Συνέντευξη: "Ήμουν & θα είμαι πάντα κοντά στην καθημερινότητα του απλού πολίτη"

Συνέντευξη: "Ήμουν & θα είμαι πάντα κοντά στην καθημερινότητα του απλού πολίτη"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Α. Φλαμπούτογλου για την εφημερίδα «Συνδημότης»

Σε συνέχεια παρουσίασης από την εφημερίδα μας, των βουλευτών της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ο κύριος Θεόδωρος Καράογλου, ανθρώπινος, με πολύ υπομονή, μας έδωσε δύο συνεντεύξεις λόγω δικού μας προβλήματος, που προέκυψε από την καταγραφή, της πρώτης του συνέντευξης.Γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης το 1960: Οικονομολόγος, πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης - λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών, ως εφοριακός στην Δ.Ο.Υ Ιωνίας Ν, Θεσσαλονίκης. Μέλος του οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο φοιτητή και τη Βανέσσα μαθήτρια της Γ' Λυκείου.
Ανιχνεύοντας την προσωπική του διαδρομή συναντήσαμε:
Την πλούσια Κοινοβουλευτική, Πολιτική, Κοινωνική, δραστηριότητα του, αλλά και την συμμετοχή του στις Επιτροπές της Βουλής.


Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε ήδη συμπληρώσει 17 1/2 γόνιμα χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής. Έχοντας περάσει απ όλες σχεδόν τις βασικές βαθμίδες του χώρου, έχετε αποκομίσει τη δική σας πολύτιμη εμπειρία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι εκπρόσωποι ειδικά, των τοπικών κοινωνιών να συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Πόσο κοντά είστε σ αυτήν την καθημερινότητα;
Ήμουν και είμαι πάντα κοντά σ΄ αυτήν την καθημερινότητα. Ο στόχος και η αγωνία μου είναι να μην ξεφύγω από εκεί που ξεκίνησα, απλός πολίτης αλλά ενεργός, μάχιμος με άποψη οράματα, αγωνίες και θέσεις να καταλαβαίνω και να με καταλαβαίνουν να κουβεντιάζω, να ακούω, να συναποφασίζουμε με τον πολίτη οτιδήποτε αφορά τα προβλήματά του. Ανήκω στη γενιά που δεν πρόλαβε τα πάθη και τους διχασμούς του παρελθόντος, αλλά γνώρισα την πολιτική μέσα από τη διάθεσή της, για δημιουργία. Ξεκινώντας από την σκέψη ότι η πολιτική δράση αποκομμένη από την κοινωνία καταντά μια παραπολιτική διαδικασία προσωπικής ανέλιξης, προσπάθησα να αξιοποιήσω κάθε βήμα της δημόσιας παρουσίας μου με στόχο την ανάδειξη δύο βασικών στοιχείων, του κοινωνικού προσώπου της πολιτικής και του πολιτισμού. Έχω καταθέσει πρόσφατα μία σειρά ερωτήσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία που αφορούν τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην χώρας μας, την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων, την πρόβλεψη και πρόνοια για τους άστεγους στην Θεσσαλονίκη.


Στις συνεντεύξεις που έχετε δώσει κατά καιρούς τα θέματα των οποίων παραθέτω παρακάτω , δείχνουν ότι είστε ένας σωστός μάχιμος πολιτικός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Παραθέτω τους τίτλους των συνεντεύξεων σας που και από μονές τους λένε πολλά.
"Για το Βατοπαίδι θα μιλήσει η Δικαιοσύνη", "Δύσκολη περίοδος για τη ΝΔ, ζητούμενο η αλληλεγγύη", "Αμείλικτοι με τα καρτέλ", "Η Κυβέρνηση διατηρεί μία σταθερή πορεία εφαρμογής του έργου της", " Όχι άλλες υποχωρήσεις στο Σκοπιανό", "Δεν διαχωρίζουμε τους κλέφτες ανάλογα με το χρώμα".

Υπάρχει μία παγκόσμια κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Τα πράγματα οικονομικά είναι δύσκολα και στην Ελλάδα, ο κόσμος δύσκολα τα βγάζει πέρα. Ποια μέτρα έλαβε ή σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ.;
Πρώτον, για να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προχώρησε σε δύο ενέργειες. Ψηφίσαμε πρόσφατα Νόμο για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με 28 δις ευρώ. Πέντε από αυτά τα δις είναι μετρητά δανεικά στις Τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα, την αγορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 23 δις είναι εγγυήσεις που βάζει το Ελληνικό δημόσιο στις Τράπεζες για να δανειστούν με όσο το δυνατό μικρότερο επιτόκιο. Χρηματοδοτεί την ροή χρημάτων δηλαδή μέσω του τραπεζικού συστήματος, για να υπάρχει ρευστότητα και να μη στεγνώσει η αγορά.
Οι πολίτες αναμφισβήτητα δυσκολεύονται. Η προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνια ανέργους, τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, άμεση εισοδηματική ενίσχυση στις οικογένειες με άτομα που έχουν ανάγκη, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση από 12 μήνες σε 18 ή και 24 μήνες το επίδομα ανεργίας και μια σειρά άλλων μέτρων που μελετούμε, κοστολογούμε, γιατί η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας θέλει να είναι χρήσιμη και όχι αρεστή.
Στη φάση αυτή της δύσκολης οικονομικής και ηθικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η Ελλάδα είναι καλό που πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κώστας Καραμανλής, γιατί έχει όραμα, έχει σχέδιο, είναι μεθοδικός είναι σίγουρος και μπορεί να μας οδηγήσει πέρα από την κρίση. Με δουλειά συντροφικότητα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

Σε πρόσφατη εκπομπή της τηλεόρασης ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Γούλας αναφέρθηκε στην εξωτερική περιφερική οδό με διέλευση της μεταξύ Τριαδίου και Ν. Ραιδεστού. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική επερώτηση στην Βουλή για το θέμα χάραξης της εξωτερικής περιφερειακής οδού. Ποια είναι η ενημέρωση και η θέση σας, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Υπάρχει μία χάραξη πολύ κοντά στον Οικισμό Τριαδίου. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και οι ανάλογες Τεχνικές λύσεις μπορεί να είναι δαπανηρότερες αλλά αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε είναι όχι μόνο το οικοσύστημα και το περιβάλλον, αλλά και τους ανθρώπους που επέλεξαν να κατοικούν σε μια όμορφη περιοχή το Τριάδι. Η υπογειοποίηση του δρόμου έτσι, ώστε να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα στους κατοίκους του οικισμού θα είναι μία καλή λύση, την οποία με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού έχω κουβεντιάσει, αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές. Πριν μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής της Ν.Δ. Θέρμης στα γραφεία της καλεστήκαμε και οι τρεις Βουλευτές της Ν.Δ. της Β' Περιφέρειας Θεσ/νικης, κουβεντιάσαμε το πρόβλημα, το εντοπίσαμε, το καταλάβαμε και θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να πιέσουμε να μην υπολογιστούν τα χρήματα για να γίνει ένα έργο σωστό. Το θέλουμε όλοι με την προϋπόθεση όμως να μην επηρεάζει το περιβάλλον και να μην δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους. Το έργο είναι αναγκαίο, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, θα δώσει την δυνατότητα μετακινήσεων από την ανατολική στην δυτική πλευρά, αλλά πάνω από όλα να σεβαστούμε το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Πρόσφατα στα πλαίσια του Money Show 2008 στο ξενοδοχείου Hyatt Regency πραγματοποιήσατε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον και η πορεία ανάπτυξης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης». Ποιος ήταν ο σκοπός της;
Πραγματοποιήθηκε με σκοπό να προβάλλει το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ανατολικής πλευράς του Νομού μας, συγκεκριμένα των Δήμων
Πανοράματος - Πυλαίας - Θέρμης - Βασιλικών - Μίκρας - Μηχανιώνας - Επανομής και Θερμαϊκού.
Το πάνελ των ομιλητών που αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα ανάπτυξης που σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και στις ανάγκες μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής, αποτελούσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Ιάκωβος Βασάλος, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Χριστόφορος Κουτίτας, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Βασίλης Δελής, ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σωκράτης Φάμελος και ο Αντινομάρχης Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αγγούρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης επισήμανε τη σημασία μετεγκατάστασης του πανεπιστημίου στον Δήμο Θερμαϊκού, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κ. Χριστόφορος Κουτίτας αναφέρθηκε στη σημασία λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και στην εγκατάσταση του πανεπιστημίου.σε μια περιοχή 70 στρεμμάτων στο Αγγελοχώρι του Δήμου Νέας Μηχανιώνας.

Ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Ιάκωβος Βασάλος ενημέρωσε ότι είναι μία ζώνη όπου θα υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για να προσελκύσουν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, με υψηλό επιστημονικό προσωπικό, αναφέρθηκε στον χωροταξικό σχεδιασμό της Ζώνης, στο ενδεχόμενο εγκατάστασής της σε έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου Σέδες, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας του τεχνολογικού πάρκου για την ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στην χώρα μας.

Ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης Βασίλης Δελής αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο σύγχρονων νοσοκομείων, του Ογκολογικού και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στον Δήμο Μίκρας, και στον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στον ευρύτερο νομό, αλλά και στην αποσυμφόρηση και καλύτερη λειτουργία και των υπολοίπων νοσοκομειακών ιδρυμάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Σωκράτης Φάμελος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου σχεδιασμού υποδομών για την ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, όπου και σημειώνεται ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Ο Αντινομάρχης Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Αγγούρας υπογράμμισε την σημασία της επέκτασης των σχεδίων πόλεων με μέτρο, ώστε να υπάρχει κατάλληλος και συγχρονισμένος σχεδιασμός υποδομών, σχολικής στέγης και οικιστικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επί του θέματος τοποθετήθηκαν και οι δήμαρχοι Μηχανιώνας, Πυλαίας, Θέρμης και Πανοράματος, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων Επανομής, Αντιδήμαρχος κος Βαγγέλης Μαλαμής και Θερμαϊκού, Δημοτικός Σύμβουλος κος Θέμις Ανθενίδης καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τα σχέδια των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Έγινε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σε περισσότερους από 500 πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν την διαδικασία αυτή.

Σαν παλιός ιδρυτής-εκδότης τοπικής εφημερίδας στην επαρχία Λαγκαδά, πως βλέπετε την εφημερίδα μας;
Θέλω να χαιρετίσω την έκδοση της μηνιαίας ανεξάρτητης τοπικής εφημερίδας «ΣΥΝΔΗΜΟΤΗΣ», μια εφημερίδα που είναι η πρώτη ποιοτική προσπάθεια που γίνεται στον Δήμο Θέρμης. Πιστεύω ότι τα μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα τα τοπικά αυτά δηλαδή που αναδεικνύουν τα τοπικά προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, τις ανησυχίες, την κουλτούρα, τον τοπικό πολιτισμό είναι πάρα πολύ χρήσιμα γιατί ενημερώνουν, αναδεικνύουν τα προβλήματα, προωθούν λύσεις, συμβάλλουν στην ενημέρωση, συμβάλλουν στην ίδια τη Δημοκρατία. Χαίρομαι που μου δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας με αυτή τη συνέντευξη. Χαιρετίζω την έκδοση της εφημερίδας και εύχομαι καλή πορεία.