Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα" Χαλκηδόνας

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα" Χαλκηδόνας

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Σάκη Τσακίρη για την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Η ρευστή πολιτική κατάσταση των τελευταίων μηνών έχει εκτροχιάσει την κυβέρνηση από τους πραγματικούς της στόχους. Ο κόσμος αντί να ακούει ότι λύνονται τα προβλήματά του μαθαίνει για σκάνδαλα και για υπουργούς που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να ζεις «σεμνά και ταπεινά». Πως απαντάτε σ' αυτά με την ιδιότητα του βουλευτή;


To ποιο θέμα κυριαρχεί στην τηλεοπτική επικαιρότητα δεν σημαίνει πως είναι και αυτό που κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα. Την ώρα της σκανδαλολογίας, η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του τόπου. Την ώρα που κάποιοι πάσχιζαν χρησιμοποιώντας ακόμη και ψευδομάρτυρες να ανακαλύψουν ποινικές ευθύνες υπουργών στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η κυβέρνηση λάμβανε γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών σε αυτήν την δύσκολη διεθνή συγκυρία. Δεν σας κρύβω ωστόσο πως το όλο κλίμα επηρεάζει και την κυβερνητική και κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην λειτουργούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

Σας βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση για τη διαδοχή που άνοιξε την τελευταία εβδομάδα; «Βλέπετε» προσωπικές σκοπιμότητες πίσω από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών;

Όχι μόνο δεν με βρίσκει σύμφωνο, αλλά δεν εδράζεται και πουθενά. Ουδείς νοήμων μπορεί να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή , που θυμίζω, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος μας, της Νέας Δημοκρατίας, -εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ στις 24 Μαρτίου 1997 και ήδη έχει 11 χρόνια πρόεδρος-, οδήγησε τη ΝΔ σε οκτώ εκλογικές μάχες από τις οποίες κερδίσαμε τις 7,5 -τις θυμίζω αναλυτικά: εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης 1998, 2002, 2006, Ευρωεκλογές 1999, 2004 και εθνικές εκλογές 2000, 2004 και 2007, εκλογές που όλες κερδίσαμε, εκτός από αυτές του 2000, που όμως όλοι θυμόμαστε πως τις "χάσαμε" και και θα μας οδηγήσει και σε νέα ΝΙΚΗΦΟΡΑ εκλογική μάχη. Είναι κεφάλαιο για την παράταξη και την χώρα. Όσοι έχουν στο μυαλό τους ή ακόμη περισσότερο επιχειρούν να ρίξουν στη δημόσια συζήτηση σενάρια διαδοχής, εξυπηρετούν είτε προσωπικά, είτε αλλότρια συμφέροντα και είναι υπόλογοι στη συνείδηση όλων των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί σας υποστηρίζουν ότι πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αφού όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, αυτό έχει εμπεδωθεί στην συνείδηση των πολιτών. Συμφωνείτε;

Την πιο καθαρή απάντηση στο ερώτημά σας την έδωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αναγνώρισε το μερίδιο των πολιτικών ευθυνών που μας αναλογούν ως κυβερνητική παράταξη , την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτιά και μάτια στις δικές του ευθύνες. Το θέμα είναι να είσαι ειλικρινής και αποφασιστικός. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν και ειλικρινής λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες και κάνοντας αυτοκριτική, αλλά και αποφασιστικός με τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση που υπέστη το δημόσιο από τις ανταλλαγές στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στις δημοσκοπήσεις. Είναι αναστρέψιμο το κλίμα αυτό;

Όντως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση. Όμως είμαστε στην δεύτερη τετραετία και μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας και διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με τις πολιτικές, τις αποφάσεις, τη δραστική στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες, είμαι βέβαιος πως το κλίμα θα αλλάξει. Άλλωστε οι πολίτες μπροστά στην επιλογή πρωθυπουργού μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου εμπιστεύονται και επιλέγουν Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός πήρε τελευταία μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιστροφή του κλίματος. Τι άλλο κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει;

Περισσότερη δουλειά, καλύτερη επαφή με τους πολίτες, γενναία μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων, αλλαγές σε κυβέρνηση και διοικητική μηχανή. Εκτιμώ ότι αν υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε σίγουρα μπορεί να αναστραφεί το πολιτικό κλίμα.

Είναι ο ανασχηματισμός και μάλιστα ο δομικός στα «πρέπει» για αμέσως προσεχές διάστημα;

Τον χρόνο και τα πρόσωπα τα επιλέγει ο πρωθυπουργός. Ξέρει ανάγκες, πρόσωπα και καταστάσεις. Επιλογές έχει πολλές από το ικανό στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και είμαι σίγουρος πως θα επιλέξει τους καλύτερους. Ο ανασχηματισμός κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι και δομικός, με νέα κυβερνητικά οργάνωση, αλλά και ευρύς, με αξιοποίηση πολλών νέων προσώπων.

Βλέπετε πρόωρες εκλογές και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές;

Ο προγραμματισμός θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 7 Ιουνίου για την εκλογή ευρωβουλευτών. Η ΝΔ είναι μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Δεν βλέπω εκλογές νωρίτερα από το 2010 και σημειώνω αυτήν την ημερομηνία σε περίπτωση αδυναμίας των κομμάτων να συμφωνήσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά γενική ομολογία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον αγροτικό κόσμο. Πιστεύετε ότι σαν κυβέρνηση μπορείτε πάνω σε αυτόν τον τομέα να αλλάξετε κάτι;

Έχουν γίνει πολλά, αν και οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται σε επίπεδο Ε.Ε. απαιτούν περισσότερα. Επιτρέψτε μου ορισμένες αναφορές μόνο για την τελευταία περίοδο. Διασφαλίστηκε η καταβολή του συνόλου των πόρων για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς μέχρι το 2013. Δίνονται πρόσθετα κίνητρα, έγκαιρες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Έχουν καταβληθεί 170 εκατ. ευρώ για εξισωτικές αποζημιώσεις και προωθούνται άτοκα δάνεια στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες που παράγουν δημητριακά. Στην περιφέρεια κατασκευάζονται έργα υποδομής ύψους 6 δισ. Ευρώ. Και καθημερινά δίνονται μάχες στην Ε.Ε. για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.
Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω πως "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", ότι οι αγρότες είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που προφανώς θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και γι΄ αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται απ΄ τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες αγρότες μας, γιατί πραγματικά το αξίζουν.