Συνέντευξη: «Η διάθεση συμμετοχής και προσφοράς είναι έμφυτη»

Συνέντευξη: «Η διάθεση συμμετοχής και προσφοράς είναι έμφυτη»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στους δημοσιογράφους Χρήστο Λουτράδη και Διονυσία Προκόπη για το ενημερωτικό site eklogika nea.

Ο μισθός του βουλευτή επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα μιας προεκλογικής εκστρατείας;

Στην προεκλογική περίοδο ακούγονται και γίνονται υπερβολές σε ό,τι αφορά στα έξοδα ενός υποψηφίου. Δεν είναι, όμως, ο κανόνας. Τα έξοδα του δικού μου προεκλογικού αγώνα δικαιολογούνται πλήρως από τις αποδοχές μου από την βουλευτική αποζημίωση, μαζί βεβαίως με την ενίσχυση φίλων πάντα «πάνω στο τραπέζι». Προτιμώ, άλλωστε, με την καθημερινή μου επαφή σε χώρους εργασίας και στα χωριά του νομού να καλύπτω τις ανάγκες επικοινωνίας με τους πολίτες και όχι ακριβά διαφημιστικά έντυπα ή καμπάνιες.

Πρέπει ο βουλευτής να δημοσιοποιεί τους χορηγούς του;
Επιβάλλεται. Και πάω ένα βήμα παρακάτω. Όλα στο διαδίκτυο αναφορικά με
τα έσοδα και έξοδα βουλευτών. Ουσιαστικό «πόθεν» και «έσχες» για όλους.

Εάν ξαναρχίζατε τη ζωή σας από την αρχή, τι επάγγελμα θα διαλέγατε;
Θα επέλεγα την ίδια πορεία. Πορεία στα κοινά μέσα από το συνδικαλισμό, τους κοινωνικούς συλλόγους, την αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Η διάθεση συμμετοχής και προσφοράς είναι έμφυτη, είναι η κινητήριος δύναμη της πολύχρονης πορείας μου στα κοινά.

Θα δεχόσασταν να ψηφίζατε για πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Έλληνα πολίτη, ξένης καταγωγής;
Σας απαντώ απερίφραστα ναι, ήδη άλλωστε δημιουργείται η τρίτη γενιά των μεταναστών στη χώρα μας, που αφομοιώνεται πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Είναι Έλληνες πολίτες, με ελληνική παιδεία και συνείδηση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και όχι για επικοινωνιακούς λόγους επαναλαμβάνω, ναι. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι υπάρχει μακρύς δρόμος για κάτι τέτοιο καθώς ουσιαστικά ακόμη τώρα κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον πολιτικό στίβο.

Πρέπει να φορολογείται η περιούσια της εκκλησίας;
Να φορολογείται η περιουσία από το κράτος και η ίδια η εκκλησία να την αξιοποιεί και χρησιμοποιεί επ' ωφελεία των πολλών. Και αυτό ξέρετε σε πολλές περιπτώσεις γίνεται.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ανωνυμία στο διαδίκτυο;
Έχω πέσει θύμα ανώνυμων προσωπικών και προσβλητικών επιθέσεων από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Είμαι υπέρ της ελευθερίας λόγου και έκφρασης παντού, αλλά επώνυμα. Ο καθένας να διατυπώνει την άποψή του, αλλά να γνωρίζουμε ποιος είναι. Δυστυχώς είδαμε στο διαδίκτυο ουκ ολίγες φορές να πέφτει λάσπη, να δημιουργούνται εντυπώσεις, να παίζονται παιχνίδια. «Κουκούλες» ούτε χωρούν, ούτε χρειάζεται το διαδίκτυο. Η αξιοπιστία είναι η επωνυμία.

Ποιο sport ή hobby σας αρέσει;
Οι αγαπημένες μου ασχολίες είναι δύο. Είναι ό,τι έχει να κάνει με εφημερίδες, από ανάγνωση ως όμως και παραγωγή, καθώς υπήρξα εκδότης της πρώτης τοπικής εφημερίδας του Λαγκαδά της «Παρέμβασης». Επίσης, το ποδόσφαιρο τόσο να παρακολουθώ όσο και, σπάνια πλέον, να παίζω.