Συνέντευξη: «Ο Παπανδρέου δεν έχει καταλάβει πως κυβερνάει»

Συνέντευξη: «Ο Παπανδρέου δεν έχει καταλάβει πως κυβερνάει»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

«Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει όχι μόνο ανέτοιμος, αλλά σαν να μην έχει καταλάβει πως κυβερνάει», τονίζει ο Θόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα σημειώνει αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πως «η συμμετοχή μας δεν πρέπει να θεωρηθεί άλλοθι για προειλημμένες ή σκληρές αποφάσεις ή ότι υπογράφουμε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ»

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως θα απαιτηθεί χρόνος, «ώστε να επανέλθει η ψυχική ενότητα στη ΝΔ», και καταθέτει τις προτάσεις του για τη νέα πορεία του κόμματος. «Οφείλουμε όλοι να είμαστε εγγυητές της ενότητας και να ακούσουμε αυτή τη φορά τη φωνή της βάσης. Να ανοίξουμε τις διαδικασίες, να φτιάξουμε από την αρχή τις οργανώσεις του κόμματος, να προσδιορίσουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές προτάσεις πάνω στον άξονα της κεντροδεξιάς πολιτικής», τονίζει.

Πως κρίνετε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το συμβούλιο αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς; Αυτός ήταν και στόχος της δικής σας κυβέρνησης, όμως δεν καταφέρατε και πολλά.

Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι αλήθεια πως ταλανίζει το δημόσιο βίο της χώρας. Η δική μας κυβέρνηση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της όπως και την επανίδρυση του κράτους. Η αλήθεια είναι πως δεν πετύχαμε και πολλά και αυτή ήταν και μια από τις βασικές αιτίες της βαριάς μας ήττας στις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία από τη θέση της αντιπολίτευσης, όπως έχει δηλώσει και ο νέος μας πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση στις θετικές της πρωτοβουλίες και απέναντί της στις λαθεμένες της κινήσεις. Ασφαλώς και αποδεχθήκαμε την πρόσκληση σε διάλογο και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον. Πάντα καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις, αλλά δίχως η συμμετοχή μας να θεωρηθεί "άλλοθι" για προειλημμένες ή σκληρές αποφάσεις ή ότι υπογράφουμε "λευκή επιταγή" στο ΠΑΣΟΚ.

Προεκλογικά η ΝΔ είχε μιλήσει για τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων; Συμφωνείτε με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Θα τα στηρίξετε, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση;

Όπως σωστά σημειώνετε, εμείς στη Νέα Δημοκρατία είχαμε πει προεκλογικά όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτοί που έλεγαν πως "τα λεφτά υπάρχουν" και είχαν κρυφή ατζέντα στην οικονομία που τώρα ανοίγουν. Οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη από την ελληνικό λαό για τον προεκλογικό εμπαιγμό. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιμένουμε από τον κ. Παπανδρέου να τα εξειδικεύσει, διότι έμεινε σε γενικές εξαγγελίες που όμως δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και κυρίως δεν δίνουν άμεσες απαντήσεις που απαιτούνται. Με πάγωμα μισθών και αύξηση φόρων δεν αντιμετωπίζεις την κρίση, παρά στεγνώνεις ακόμη περισσότερο την οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Να σταματήσει τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και να καταλάβει πως κυβερνάει. Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει όχι μόνο ανέτοιμος, αλλά σαν να μην έχει καταλάβει πως κυβερνάει. Χαρακτηριστικό είναι πως για να τοποθετήσει περιφερειάρχες, την ώρα που τρέχει το ΕΣΠΑ, χρειάστηκαν σχεδόν δυόμισι μήνες.

Ως σκιώδης υφυπουργός Οικονομικών, όμως, τι προτείνετε;

Το πρόγραμμά μας θα εξειδικευτεί σταδιακά μέσα από ανοικτές και συμμετοχικές διαδικασίες. Εμείς ακολουθήσαμε πολιτική μείωσης φορολόγησης και σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις. Πολιτική που δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Όχι μέτρα που παγώνουν την αγορά, όχι δηλώσεις που δημιουργούν αρνητική ψυχολογία στους επιχειρηματίες και τους πολίτες και κακό κλίμα στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Ούτε δημοσιονομικά τρικ, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, που φουσκώνει το έλλειμμα του 2009, ώστε να δείξει πως θα πετύχει μείωση το 2010. Εμείς πιστεύουμε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και την ουσιαστική εποπτεία του κράτους απέναντι στην ασυδοσία.

Σας ανησυχεί η κόντρα που φαίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ Μπακογιάννη-Σαμαρά; Ήταν όντως υποτιμητική η πρόταση του προέδρου στην συνυποψήφιά του για την προεδρία;

Κατ' αρχάς από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω και από όσα πληροφορήθηκα από τα ρεπορτάζ, η συζήτηση μεταξύ των δύο έγινε σε καλό κλίμα και η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε να μην δεχθεί την πρόταση ανοίγοντας δρόμο σε νεότερα στελέχη. Είναι λογικό μετά από μια τέτοια εσωκομματική διαδικασία να απαιτείται χρόνος, ώστε να επανέλθει η ψυχική ενότητα και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Νομίζω πως ο πρόεδρος εννοεί και κάνει πράξη όσα υποστηρίζει περί αξιοποίησης όλων και ότι δεν υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο κόμμα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται εύκολα και από τις επιλογές προσώπων που ήδη έκανε για κορυφαίες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση αν και σημειώνω πως η ενότητα απαιτεί τη συμβολή όλων δηλώνω ότι δεν με ανησυχεί.

Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ο κ. Σαμαράς για να χτίσει τη νέα Νέα Δημοκρατία;

Οι έως τώρα ενέργειες του προέδρου δείχνουν πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε όλοι να είμαστε εγγυητές της ενότητας και να ακούσουμε αυτή την φορά τη φωνή της βάσης. Να ανοίξουμε τις διαδικασίες, να φτιάξουμε από την αρχή τις οργανώσεις του κόμματος, να προσδιορίσουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές προτάσεις πάνω στον άξονα της κεντροδεξιάς πολιτικής μας.

Προς τα δεξιά ή προς το κέντρο;

Αυτό που προέχει είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Επίσης να ακούσουμε τη βάση, τους ψηφοφόρους μας, τα νέα 800.000 μέλη μας και να τους πείσουμε να συνταχθούν ξανά μαζί μας, με τις προτάσεις και την πολιτική μας. Αυτό προϋποθέτει νέες δομές, νέες συμπεριφορές, νέες πολιτικές. Στη συνέχεια μέσα από την πολιτική μας και τις αποτελεσματικές και ρεαλιστικές μας προτάσεις θα έρθει και ο στόχος το μήνυμά μας να γίνει αποδεκτό σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους. Διότι οι πολίτες πλέον κρίνουν βάσει προτάσεων, θέσεων και αποτελεσμάτων και όχι σύμφωνα με ταμπέλες. Και δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ανέτοιμο, αμήχανο και ανεπαρκές ως τώρα, είναι πιθανό η ΝΔ να κληθεί να δώσει λύσεις συντομότερα απ' ότι κάποιοι εκτιμούν. Εμείς επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν.