Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Σάκη Τσακίρη για την εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα»


Γιατί η Νέα Δημοκρατία πάει σε εκλογές, ενώ είναι δύσκολα τα πράγματα και πιθανόν να τις χάσει; Τα μέλη και τα στελέχη διαφώνησαν με την απόφαση;

Κατ' αρχάς διαφωνώ κάθετα με την εκ προοιμίου προεξόφληση του αποτελέσματος των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βρίσκεται σήμερα πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά κάθε ημέρα που περνάει στην οποία εξηγούμε στον ελληνικό λαό την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες και ποιο είναι το διακύβευμα που αποτελεί και εθνικό στόχο το κλίμα αλλάζει.
Έχω κάνει πολλές εκλογές στην πολιτική μου πορεία και μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει και αυτές τις εκλογές. Διότι έχει πρόγραμμα και έργο, λέει την αλήθεια στους πολίτες και έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση δυνατή. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις που θα χειροτερεύσουν μεσοπρόθεσμα τη θέση της χώρας και των πολιτών. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα επιλέξουν όχι το πιο ευχάριστο για αυτούς που πρεσβεύει η θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά το εθνικά καλύτερο που εγγυάται η ΝΔ. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για τους φίλους και τα στελέχη της ΝΔ μπορεί πραγματικά να αιφνιδιάστηκαν στην αρχή, αλλά αφενός μόλις κατάλαβαν τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της απόφασης, αφετέρου μόλις είδαν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού για την εκλογική νίκη, άλλαξαν στάση και τώρα με δυναμισμό και αισιοδοξία όλοι βρίσκονται, και βρισκόμαστε, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα.


Επομένως γιατί τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε εκλογές; Τι τον οδήγησε σε αυτήν την δύσκολη απόφαση;

Η πρόθεση της κυβέρνησης  ήταν η εξάντληση της τετραετίας και η υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και μεταρρυθμίσεων στα θέματα της καθημερινότητας. Όμως τους τελευταίους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά και μεθοδικά με μικροπολιτικές επιδιώξεις και αντιθεσμική συμπεριφορά δηλητηριάζει την
πολιτική ζωή του τόπου και δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για να ικανοποιήσει τη δίψα του για εξουσία δεν διστάζει να παίξει με τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προαναγγέλλει ότι θα χρησιμοποιήσει τις Προεδρικές Εκλογές για να προκαλέσει στη χώρα, εν μέσω της
παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, πρόωρες εκλογές τις οποίες πιστεύει πως θα κερδίσει. Όμως η πράξη του είναι μια βαθιά ανεύθυνη στάση για τη χώρα. Η χώρα και οι πολίτες απαιτούν συναίνεση και συνεργασία για την έξοδο από την κρίση. Δεν ενδιαφέρονται για τις μικροπολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέτει τη χώρα, την πολιτική ζωή και την οικονομία, στη δίνη μιας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με ευθύνη απέναντι στον τόπο δεν μπορούσαν να αφήσουν τη χώρα να χάνει ευκαιρίες και να επιδεινώνεται η κρίση εξαιτίας της μακράς προεκλογικής περιόδου. Για αυτό και η απόφασή του για εκλογές είναι "πράξη ευθύνης". Με ανάλογη ευθύνη οφείλουν από την άλλη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν πλέον υπεύθυνες προτάσεις για την οικονομία.

Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την οικονομία. Τι θα κάνετε αν επανεκλεγείτε, αυτό θέλει να ξέρει ο πολίτης.

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι ο πολίτης δεν μένει πια μόνο σε επικοινωνιακούς όρους, αλλά απαιτεί θέσεις, μπαίνει στην ουσία της πολιτικής και θέλει προτάσεις που οδηγούν σε λύσεις των προβλημάτων του. Αυτό είπε και ο πρωθυπουργός κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια με απόλυτη ειλικρίνεια. Περιέγραψε τη δύσκολη παγκόσμια κατάσταση, μίλησε για δύο δύσκολα χρόνια που έχει η χώρα μπροστά και κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: την πάταξη της φοροδιαφυγής, την μείωση της δημόσιας σπατάλης και την προώθηση διαρθρωτικών τομών που θα αντιμετωπίσουν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας. Εμείς λέμε την αλήθεια, με σχέδιο, όσο δύσκολη και αν είναι. Καλούμε και το ΠΑΣΟΚ να αφήσει τις ανεύθυνες υποσχέσεις και να καταθέσει πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Ας μας κρίνουν οι πολίτες από ικανότητες και σχέδιο, όχι από ωραία λόγια και υποσχέσεις. Είναι ώρες ευθύνης για όλους.

Γιατί ο πολίτης να επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή και γιατί επίσης να ψηφίσει ξανά και εσάς ως βουλευτή Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Αναγνωρίζω πως σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο οι παραδοσιακοί μας ψηφοφόροι, η βάση μας, όσο όμως και οι πολίτες του μεσαίου χώρου που μας εμπιστεύθηκαν και μας ψήφισαν το 2004 και το 2007 ήθελαν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα κα αποφασιστικότητα. Όπως αναγνωρίζω ότι υπήρξαν υποθέσεις οι οποίες πλήγωσαν και εμάς και την παράταξη και όσους μας εμπιστεύθηκαν. Όλοι και πρώτος ο πρωθυπουργός κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε πως όλα αυτά αλλάζουν. Όμως σήμερα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα και την παγκόσμια οικονομία μεταξύ υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Μεταξύ της πρότασης του Κώστα Καραμανλή που μιλάει για δύσκολες αποφάσεις που βγάζουν την χώρα από την κρίση και είναι μονόδρομος και του Γιώργου Παπανδρέου που με ευχολόγια και υποσχέσεις οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Σε ό,τι με αφορά οι πολίτες γνωρίζουν τους αγώνες και προσπάθειές μου αλλά και τις προτάσεις μου για την προοπτική του τόπου. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και μαζί με τους πολίτες από διαφορετικές θέσεις αγωνιζόμαστε για το νομό Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές αυτές, κοιτάζω τους πολίτες στα μάτια, και όπως στο παρελθόν δημιουργήσαμε μαζί σχέση εμπιστοσύνης, έτσι και τώρα ζητάω τη βοήθειά τους, για να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για την ισόρροπη ανάπτυξη, για την προκοπή του τόπου μας. Γιατί πραγματικά το μέλλον μας ενώνει.