Συνέντευξη «Όλοι έχουμε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα»

Συνέντευξη «Όλοι έχουμε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Σωτήρη Λέτσιο για την εφημερίδα «Θεσσαλία»

Στην ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική, τους κακούς συμβούλους και στις συμπεριφορές στελεχών που πλήγωσαν την παράταξη αποδίδει την ήττα στις εκλογές ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής της ΝΔ, και χαρακτηρίζει απόφαση ευθύνης τη προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον κ. Καραμανλή. Επισημαίνει ότι ευθύνες για το αποτέλεσμα έχουν όλοι και αναγνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. θα κινηθεί σε ένα κλίμα ενδοσκόπησης και εσωστρέφειας. Θεωρεί ακόμη αναγκαίο να ακουστούν όλες οι φωνές και να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. Αποκλείει, τέλος, την όποια συζήτηση και συνεργασία με το ΛΑΟΣ.

Εντυπωσιακή η ήττα της ΝΔ ασφαλώς και θα προβληματίσει το επόμενο διάστημα τους πάντες μέσα στο κόμμα. Τελικά τα θέματα της οικονομίας ήταν αυτά που έκριναν το σε βάρος της Ν.Δ. αποτέλεσμα;

Δεν θα κρυφτώ πίσω από την αλήθεια και θα συμφωνήσω μαζί σας στο χαρακτηρισμό της ήττας της ΝΔ. Πραγματικά το μέγεθος της ήττας ήταν απρόσμενο. Οι πολίτες και οι ψηφοφόροι μας, μας έστειλαν ένα μήνυμα το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Οφείλουμε να το αναλύσουμε και να εξάγουμε τα συμπεράσματα, ώστε η επόμενη ημέρα στη ΝΔ να είναι ενωτική και αποτελεσματική. Το αποτέλεσμα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων και τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε σε βάθος χρόνου. Όχι τόσο στην οικονομία διότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τη δυσκολία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως το κακό αποτέλεσμα πρέπει να αναζητηθεί στην ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική, τους κακούς συμβούλους και τις συμπεριφορές στελεχών που πλήγωσαν και εντέλει απομάκρυναν την κοινωνία από το κόμμα, αλλά δυστυχώς και το κόμμα μας από την κοινωνία.

Γιατί βιάστηκε ο πρωθυπουργός να στήσει τις κάλπες και δεν θέλησε να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο;

Το ερώτημα αυτό καλύτερα να το απευθύνετε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου: γιατί έπαιξε με το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροπολιτικούς λόγους; Γιατί δεν δίστασε να υποθηκεύσει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας δημιουργώντας συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Κώστας Καραμανλής έκανε αυτό που επέβαλε η συνείδησή του και το καλό της πατρίδας και πήρε μια απόφαση ευθύνης να απεγκλωβίσει τη χώρα από μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας την οποία δημιούργησε η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ.

Οι γκρίνιες και οι αλληλοκατηγορίες ήδη έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται από όλες τις πλευρές. Εάν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα η ΝΔ μοιραία δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει δυνατή αντιπολίτευση...

Δεν σας κρύβω πως το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος βαθιάς ενδοσκόπησης για τη Νέα Δημοκρατία, αναπόφευκτα και εσωστρέφειας, ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Αυτό μετά από μια μεγάλη ήττα είναι υγιές. Πρέπει και να εκλεγεί ο πρόεδρος και να ακουστούν όλες οι φωνές και να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες σε ένα μεγάλο, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα και βέβαια πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε σε βάθος, ώστε και αν αυτό χρειαστεί να μας πληγώσει, τα αίτια της ήττας. Μόνο έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ασκήσουμε και ισχυρή και κυρίως παραγωγική και ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά να διαμορφώσουμε εκ νέου μια νέα εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα σοβαρότερα λάθη που έκανε ο Κ. Καραμανλής σε όλη την πενταετία;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο έκανε αυτοκριτική και αναφέρθηκε και στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου και στην υπόθεση Βατοπεδίου και σε άλλες ατυχείς στιγμές. Ευθύνες όμως έχουμε όλοι για το αποτέλεσμα: από κορυφαίους υπουργούς που τους φωνάζαμε και δεν άκουγαν κατά την προεκλογική περίοδο μέχρι και το τελευταίο διορισμένο στέλεχος που απολάμβανε το μισθό του με κλειστή, όμως, πόρτα προς τη βάση.

Μπορεί να αποτελέσει ο κ. Καρατζαφέρης έναν αξιότιμο εταίρο στη συζήτηση για την αναδιοργάνωση του κεντροδεξιού χώρου;

Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο εκφραστής του λαϊκισμού. Πάρτε τις θέσεις του, τις δηλώσεις του και δείτε αν έστω και μια είναι εφικτή και πως μεταπηδά από μια σε άλλη αναλόγως από το από πού θέλει να αλιεύσει ψήφους. Είναι το κόμμα που ζει και υπάρχει στο πολιτικό σύστημα από την ψήφο διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση με τη ΝΔ και καμία συνεργασία.

Πώς είδατε την υποψηφιότητα Ψωμιάδη; Βοηθά στη συσπείρωση της βάσης της ΝΔ;

Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω τους υποψήφιους ή πιθανούς υποψήφιους προέδρους της ΝΔ. Θα περιμένω πρώτα να δω ποιοι θα είναι, να τους ακούσω και μετά θα αποφασίσω με κριτήριο το ποιος μπορεί να ενώσει και να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην παράταξη και την κεντροδεξιά.