Συνέντευξη στο Περιοδικό του Δήμου Πεύκων "Ζω στα Πεύκα"

Συνέντευξη στο Περιοδικό του Δήμου Πεύκων "Ζω στα Πεύκα"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στο Περιοδικό του Δήμου Πεύκων "Ζω στα Πεύκα"

Κατοικείτε στον Δήμο Πεύκων. Πως επιλέξατε τα Πεύκα σαν τόπο κατοικίας σας;

Μια συνειδητή επιλογή στην προσπάθεια να συνδυάσω με τον καλύτερο τρόπο εγγύτητα στο κέντρο της πόλης, αλλά και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για την οικογένειά μου. Τα Πεύκα λόγω της οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, αλλά και των έργων που προωθεί η διοίκηση του Στέλιου Συμεωνίδη στον δήμο πραγματικά αλλάζουν εικόνα και γίνονται μια σύγχρονη και φιλική πόλη στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα με όλες τις υποδομές, αλλά και με ανάδειξη του περιβάλλοντος.


Και η πολιτική πως προέκυψε; Υπήρχε πολιτική προϊστορία στην οικογένεια σας; Πως ξεκίνησε η σχέση σας με τα κοινά;


Η πολιτική ήταν μεράκι, εξωτερίκευση μιας εσωτερικής ανάγκης προσφοράς σε κάθε περιβάλλον στο οποίο είμαι ενταγμένος. Γι' αυτό και δίχως να υπάρχει προϊστορία στην οικογένεια, ασχολήθηκα μόνος, αγωνίστηκα και από μικρή ηλικία μπήκα στα κοινά. Σας θυμίζω ότι εκλέχθηκα πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου μόλις στα 26 μου.

Κληρονομικότητα και πολιτική. Έγινε πολύ κουβέντα τελευταία. Αποτελεί τεκμήριο εντιμότητας το επάγγελμα του πατέρα;

Είμαι της άποψης πως «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια». Θέλω να πω ότι όσοι εκτίθενται στα κοινά δεν κρίνονται μόνο αυτοί, αλλά και οι πράξεις και οι συμπεριφορές και η δημόσια εικόνα της οικογένειάς τους και του περιβάλλοντός τους.

Και τα πολιτικά τζάκια;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με γενικεύσεις. Είναι λογικό παιδιά πολιτικών, που ζουν και μεγαλώνουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον να είναι πιο κοντά στα κοινά και τη συμμετοχή τους. Υπάρχουν γόνοι πολιτικών με εξαιρετική πολιτική πορεία και προσφορά και δυστυχώς άλλοι που απλώς «κληρονόμησαν» για λογαριασμό της οικογένειας τις πατρικές ψήφους. Εν πάση περιπτώσει είμαι ιδεολογικά κάθετα τοποθετημένος σε κάθε μορφή οικογενειοκρατίας και αναξιοκρατίας.

Η πολιτική έτσι όπως ασκείται σήμερα είναι ελκυστική για τα στελέχη που είναι ήδη καταξιωμένα στο επάγγελμά τους;

Με την κατάργηση του ασυμβιβάστου ευτυχώς έπαψε να ισχύει ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες να ασχοληθούν με τα κοινά. Λίγοι αφήνουν την σταδιοδρομία τους με ότι αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και οικονομικά για να μπουν στην περιπέτεια της πολιτικής. Ο πυρήνας όμως βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο σήμερα ασκείται η πολιτική, αλλά και εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Η πολιτική έχει απαξιωθεί με ευθύνη των ίδιων των πολιτικών. Της ανακολουθίας και αναποτελεσματικότητας πολλών. Αυτό είναι όχι αποτρεπτικό για νέους να ασχοληθούν, αλλά και επικίνδυνο για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Απαιτείται συμμετοχή των πολιτών και επιλογή των καλών που υπάρχουν.

Από την μέχρι τώρα ενασχόληση σας με την πολιτική, διαπιστώσατε ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά του τόπου μπαίνουν για να προσφέρουν ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Σε όλους τους χώρους θα συναντήσεις τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι μπαίνουν από διάθεση για προσφορά, αλλά υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να το κάνουν για την εξουσία και τη δύναμη με ότι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύω πάντως στην πολιτική.

Ο θεσμός του βουλευτή είναι λειτούργημα;

Απόλυτα. Γι' αυτό και προϋποθέτει βουλευτές ισχυρούς, ανεξάρτητους από κάθε λογής συμφέροντα.

Διακρίνεστε για την ευθύτητα της γνώμη σας και δεν διστάζετε να την υπερασπιστείτε και να την επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Πιστεύετε ότι σας έχει στοιχίσει αυτό;

Δεν μετρώ το κόστος. Προέχει για μένα να τιμήσω την εντολή των πολιτών της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, να τηρήσω το πρόγραμμα της ΝΔ και να είμαι συνεπής απέναντι στις αρχές και αξίες μου, πάντα με αξιοπρέπεια. Αν στην προσπάθεια αυτή κάποιους στεναχωρώ, λυπάμαι, αλλά είναι αναπόφευκτο. Οι πολίτες και τα συμφέροντά τους είναι πάνω από όλα και ως βουλευτής είναι χρέος μου να τα υπερασπίζομαι, να παλεύω γι' αυτά, να ασκώ κάθε δυνατότητα που μου δίνει η πολιτική και κοινοβουλευτική μου ιδιότητα.

Εφόσον οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι του λαού, γιατί όταν κάποιος βουλευτής έχει διαφορετική άποψη από την γραμμή του κόμματος του συνήθως τίθεται στο περιθώριο και διαγράφεται;

Δεν είναι έτσι. Πολλάκις και εγώ ως βουλευτής έχω διαφωνήσει με ορισμένα στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησης. Όμως άλλο η κριτική και η ελεύθερη διατύπωση της άποψης από τους βουλευτές και άλλο η ύβρης στον πρωθυπουργό και η πλήρης διαφοροποίηση, πολιτική και ψυχική από τη ΝΔ και το πρόγραμμά της, το οποίο θυμίζω όλοι οι βουλευτές ψηφίσαμε στο συνέδριο και κατά την παρουσίαση των προγραμματικών κυβερνητικών θέσεων. Επίσης η κριτική ασκείται στα όργανα και όχι στις τηλεοράσεις, ώστε να γίνει εργαλείο όσων θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι;

Σας θυμίζω, ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες σε βάθος χρόνου, από το 1999 όταν ξεκίνησε αυτή η υπόθεση. Να δώσουν εξηγήσεις όλοι, να έρθουν όλα στο φως και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες να είστε βέβαιοι πως ο πρωθυπουργός θα τις αποδώσει. Άλλωστε για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, ισχύει πάντα η πάγια και διαρκής εντολή του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος μας «περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά».

Τι σας ενοχλεί στην πολιτική;

Η προσπάθεια κάποιων να κρατήσουν ζωντανό το παλαιοκομματικό μοντέλο. Σε αυτό έχουν ευθύνη και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Αυτό όμως δεν τιμά την πολιτική και την κοινωνία μας και βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Και όπως προείπα είναι κάτι ανησυχητικό.

Η εισβολή σας στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα του Ηρακλή ήταν τελικά εισβολή αγανάκτησης, διαμαρτυρίας ή κίνηση εντυπωσιασμού;

Ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια επιχειρώντας να μιλήσω στον διαιτητή για να ηρεμήσει το κλίμα στο Καυτατζόγλειο, που ήταν τεταμένο μετά τις αδικίες εις βάρος της ομάδας της Θεσσαλονίκης και υπέρ του Ολυμπιακού.

Αγαπημένο αγώνισμα:
Όλα τα αθλήματα τα παρακολουθώ. Αγαπημένο αγώνισμα ποδόσφαιρο και βόλεϊ, όπου η ομάδα μου ο Ηρακλής φέρνει διαρκώς τίτλους και διακρίσεις στην Θεσσαλονίκη.

Αγαπημένος Αθλητής:
Δύο λέξεις και τελεία: Βασίλης Χατζηπαναγής.

Τι είναι αυτό που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα ως βουλευτής, το οποίο σας κάνει να νιώθετε υπερήφανος;

Να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και τους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης.

Τι σας απογοητεύει από την Ελλάδα;

Η τάση της ήσσονος προσπάθειας. Μας αδικεί.

Τι σας κάνει να χαίρεστε;

Το χαμόγελο των παιδιών μου.

Τι σκέφτεστε για τον τόπο κατοικίας σας; Τι θα θέλατε να κάνετε;

Είμαι ενεργός πολίτης. Ζω και παρακολουθώ την ανάπτυξη του δήμου Πεύκων, αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Έχουν προκληθεί διότι στην χώρα μας πρώτα χτίζουμε σπίτια και μετά υποδομές. Και διότι η κεντρική διοίκηση πετάει το μπαλάκι στους δήμους, δίχως όμως να τους δίνει και πόρους. Είναι διάφορα αυτά που με προβληματίζουν, όπως το κυκλοφοριακό και η σχολική στέγη, αλλά με χαρά βλέπω την κατάσταση να βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς ως την επίλυσή τους. Με ενδιαφέρον παρακολουθώ τις σημαντικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου μας με επικεφαλής τον άξιο Δήμαρχο μας Στέλιο Συμεωνίδη και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουν στο δύσκολο έργο τους.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε τώρα;

Μελέτησα το δίτομο έργο του συναδέλφου Κώστα Γκιουλέκα για τον ελληνικό τύπο την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και της κατοχής, Εξαιρετικό πολιτικό, ιστορικό και δημοσιογραφικό εργαλείο.

Αγαπημένο cd:
Πολλά. Από Beatles μέχρι και Αλεξίου, Σαββόπουλο, Παπακωνσταντίνου και φυσικά τον καλό μου φίλο και πρόεδρο της ομάδας μας Αντώνη Ρέμο. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης χρόνου ακούω μόνο ραδιόφωνο και εκεί κυρίως ειδήσεις.

Θα ήθελα να απευθύνετε ένα μήνυμα στους κατοίκους των Πεύκων

Να είναι ενεργοί πολίτες.