Συνέντευξη: "Οι αστυνομικοί δεν έχουν συνολική και συλλογική ευθύνη"

Συνέντευξη: "Οι αστυνομικοί δεν έχουν συνολική και συλλογική ευθύνη"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Ηλία Χρυσικό και τον Θόδωρο Λιακόπουλο στην εφημερίδα «Πολίτης της Πιερίας» (Ράδιο Ενημέρωση 92,2 fm)

Σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες. Θα πιάσω μια παράμετρο. Στις πρεσβείες Αυστραλίας, Αμερικής και Βρετανίας συμβουλεύουν τους πολίτες των χωρών τους να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρόνου μαθητή. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο; Δηλαδή θα σταματήσει αυτή η ιστορία, ή τώρα ξεκινάει;


Θα σας πω το εξής: όλος ο λογικός κόσμος, όλοι οι Έλληνες πολίτες σαφέστατα είμαστε στεναχωρημένοι, πραγματικά νιώθουμε βαθύτατη θλίψη, ειδικά όσοι είμαστε γονείς ακόμη περισσότερο, γιατί χάθηκε άδικα ένα νέο παιδί 15 χρονών. Ό,τι και να έκανε ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να γίνει στην ανθρωπότητα, είναι κάτι το οποίο πραγματικά έχει βαρύνει τις σκέψεις και τις καρδιές όλων μας.
Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία. Ο ένοχος, αυτός που σκότωσε τον μαθητή έχει συλληφθεί, θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και η αδέκαστη, η αρμόδια, αντικειμενική εξουσία θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρει.
Δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα, που με αφορμή το θάνατο του άτυχου μαθητή, έχουν ξεκινήσει και γίνονται συνέχεια όλα αυτά τα 24ωρα σε βάρος άλλων πολιτών. Έχουμε δει σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα να καίγονται και να κινδυνεύουν και άλλες ανθρώπινες ζωές. Υποθετικά αν σκεφτούμε ότι αν ένας φουκαράς από αυτούς έχει πάρει ένα αυτοκίνητο που το πλήρωνε σε 96 μηνιαίες δόσεις, όταν βλέπουν να το καίνε, να το βάζουν φωτιά, αν τρέξει εκεί και προσπαθήσει ή συμπλακεί με αυτούς τους αλήτες, οι οποίοι φορούν την κουκούλα ή το κράνος, τι έχει να γίνει; Μπορεί να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Αυτές είναι ενέργειες καταδικαστέες. Οι αστυνομικοί δεν έχουν συνολική και συλλογική ευθύνη. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση συνολική, αλλά υπάρχει ατομική ευθύνη, είναι κάποιου ανθρώπου ο οποίος έδρασε παράνομα και σκότωσε ένα αθώο παιδί, από κει και πέρα μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να δώσει την εντολή στην αστυνομία να επιβάλλει το νόμο και την τάξη. Είναι απαράδεκτο αυτό που συναντάμε.

Κ. Καράογλου, δεν μπορούμε να βάλουμε όλους τους αστυνομικούς σε έναν σάκο του μποξ και αν αρχίσουμε να τον χτυπάμε. Και αυτοί είναι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες.

Το έχω πει επανειλημμένες φορές και θα το ξαναπώ, οι αστυνομικοί προέρχονται από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Αστυνομικοί γίνονται τα παιδιά των αγροτών και των εργατών για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί δεν γίνονται αστυνομικοί τα παιδιά των βιομηχάνων, των εφοπλιστών ή των τραπεζιτών;
Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι η καρδιά από την καρδιά μας. Είναι παιδιά που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες. Δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε εγκληματίες. Διάβασα σε ένα πανό που είχαν αναρτημένο σε μια διαδήλωση που έγραφε «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», ποιοι είναι οι δολοφόνοι; Τα παιδιά των εργατών που πάνε να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, να κάνουν μια δύσκολη δουλειά, να προστατεύσουν εμάς, τις οικογένειές μας, την περιουσία μας, την τιμή μας; Αυτοί είναι οι δολοφόνοι;
Το αν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο 50.000-60.000 αστυνομικών, ένας τρελός σημαίνει ότι το σύνολο των αστυνομικών που κάνουν πολύ έντιμα και ευσυνείδητα τη δουλειά τους είναι δολοφόνοι; Αυτό είναι ντροπή. Επιτέλους ας πρυτανεύσει η λογική.
Επιτέλους η πολιτεία ας κάνει το αυτονόητο. Ας δώσει την εντολή στην αστυνομία. Η αστυνομία δεν έχει καμία συλλογική ευθύνη, υπάρχει μεμονωμένη ευθύνη, ευθύνη η οποία προσωποποιείται στο όνομα αυτού του τρελού ειδικού φρουρού που πυροβόλησε. Από κει και πέρα θα πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη.

Πρέπει να κρατήσει παθητική στάση η Ελληνική αστυνομία πιστεύετε για να κοπάσει αυτός ο «κουρνιαχτός» θα λέγαμε;

Εγώ το δέχομαι, να κρατήσει παθητική στάση, να μην είναι επιθετική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε ανεξέλεγκτα περιθωριακά στοιχεία, συμμορίες αλητών να καταστρέφουν τους πάντες και τα πάντα απλά και μόνο περιμένοντας, όπως λένε να εκτονωθούν. Αυτό μου θυμίζει τον Καραγκιόζη με τον Χατζιαβάτη, βάρα βάρα, κάποτε θα κουραστείς, θα ιδρώσεις, θα πεθάνεις. Είναι λογική αυτή;

Βλέπουμε ότι και στο εξωτερικό έχει αντίκτυπο αυτή η ιστορία.

Λογικό δεν είναι; Ο τουρισμός το 2009 θα περάσει μια δύσκολη φάση, και το ξέρουμε όλοι μας, γιατί είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση που εννοείται και εξυπακούεται ότι οι συνέπειές της θα φανούν και στον τουρισμό.
Αν εμείς δείχνουμε προς τα έξω, στον υπόλοιπο κόσμο ότι στην Ελλάδα καίμε, σπάμε, ρημάζουμε και σκοτώνουμε, γιατί να έρθει μετά ένας λογικός άνθρωπος εδώ; Αυτά είναι θέματα τα οποία εγώ δεν περιμένω από τους τριακόσιους αλήτες στην Αθήνα και διακόσους στην Θεσσαλονίκη για να το καταλάβουν. Όμως, οφείλουμε όλοι οι υπόλοιποι, οφείλει η κυβέρνησή μας κατ' αρχήν να καταλάβει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει να το αντιμετωπίσει τώρα.