Συνέντευξη: «Οι συμπεριφορές των λίγων δε χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση»

Συνέντευξη: «Οι συμπεριφορές των λίγων δε χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ασπροπούλη για την εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης»

 

«Το ήθος και η ποιότητα της ΝΔ και των στελεχών της είναι γνωστό και η βάση δικαίως ζητούσε να απομακρυνθούν όσοι πλήγωσαν την ίδια και το σύνολο του κόμματος και της κυβέρνησης». Αυτό υποστηρίζει ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου.

Γνωστός για την αγάπη του στον Ηρακλή, αλλά και για το πάθος του, τη μαχητικότητα και το πείσμα του (γεννήθηκε από πατέρα γεωργό και, κόντρα στα συνηθισμένα εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς, αν και δεν κατάγεται από πολιτικό "τζάκι", ο Θ. Καράογλου επιμένει πως και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση νικήτρια θα είναι η Νέα Δημοκρατία.  

Εκλέγεστε σε μία -κατά βάση- αγροτική περιοχή, τη Β' Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες έχουν αναστείλει, ουσιαστικά, τις κινητοποιήσεις τους και κατηγορούν το κόμμα σας ότι δεν πολέμησε, όσο έπρεπε, για τα δικαιώματά τους. Τι απαντάτε στον αγροτικό κόσμο που, ουσιαστικά, είναι και προσωπικοί σας ψηφοφόροι;

Συμφωνώ ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ΚΑΠ, έδωσε μάχες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Να θυμίσω και την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την λύτρωση από τον βραχνά των πανωτοκιών, την άμεση και πλήρη καταβολή αποζημιώσεων και επιδοτήσεων και φυσικά το γενναίο πακέτο ενίσχυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ που προ μηνών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπήρξε πρόβλημα προώθησης του κυβερνητικού έργου αυτά τα πεντέμισι χρόνια;

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρήγαγε σημαντικό και μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο. Ίσως δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε. Φυσικά και υπήρξαν και καθυστερήσεις και παραλείψεις. Εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας, έχουμε όμως εντοπίσει τις αδυναμίες και θα τις αντιμετωπίσουμε.

Για ποιο λόγο να επιλέξει ο πολίτης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Οι πολίτες πρέπει να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα και να κρίνουν και αξιολογήσουν ποιο κόμμα και ποιος ηγέτης με ειλικρίνεια και σχέδιο μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η απάντηση είναι ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ και αυτό πρέπει οι πολίτες να το δείξουν με την ψήφο τους την Κυριακή.

Για ποιο λόγο, ως ψηφοφόρος, να μην επιλέξω το ΠΑΣΟΚ, αφού μου υπόσχεται αυξήσεις και μέτρα στήριξης των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων;

Ακριβώς για αυτό. Διότι δίνει μόνο υποσχέσεις, οι οποίες θα αποδειχθούν κενές και επικίνδυνες για τη χώρα. Η ΝΔ διαθέτει σχέδιο και λέει την αλήθεια που είναι πως θα χρειαστούν δύσκολες μα αναγκαίες αποφάσεις.

Υπάρχει, πράγματι, ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα ή πρόκειται για μια δικαιολογία του κόμματός σας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;

Η ΝΔ προώθησε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Η επικίνδυνη ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές δεν επέτρεψε να τις ολοκληρώσουμε στην δεύτερη θητεία μας. Αν η ΝΔ ήθελε να βρει δικαιολογίες θα χρησιμοποιήσει τον εύκολο δρόμο των ωραίων λόγων και υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Για ποιο λόγο δεν εξαντλήσατε την τετραετία, αφού η λαϊκή εντολή ήταν, ακόμη, νωπή;

Σας είπα και προηγουμένως πως τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν δημιουργήσει μια επικίνδυνη για την χώρα και την οικονομία προεκλογική κατάσταση που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Βούλησή μας ήταν η εξάντληση της τετραετίας, αλλά προείχε το εθνικό συμφέρον.

Οι ψηφοφόροι θυμούνται, ακόμη, την εξαγγελία για επανίδρυση του κράτους. Κάτι που δεν έγινε. Για ποιο λόγο;

Έγιναν πολλά βήματα, αλλά η αλήθεια είναι πως οι δομές και οι νοοτροπίες που το σύστημα ΠΑΣΟΚ δημιούργησε επί μια 20ετία θέλουν ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχουμε το στόχο. Αλλά έγιναν σημαντικά βήματα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι αποχωρήσεις στελεχών του κόμματός σας, με τον τρόπο που έγιναν, προκάλεσαν ρήγμα στην ενότητα της παράταξης, ή πιστεύετε ότι ήταν απαίτηση της κομματικής βάσης;

Δεν μπορεί συμπεριφορές λίγων να χαρακτηρίζουν όλη την παράταξη. Το ήθος και η ποιότητα της ΝΔ και των στελεχών της είναι γνωστά και η βάση δικαίως ζητούσε να απομακρυνθούν όσοι πλήγωσαν την ίδια και το σύνολο του κόμματος και της κυβέρνησης;

Τι σας κάνει να πιστέψετε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία θα καλύψει την απόσταση που είχε από το ΠΑΣΟΚ ως την Κυριακή των εκλογών;

Ότι οι πολίτες είναι πλέον ώριμοι και δεν παρασύρονται από υποσχέσεις. Έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και θα επιλέξουν αυτόν που μέσα από τον δρόμο της ευθύνης θα βγάλει τη χώρα από την  κρίση.