για την εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας σε σκάνδαλο υποκλοπών;

Ας μην συνδέουμε δύο άσχετα γεγονότα. Απαντήσεις θα δώσει η δικαιοσύνη. Η DT αποτελεί τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Ευρώπης και η συμφωνία θα αποβεί επ ωφελεία του ΟΤΕ και άρα και της ελληνικής οικονομίας αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, με καλύτερες υπηρεσίες και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γιατί τέτοια επιμονή στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων από τη στιγμή που το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αναθεωρήθηκε;

Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις απαιτήσεις των καιρών. Πιστεύουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και για την νέα γενιά που φεύγει στο εξωτερικό ή πέφτει σε περιπέτειες στα εγχώρια ΚΕΣ, αλλά και διότι ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά όμως, με δύο προϋποθέσεις: τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι μη κερδοσκοπικά και παράλληλα θα αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια όπως προβλέπεται και από το νόμο-πλαίσιο. Μπορεί το άρθρο 16 μέσα από την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ να μην αναθεωρήθηκε, αλλά υπό την διασταλτική ερμηνεία του αλλά και τις αποφάσεις της Ε.Ε. δίνεται η δυνατότητα για ίδρυσή μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και στην Ελλάδα.

Πως κρίνετε την άποψη συναδέλφων σας ότι η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της καθημερινότητας και χρειάζεται επειγόντως νέο αίμα με στελέχη που έχουν όρεξη για δουλειά;

Απευθύνετε την ερώτηση μόλις λίγα 24ώρα μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία του πρωθυπουργού σε 3 νομούς της Μακεδονίας όπου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολίτες. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δείχνει το διαρκές ενδιαφέρον του για την καθημερινότητα και την περιφέρεια. Ωστόσο είναι μια προσπάθεια διαρκής που ολοένα πρέπει να εντείνεται.

Κατά πόσο είναι εφικτό το σενάριο των διπλών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009;

Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ και ως εκ τούτου τα σενάρια στερούνται πραγματικής βάσης.

Είναι εφικτή μια κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ εάν δεν επιτευχθεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία;

Δεν ασχολούμαστε στην ΝΔ με σενάρια ηττοπάθειες όπως και δεν έχουμε καμία σχέση με τα άκρα. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες. Βεβαίως μετά από πάνω από 4 χρόνια στην κυβέρνηση, δύσκολες αποφάσεις και τα οικονομικά προβλήματα, είναι λογικό να υπάρχει φθορά. Όταν έρθει όμως η ώρα της κάλπης, όπου αφενός τα αποτελέσματα των πολιτικών μας θα είναι ορατά, αφετέρου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την καλύτερη κυβέρνηση και τον καλύτερο πρωθυπουργό, τότε είμαι βέβαιος, ότι για μια ακόμη φορά θα δώσουν νέα αυτοδύναμη εντολή στη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή.