Συνέντευξη: "Δεν διαχωρίζουμε τους κλέφτες και τους μιζαδόρους ανάλογα με το χρώμα που έχουν"

Συνέντευξη: "Δεν διαχωρίζουμε τους κλέφτες και τους μιζαδόρους ανάλογα με το χρώμα που έχουν"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Ηλία Χρυσικό και τον Θόδωρο Λιακόπουλο στην εφημερίδα «Πολίτης της Πιερίας» (Ράδιο Ενημέρωση 92,2 fm)


Κύριε Καράογλου, δεν ξέρω αν ακούτε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που είναι σε μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, λέει ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα ιδιοτελή συμφέροντα, μιλά για απαξίωση θεσμών, ποια είναι η άποψή σας για όλα αυτά;


Αυτά τα βλέπει η κοινή γνώμη, οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν φάει κουτόχορτο, όλοι ξέουμε ότι ο κύριος Παπανδρέου δεν προέρχεται από παρθενογένεση, 20 χρόνια ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του πατέρα του ή του κ. Σημίτη, άρα λοιπόν, εφόσον όλα αυτά τα έχει διαπιστώσει είκοσι χρόνια γιατί δεν συγκρούονταν και δεν τα είχε κάνει όλα αυτά που λέει σήμερα; Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή αναφορά σε όλα όσα λέει, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι λόγια του αέρα και απλά λέγονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Κάνει λόγο για απαξίωση των θεσμών. Αναφέρει ότι δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα του κ. Καραμανλή, άρα ουσιαστικά πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής κάνει έργο, όμως να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Ποιες ευθύνες εννοεί δηλαδή;

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι το σκάνδαλο που συγκλονίζει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τη Γερμανία και άλλες χώρες. Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει μία πάγια διαρκής εντολή του πρωθυπουργού μας κ. Καραμανλή για απόλυτη διαφάνεια και φωτισμό όλων των σκοτεινών σημείων οποιασδήποτε υπόθεσης, αυτή η κατεύθυνση λοιπόν, στην οποία κατευθύνεται η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει ελεύθερους τους εισαγγελείς και τους ανακριτικούς υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους, ήδη υπάρχουν ορατά αποτελέσματα της δουλειάς αυτής και πιστεύω ότι «κοντός ψαλμός αλληλούια», πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση του έργου της ανάκρισης, με την ολοκλήρωση των έργων των δικαστικών αρχών θα προχωρήσουμε και στη σύνθεση προανακριτικής ή εξεταστικής των πραγμάτων αρχής.
Πιστεύω ότι θα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά και θα έχουμε προανακριτική επιτροπή απ' ευθείας. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε άλλο λέγεται, πιστεύω ότι λέγεται απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων από τους ανθρώπους οι οποίοι είκοσι χρόνια κυβερνήσανε τον τόπο και ποτέ δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν τίποτα.

Κ. Καράογλου, πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι έχουν λάβει μαύρο πολιτικό χρήμα από αυτή την υπόθεση με την γερμανική εταιρεία;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά θα σας πω το εξής: σε ό,τι αφορά σε μένα και τον Πρωθυπουργό και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εμείς δεν διαχωρίζουμε τους κλέφτες και τους μιζαδόρους ανάλογα με το χρώμα που έχουν, αν είναι γαλάζιοι ή πράσινοι ή κόκκινοι, για μας οι κλέφτες είναι κλέφτες οπουδήποτε και αν ανήκουν.
Αν λοιπόν, από τις ερευνητικές διαδικασίες των δικαστικών αρχών προκύψουν ευθύνες σε βάρος στελεχών ή έστω και απλών μελών της Νέας Δημοκρατίας, εννοείται ότι θα υποστούν αυτά που πρέπει σε ό,τι στη δικαστική διαδικασία, όπως είναι το δίκαιο. Αλλά εννοείται ότι αυτόματα θα τεθούν και εκτός παράταξης γιατί δεν οφείλει σε τίποτα μια περήφανη παράταξη που τη στηρίζουν οι μισοί περίπου Έλληνες, να σπιλώνεται από 5 ή 10 επιλήσμονες που ενδεχόμενα υπάρχουν σ' αυτήν.
Σ' αυτήν τη φάση όμως, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτό το πράγμα είναι αποδεδειγμένο μόνο για το χώρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί για εκεί υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα, υπάρχει το όνομα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος λέει ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία ισχυρίζεται ότι δεν τα κράτησε αυτός, αλλά τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι το δεδομένο, οτιδήποτε άλλο ακούγεται, ακούγεται εκ πονηρού και ακούγεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Σ' αυτήν την φάση, επαναλαμβάνω, έχουμε μόνο το δεδομένο ότι ο ανακριτής έχει καταλήξει, ότι ο κ. Τσουκάτος (κάτι που δέχεται και ο ίδιος) πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, από τον κ. Χριστοφοράκο, ο ίδιος λέει ότι τα κατέθεσε στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν τα πήρανε. Είναι ένα θέμα που απασχολεί βεβαίως και τη δικαστική έρευνα.

Κ. Καράογλου, συνήθως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, θα έλεγα όμως το εξής, εδώ ένα συμπολίτης μας, πρώην βουλευτής Πιερίας, είχε πει το αυτονόητο, ότι όλοι συνήθως τα παίρνουμε, και βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδος. Μήπως τελικά δικαιώνεται από όλη αυτή την ιστορία;

Ο κ. Πολύζος δικαιώθηκε από τότε. Εγώ ήμουν από αυτούς που είχαν πει ότι δεν υπήρχε λόγος διαγραφής του. Ο κ. Πολύζος είχε πει το αυτονόητο. Το ισχυριζόμαστε όλοι στην παράταξη τη δική μας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, ότι όλοι είναι καθαροί και έντιμοι, και ότι στο χώρο του αντιπάλου είναι όλοι κλέφτες και απατεώνες, είναι πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλη αδικία.
Κλέφτες, καλοί και κακοί, έντιμοι και άτιμοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους, και στη Νέα Δημοκρατία, και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ και παντού. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να αδικούμε κάποιους στιγματίζοντας γενικώς έναν πολιτικό χώρο και λέγοντας ότι στη Νέα Δημοκρατία είμαστε όλοι έντιμοι και στο ΠΑΣΟΚ είναι όλοι απατεώνες. Κάθε άλλο.
Εγώ πιστεύω ότι τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να συναντήσουμε μεμονωμένες σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Πράγματι, ο κ. Πολύζος ιστορικά έχει βεβαιωθεί απόλυτα.

Τις τελευταίες μέρες, ακούμε και διαβάζουμε περί σεναρίων για πρόωρες εκλογές με αφορμή αυτή την ένταση που έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας αυτής της υπόθεσης με τη γερμανική εταιρεία και όχι μόνο, το δικό σας πολιτικό ένστικτο τι λέει; Υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Να φτιάξουμε ένα σενάριο λοιπόν. Αν αποκαλυφθεί ότι κάποια στελέχη, κάποιοι κοινοβουλευτικοί ή υπουργοί ή κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, εξυπακούεται ότι για λόγους αρχής, και πολύ καλά θα κάνει ο κ. Καραμανλής, θα τους διαγράψει κατ' ευθείαν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τότε θα υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικό.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει την πολιτική αυτοδυναμία. Τότε λοιπόν η χώρα μοιραίως πάει σε εκλογές, εκτός αν αυτοί συναισθανόμενοι το βάρος των ευθυνών τους, παραιτηθούν από βουλευτές, οπότε έρχονται νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αν λοιπόν προκύψει κάτι από τη δικαστική διερεύνηση σε βάρος κοινοβουλευτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τότε μπορεί να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις. Το λογικό όμως είναι και αυτό που βλέπω εγώ μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση εμπλοκή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και μη κοινοβουλευτικών υπουργών στο σκάνδαλο αυτό, οπότε εκτιμώ ότι πολιτικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει ο Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές τώρα, το διάστημα αυτό, γιατί απλούστατα, τι έχει να κερδίσει;
Τις εκλογές είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει και το ξέρουν όλοι αυτό, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά το θέμα είναι να κάνει εκλογές μετά από οκτώ μήνες, ενώ οι εκλογές είχανε γίνει το Σεπτέμβριο, να κερδίσει τι, οκτώ μήνες παράταση; Δεν έχει καμία λογική.