Συνέντευξη: "Δεκατρείς προσωπικότητες απαντούν σε τρεις ερωτήσεις της «Σ»"

Συνέντευξη: "Δεκατρείς προσωπικότητες απαντούν σε τρεις ερωτήσεις της «Σ»"


Η εφημερίδα "Η Σφήνα" διατύπωσε τρία βασικά ερωτήματα, σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων και το έθεσε υπόψη πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από όλους τους χώρους.Ναι ή όχι σε διακομματική οικονομική πολιτική;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση, πρέπει να υπάρχει διάλογος. Στην πολιτική δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Άρα με αυτήν την λογική, λέω ναι. Πιστεύω ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν από κοινού τα κόμματα να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη κοινή διακομματική πολιτική. Πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, τα οποία θεωρώ ότι είναι φιλελεύθερα κόμματα (και το ΠΑΣΟΚ φιλελεύθερο είναι, το σοσιαλιστικό το χρησιμοποιεί μόνο για να παίρνει ψήφους από την αριστερά), μπορούν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόζει κάποιο κοινής αποδοχής πρόσωπο. Μια δεδομένη πολιτική μπορεί να την εφαρμόσει ένα πρόσωπο από οποιοδήποτε κόμμα.

Ναι ή όχι σε διακομματική διακυβέρνηση;
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο τόπος έχει ισχυρή κυβέρνηση και δεν έχει ανάγκη από διακομματική κυβέρνηση. Εύχομαι ποτέ να μην υπάρξει τέτοια ανάγκη, γιατί έχουμε αρνητική εμπειρία από το πείραμα του '89. Βεβαίως, στην πολιτική ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ποτέ. Αν κάποτε είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες μπορεί να συμβεί και αυτό.

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η κοινωνική έκρηξη;
Η καλή δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να ξεκινάμε από μια καλή αφετηρία, απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να παρακολουθούμε τον παλμό της κοινωνίας και τις ανάγκες της αγοράς και να παρεμβαίνουμε. Αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας και αντιμετωπισθούν πιο ριζικά τα προβλήματα της ανεργίας, της νέας γενιάς και οι ανάγκες της Παιδείας, μπορούν να αμβλυνθούν οι οξυμένες καταστάσεις.