Συνέντευξη: «Η ΝΔ οφείλει να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά»

Συνέντευξη: «Η ΝΔ οφείλει να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «Το Κεντρί της Μακεδονίας»

«Η ΝΔ χρειάζεται ανανέωση και φρεσκάδα προκειμένου να αγκαλιαστεί από τους ψηφοφόρους», σημειώνει ο Θόδωρος Καράογλου μιλώντας στο «Κεντρί». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Β' Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει παρακαταθήκη τη συμμετοχή 780.000 ψηφοφόρων στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής και σημειώνει πως στις 29 Νοεμβρίου η ΝΔ έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας. 

Τι καινούργιο φέρνει στη ΝΔ η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος;

Η 29η Νοεμβρίου σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου εσωστρέφειας. Με δημοκρατικές διαδικασίες που αγκάλιασαν περίπου 800.000 μέλη, φίλοι, πολίτες και οπαδοί της ΝΔ εκλέξαμε για νέο μας αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτα από όλα, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στα οργανωμένα μέλη της ΝΔ και στους φίλους του κόμματος να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στην εκλογή προέδρου. Δεύτερον, μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε απερίσπαστοι έχοντας κλείσει το θέμα της ηγεσίας της παράταξης, να ασχοληθούμε με το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, από τη μία μπορούμε να εκφράσουμε τον πολιτικό μας λόγο και από την άλλη να παράγουμε φρέσκες πολιτικές ιδέες.

Η εκλογή του προέδρου από τη βάση πρέπει να συνεχιστεί και για την επιλογή υποψήφιων  βουλευτών, νομαρχών ή δημάρχων;

Με την εκλογή του προέδρου ανεβάσαμε ψηλά τον πήχυ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το κόμμα μας θα πρέπει όχι μόνο να φαίνεται, αλλά και να λειτουργεί δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα. Άρα είναι λογικό προτάσεις που έχουν στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατικότητα να είναι επίκαιρες και να τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο. Είμαι σίγουρος ότι το κόμμα της ΝΔ θα λειτουργήσει με περισσότερη διαφάνεια από εδώ και στο εξής. 

Με τις προεκλογικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, η ΝΔ έχασε χρόνο σε ό,τι αφορά στον αντιπολιτευτικό της ρόλο.

Είναι προφανές ότι χάσαμε περίπου δύο μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά στελέχη δεν κάναμε όλο αυτό το διάστημα τη δουλειά μας. Είναι σαφές ότι επειδή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία μας απορρόφησε αρκετό μέρος των δυνατοτήτων μας. Όμως, τέλος καλό όλα καλά και από εδώ και πέρα μπορούμε να ξεκινήσουμε ανανεωμένοι, με νέα ορμή και με νέα όρεξη να ασκήσουμε αντιπολίτευση.  

Οι 780.000 ψηφοφόροι κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη του νέου προέδρου;

Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που πήραν μέρος σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία και μας έστειλαν ένα μήνυμα.  «Εμείς» μας είπαν οι πολίτες «είμαστε εδώ και δίπλα σας. Εσείς οφείλετε να παράγετε νέες ιδέες και νέες πολιτικές θέσεις, ώστε να αγκαλιαστείτε εκ νέου από τον ελληνικό λαό». Πρόκειται για μια βαριά παρακαταθήκη για όλους μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα προσπαθήσουμε σκληρά, ώστε να ανταπεξέλθουμε στο καθήκον και στις ευθύνες που μας αναλογούν.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει έτοιμος να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ. Είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο;

Αυτή είναι η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών που προσβλέπουν στη ΝΔ. Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορούν πρόσωπα, είτε ιδέες, είτε νοοτροπίες. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση, φρεσκάδα και να έρθουν καινούργια πολιτικά πρόσωπα στο προσκήνιο, έτσι ώστε το κόμμα μας να συγκινήσει τον ελληνικό λαό.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία «θωρακίζει» τον κ. Σαμαρά έναντι τυχών αμφισβητιών;

Είναι προφανές. Άλλωστε από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αποδείχθηκε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που διαθέτει βαθιές ρίζες στην ελληνική πολιτική ζωή και ότι οι Έλληνες πολίτες τη στηρίζουν σε δύσκολες καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, εστάλη ένα μήνυμα ότι ατύχησαν όλοι εκείνοι που προέβλεπαν τη διάσπαση της παράταξης. Η εσωστρέφεια έκλεισε με τη δημοκρατική εκλογή του νέου αρχηγού. Όλοι μας, ανεξαρτήτως των όποιων επιλογών έκανε ο καθένας, οφείλουμε τώρα να συστρατευτούμε γύρω από το νέο μας πρόεδρο, ώστε να οδηγήσουμε το κόμμα εκεί που πρέπει.

Με δεδομένο ότι προεκλογικά ειπώθηκαν πολλά και από τη μία και από την άλλη πλευρά, αυτές οι δύο τάσεις μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα στη ΝΔ;

Όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, ο πρόεδρός μας είπε μια πολύ σημαντική λέξη: σφουγγάρι και διαγραφή όλων όσων ειπώθηκαν προεκλογικά. Αυτό συμβαίνει τώρα στο κόμμα μας. Υπάρχει ένα μεγάλο σφουγγάρι που διέγραψε όλα όσα ακούστηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα ξεκινήσαμε αποφασισμένοι και ενωμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε και είμαι σίγουρος ότι με την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά, θα τα καταφέρουμε.

Η σιωπή των αμνών έχει περάσει;

Νομίζω ανεπιστρεπτί. Οι εποχές όπου κάποιοι φοβόντουσαν να μιλήσουμε για να μην παρεξηγηθούμε και να μην χαρακτηριστούμε αντάρτες ή προδότες ανήκουν στο παρελθόν. Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως η ΝΔ πρέπει να υπάρχουν πολλές απόψεις και είναι λογικό και αυτονόητο αυτές να εκφράζονται ελεύθερα. Παράλληλα, είναι επιβεβλημένο, όταν υπάρχουν αποφάσεις να συστοιχίζεσαι γύρω από αυτές. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά και να σεβόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας.

Μετά τα πρόσφατα «φλερτ» του κ. Καρατζαφέρη με τη ΝΔ, υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με το ΛΑΟΣ;

Θεωρώ ότι είναι πολυτέλεια ένα κόμμα που πήρε 6% στις τελευταίες εκλογές να το χαρίζεις στα άκρα. Η ΝΔ από την άλλη είναι ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα το οποίο δεν πολιτεύεται καιροσκοπικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ έχει μια ξεκάθαρη θέση. Προεκλογικά, ο τότε πρόεδρός μας Κώστας Καραμανλής είπε ότι θα στηρίξουμε την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια που είναι ένας αξιοπρεπής, πετυχημένος, έντιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά του. Άλλωστε, είναι πολύ νωρίς και πολύ νωπή η λαϊκή εντολή που πήρε το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το αφήσουμε να κυβερνήσει με την έννοια ότι χρονικά είναι νωρίς να συζητάμε για εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από την πολιτική που θα ασκήσει και από τις λύσεις που θα προσπαθήσει να δώσει στα προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς θα πρέπει να αντιπολιτευτούμε σοβαρά και υπεύθυνα και να μην παρασυρθούμε από καιροσκοπικά παιχνίδια.