Συνέντευξη: "Ναι, στον ριζικό ανασχηματισμό"

Συνέντευξη: "Ναι, στον ριζικό ανασχηματισμό"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «Το Κεντρί της Μακεδονίας»

Μιλώντας στο «Κεντρί», ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, διαχωρίζει τη δράση των νέων από τους κουκουλοφόρους.
«Να ακούσουμε τους νέους, τα παιδιά μας που έχουν άποψη και επιθυμίες και πολλές φορές λαμβάνουμε γι' αυτούς αποφάσεις, δίχως να τους ρωτήσουμε» παροτρύνει την κοινωνία ο Θόδωρος Καράογλου στον απόηχο των πρόσφατων ταραχών. Μιλώντας στο «Κεντρί», ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, διαχωρίζει τη δράση των νέων από τους κουκουλοφόρους.


Σημειώνει ότι απαιτείται ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με περισσότερο κοινωνικά χαρακτηριστικά και όρους. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις σε τηλεοπτικό χρόνο και θεωρεί ότι ένας δομικός και ριζικός ανασχηματισμός μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη Νέα Δημοκρατία και να σηματοδοτήσει μια νέα κυβερνητική αρχή.

Άργησε ο πρωθυπουργός να παραδεχτεί τις ευθύνες που του αναλογούν για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου;
Ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις σε τηλεοπτικό χρόνο ή υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης. Ως υπεύθυνος ηγέτης οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις όταν έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα. Για αυτό και ο ίδιος πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία διερεύνησε την υπόθεση. Μόλις ολοκλήρωσε το έργο της και εξέδωσε το πόρισμα, ο Κώστας Καραμανλής προχώρησε με πολιτική τόλμη και ειλικρίνεια σε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση. Αυτό αποδεικνύει υπεύθυνη στάση και σεβασμό στον πολίτη.

Τα πρόσφατα επεισόδια και οι αντιδράσεις των νέων πυροδοτούν μια νέα εποχή για την Ελλάδα;
Αναμφίβολα πρέπει να ακούσουμε τους νέους, τα παιδιά μας, που έχουν άποψη και επιθυμίες και πολλές φορές λαμβάνουμε για αυτούς αποφάσεις δίχως να τους ρωτούμε. Δικαιολογώ την αγωνία τους και την ανάγκη που νιώθουν να την εκφράσουν. Και φυσικά διαχωρίζω τις δικές τους διαδηλώσεις από τη δράση κουκουλοφόρων. Όμως επιτρέψτε μου κύριε Τσαλικίδη να διαχωρίσω τις μαθητικές κινητοποιήσεις από ερμηνείες που κάποιοι επιχειρούν να προσδώσουν περί «κοινωνικής οργής» ή «κοινωνικής έκρηξης» της νεολαίας. Όπως επιτρέψτε μου να καταδικάσω και όσους με εμπρηστικά μηνύματα στα κινητά των μαθητών και φυλλάδια στα σχολεία επιχειρούν να δώσουν αντικυβερνητικές διαστάσεις στις μαθητικές διαδηλώσεις ή να τις ερμηνεύσουν κατά το δοκούν και να τις καπηλευθούν μικροπολιτικά.

Η γενιά των 700 ευρώ υποστηρίζει ότι τη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας που να ανταμείβουν τη γνώση. Που το αποδίδετε αυτό;
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των νέων που συγκεντρώνουν γνώσεις και δεξιότητες και στη συνέχεια δεν βρίσκουν στην αγορά εργασίας μια θέση με αμοιβές ανάλογες των σπουδών και ικανοτήτων τους. Ο οικονομικός ανταγωνισμός και οι όροι της αγοράς είναι σκληροί και για αυτό απαιτείται ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με περισσότερο κοινωνικά χαρακτηριστικά και όρους. Αλλά και επικεντρωμένο στον εθνικό αναπτυξιακό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την στροφή στην ποιότητα, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Και εκεί γίνονται σπουδαία βήματα, και εδώ τη Θεσσαλονίκη, με νέους άξιους επιστήμονες και καλές αμοιβές. Επίσης έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό και τις διαμετακομιστικές μεταφορές. Αυτοί είναι οι τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας που με σωστή αξιοποίηση θα επιφέρουν και νέες θέσεις εργασίας και με καλές αμοιβές.

Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι υπήρχε «ξένος δάκτυλος» πίσω από τα τελευταία επεισόδια, τον οποίο αποδίδουν στις συμφωνίες του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον αγωγό φυσικού αερίου;
Δεν έχω ακούσει κανέναν από την κυβέρνηση και τη ΝΔ να υποστηρίζει στον πολιτικό του λόγο κάτι τέτοιο. Επιτρέψτε μου να μην ασχοληθώ με παραπολιτικά σενάρια και ερμηνείες και να επικεντρωθώ στα της επόμενης ημέρας. Αποσυνδέοντας τώρα τα πρόσφατα επεισόδια από την ερώτησή σας θα έλεγα πως είναι δεδομένη η αμερικανική ενόχληση για την ενεργειακή και οικονομική προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία, όπως και για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αυτό άλλωστε έχει εκφραστεί δημόσια με δηλώσεις κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων.

Το 2006 σε ραδιοφωνική σας εκπομπή είχατε ευχηθεί να γίνει ανασχηματισμός. Θα κάνετε και φέτος την ίδια ευχή;
Χαριτολογώντας θα σας έλεγα ότι η ευχή μου έπιασε καθώς έγινε ανασχηματισμός τον Φεβρουάριο. Μιλώντας σοβαρά σας λέω πως θεωρώ ότι ο ανασχηματισμός, και μάλιστα δομικός και ριζικός, είναι ένα από τα βήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος και μιας νέας κυβερνητικής αρχής. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς δουλειάς από όλους, πιο στενή επαφή με την κοινωνία, αλλαγές στην κρατική στελέχωση και γενναία οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά στον χρόνο και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από τον καθένα και τους στόχους, και τις ανάγκες και τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας. Το βέβαιο είναι πως η ΝΔ διαθέτει ένα νέο, πλούσιο και αξιόλογο κοινοβουλευτικό στελεχιακό δυναμικό.